Novosti

Kronika

Antifašizam na djelu

Izvještajna skupština UABA Daruvara: Daruvarski antifašisti ostvaruju izuzetno puno vrijednih aktivnosti, čime privlače čak i mlade

3keqrsafxrew4hjfpusicc7hijz

Prepoznala ih sredina – daruvarski antifašisti

Od 105 članova Udruženja antifašističkih boraca i antifašista Daruvara, 9,43 posto je mlađih od 40 godina, a među njima je i jedan četrnaestogodišnjak što je rezultat višegodišnjeg predanog i kontinuiranog rada - rečeno je na izvještajnoj skupštini te udruge. Daruvarski antifašisti zadovoljni su odjekom akcija među mlađim naraštajima i medijskom popraćenošću, a posebno naglašavaju da je udruga prepoznata u sredini u kojoj radi.

- Tijekom prošle godine smo uredili ili obnovili spomen obilježja na Ravnoj Gori, Ljutoču, Kipu, Končanici, Imsovcu, Novoj Krivaji i Bijeloj. Uredili smo grob Josipa Ružičke u Daruvaru i centralni spomenik u malom parku. Posebno bih istakao obnovu spomenika u Goveđem Polju koju su potakli mještani tog sela. Zaprimili smo inicijative mještana Doljana i Donjeg Daruvara da obnovimo tamošnje spomenike što govori da je naš rad prepoznat u lokalnoj zajednici – rekao je predsjednik Udruženja Zdravko Drašner. Iz bogate prošlogodišnje aktivnosti, osim aktivnog sudjelovanja na obilježavanju svih značajnijih datuma iz NOB-a i antifašističke borbe u okolici na lokalnoj i državnoj razini, UABA Daruvar je organizirala dvodnevni izlet na Kozaru i Sutjesku te u Gradinu, Hadžiće i Travnik. Tom prigodom potpisan je ugovor o suradnji s udruženjem antifašista iz Hadžića.

- U listopadu smo bili u Češkoj na obilježavanju obljetnice osnutka Čehoslovačke brigade, a na poziv Udruge Južne Morave Saveza boraca za slobodu čija delegacija nas je posjetila prošle godine na obilježavanju 75. godišnjice osnutka brigade - naglasio je Drašner.

Iz programa za ovu godinu posebno se ističe obnova spomen obilježja u Vrbovcu, Donjem Daruvaru, Doljanima, Brestovcu, Šibovcu, Katincu, Batinjanima, Cjepidlakama, Končanici na groblju, dovršenje uređenja Ljutoča i Ravne Gore te odlazak učenika srednjih škola u Auschwitz u okviru međunarodne akcije ‘Vlak sjećanja’, kao i obilježavanje 75. obljetnice pobjede nad fašizmom u lipnju u Podgariću. Na Skupštini je bilo prisutno 60 članova udruge i tridesetak gostiju - predstavnika antifašističkih udruga iz Bjelovara, Garešnice, Grubišnog Polja, Novske, Lipovljana, Virovitice, Pakraca i Lipika i zamjenice župana Bjelovarsko-bilogorske županije Bojana Hribljan.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više