Novosti

Društvo

Antonija Petričušić: Đaci su preopterećeni

Ovakav oblik nastave je potencijalno diskriminatoran prema učenicima nižeg socioekonomskog statusa, kao i prema djeci čiji roditelji rade, kaže docentica na Pravnom fakultetu u Zagrebu, stručnjakinja za ljudska i manjinska prava

Fn8pt56t75v9e29pdymyy1b51fd

Antonija Petričušić (foto Davor Puklavec/PIXSELL)

Na što ste u pismu upozorili dječju pravobraniteljicu Helencu Pirnat Dragičević?

Kao roditelju i kao pravnici čini mi se da učenici u nastavi na daljinu imaju mnogo veća nastavna opterećenja nego u redovitoj nastavi. Pritužba se odnosi na odluke Ministarstva znanosti i obrazovanja u pogledu organiziranja nastave na daljinu i na povredu prava zbog neprilagođenosti obima online nastave u izvanrednim kriznim okolnostima. Ovakav oblik nastave je potencijalno diskriminatoran prema učenicima nižeg socioekonomskog statusa jer pretpostavlja da svaka obitelj ima uređaje poput televizora, laptopa, kompjutera ili tableta te pristup internetu. Kako se zahtijeva posvećenost roditelja, u diskriminatornom položaju su i djeca čiji roditelji rade. Ukazala sam i na propust da se programom nastave na daljinu uvaži pravo učenika s teškoćama u razvoju na prilagodbu školovanja i primjerenu pomoć. Skrenula sam pozornost i na zakonsku obavezu osiguranja posebne pomoći djeci koja nedostatno poznaju hrvatski jezik, mahom djeca iz manjinskih zajednica, posebno romska, te djeca azilanti, tražitelji azila i izbjeglice. Posebnim pismom obratila sam se i ministrici Blaženki Divjak i glavnom ravnatelju HRT-a, tražeći da putem Škole na Trećem osiguraju djeci koja ne barataju dobro hrvatskim jezikom svladavanje jezika putem javnog medijskog servisa.

Je li uvaženo da se društvo nalazi u izvanrednom stanju?

Ministrici je bilo važnije što hitnije upogoniti novi, nikad testiran oblik online nastave, kao dokaz oživotvorenja njenog projekta Škola za život, nego ga prilagoditi realnim društvenim okolnostima, pandemiji i potresu te činjenici da su i djeca i roditelji pod stresom. Krenulo se ho-ruk pa nije čudo da je došlo do nesnalaženja, preopterećenosti, pogubljenosti učenika, ali i nastavnika.

Kako riješiti probleme online škole?

Neki roditelji zagovaraju zaključivanje ocjena temeljem dosadašnjih ocjena, neki pak poništenje nastavne godine. Smatram jedino pravičnim da Ministarstvo propiše smanjenje opsega gradiva i izda uputu nastavnicima da nije nužno obrađivati cjelovito gradivo. Ne mogu zamisliti koliko je stresno djeci koja završavaju osmi razred ili maturantima. Mjere za njih treba osmisliti pažljivo, jer su pod iznimnim stresom.

Potražite novi broj tjednika Novosti od petka na kioscima. Informacije o pretplati pronađite ovdje.
Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više