Novosti

Društvo

Antiratna akcija "Zločini u Oluji su odgovornost svih nas"

Na Jelačićevom trgu u Zagrebu održana je antiratna akcija koju već tradicionalno provode organizacije civilnog društva iz Hrvatske i BiH u znak sjećanja na građane Hrvatske srpske nacionalnosti poginule i protjerane tokom i nakon Oluje 1995.

Na Jelačićevom trgu u Zagrebu 4. avgusta održana je polusatna antiratna akcija koju već tradicionalno provode organizacije civilnog društva iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine u znak sjećanja na brojne građane Hrvatske srpske nacionalnosti poginule i protjerane tokom i nakon Oluje 1995.

Desetak aktivista civilnog društva, stojeći ispred spomenika banu Jelačiću postavilo je transparente s natpisima "Zločini u Oluji su odgovornost svih nas", "Odajmo počast svim žrtvama" i "Nacionalizam ubija".

- Zločini u "Oluji" odgovornost je hrvatske države, a neodgovorno ponašanje predstavnika vlasti vodi u još dublje društvene podjele, ističe se u izjavi koju je u ime više nevladinih udruženja pročitala Nela Pamuković, koordinatorica udruženja Centar za žene žrtve rata – ROSA. Izjavom od predstavnika državnih institucija zahtijevaju procesuiranje odgovornih za ratne zločine.

 - Još jednom poručujemo da imamo odgovornost ukazati na sustavnu politiku relativizacije, negiranja i umanjenja ratnih zločina koji su počinjeni nad stanovnicima Hrvatske srpske nacionalnosti, te da se s njima suočimo i izrazimo stvarni pijetet svim žrtvama rata i zločina počinjenih u naše ime.

Nad građankama i građanima Hrvatske srpske nacionalnosti za vrijeme i nakon operacije "Oluja" pripadnici Hrvatske vojske i policije te civili počinili su veliki broj ratnih zločina, a najveći broj tih zločina nikada nije procesuiran. Ubijeno je više od 600 civila. Spaljeno više od 22.000 kuća. Iz Hrvatske je tada protjerano oko 200.000 njenih građanki i građana. Njihov je povratak godinama bio sustavno otežavan i onemogućavan, navodi se u izjavi.

- Neodgovorno ponašanje predstavnika vlasti vodi nas u još dublje društvene podjele. Nepostojanje iskrenosti i poštovanja prema svim žrtvama, nedopustivo je i sramotno. Suočavanje društva s "Olujom" treba biti utemeljeno na utvrđivanju činjenica o počinjenim ratnim zločinima i politici etničkog čišćenja. Jedino je suočavanje garancija da se povijest neće ponavljati, stoga mi od predstavnika državne vlasti zahtijevamo dosljedno procesuiranje svih odgovornih za ratne zločine, ističu nevladine organizacije.

- Prije tri godine na obilježavanju godišnjice Oluje premijer Andrej Plenković najavio je donošenje zakona o civilnim žrtvama rata, a time i otklanjanje poteškoća kako bi se građani srpske nacionalnosti osjećali ravnopravnima. Sada, dvije godine nakon stupanja na snagu i provedbe ovog zakona, pozivamo hrvatsko pravosuđe da transparentno informira javnost o procesuiranju svih zločina počinjenih za vrijeme i nakon operacije Oluja, kako onih koji su procesuirani, tako i onih koji to tek trebaju biti, navodi se u izjavi organizacija civilnog društva.

Pozivaju, također, hrvatsku Vladu da izvijesti javnost o provođenju Zakona o civilnim žrtvama rata i Zakona o pravima žrtava seksualnog nasilja za vrijeme rata, te da evaluira provođenje i osigura jednaki tretman za sve žrtve rata.

Odgovarajući na pitanja novinara, Pamuković je ponovila da je na državi da utvrdi činjenice o svim počinjenim zločinima i da na temelju tih činjenica imamo historijske izvore koji će biti prihvatljivi i s hrvatske i sa srpske strane.

- Tražimo odgovornost naše vlade, a aktivisti u Srbiji traže odgovornost svoje vlade. Kao nevladine organizacije nemamo dovoljno podataka o provođenju dva zakona koje su žrtve čekale desetljećima. Oslobađajuće presude u Hagu ne dokazuju da zločina nije bilo, jer je dokumentiran i istražen veliki broj zločina za koji je Hrvatska preuzela odgovornost da ih procesuira. Iskustva žrtava su tragična jer ih ne informiraju o njihovim pravima, kao i da ti zakoni uopće postoje. Žrtvama treba podrška jer su starije dobi, bolesni i žive u izoliranim područjima, rekla je Pamuković.

Skup su organizirali Centar za žene žrtve rata – ROSA i Centar za građansku hrabrost iz Zagreba, Udruženje za društvena istraživanja i komunikacije – UDIK iz Sarajeva i Ženska mreža Hrvatske. Istog dana predviđeno je i prikazivanje izbora dokumentarnog materijala o Oluji uz diskusiju u Centru za ženske studije.

Ove nevladine organizacije dio su regionalne inicijative REKOM – Regionalne komisije za utvrđivanje činjenica o žrtvama i ratnim zločinima.

- Zločini su povezani i ne poznaju granice, pa smo pozivali vlade da međusobno surađuju i osnuju komisiju kako bi obitelji nestalih došle do njihovih ostataka, a žrtve našle pravdu nakon dugog čekanja, kazala je Nela Pamuković.

Sam skup protekao je mirno, uz tek povremeno dobacivanje neistomišljenika koji su pitali – zašto se skup organizira baš na ovaj datum i tko financira ove udruge – te su poručivali – onima kojima se Hrvatska ne sviđa mogu otići! No ipak, dobacivanja je bilo mnogo manje nego prošlih godina, pa policajci, kojih je također bilo manje na ovom okupljanju, nisu morali intervenirati.

 

Klikom na naslovnu fotografiju pogledajte sve slike u galeriji.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više