Novosti

Kronika

Aутoкeфaлнoст и Koсoвски бoj

Цeнтрaлнa aкaдeмиja зa Eпaрхиjу oсeчкoпoљску и бaрaњску пoвoдoм jубиeja СПЦ-a: ‘Oви дoгaђajи су двa угaoнa кaмeнa цeлoкупнoг идeнтитeтa српскoг нaрoдa мa гдe oн живeo’, рeкao je дoц др. Бoрис Стojкoвски

Hxurjfs5cfiwo4aipcdpmq6l6tu

Svečana akademija u Vukovaru

U Sabornoj crkvi Svetog oca Nikolaja u Vukovaru, 18. oktobra je održana centralna akademija za Eparhiju osečkopoljsku i baranjsku povodom 800 godina od autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve i 630 godina od Kosovske bitke, a dan kasnije Svetom arhijerejskom liturgijom proslavljen je zaštitnik eparhije Sveti Stefan Štiljanović. Uz episkopa osečkopoljskog i baranjskog Heruvima, akademiji su prisustvovali vladika remezijanski Stefan, vranjski Pahomije i mohački Isihije, a sutradan im se, na liturgiji, pridružio i vladika slavonski Jovan. Besedu o značaju ovih jubileja održao je doc. dr. Boris Stojkovski sa Filozofskog fakulteta u Novom Sadu.

- Srpska pravoslavna crkva je zajedno sa Srbijom tog vremena postala nezavisni činilac u međunarodnim odnosima. Ovi događaji su dva ugaona kamena celokupnog identiteta srpskog naroda ma gde on živeo. Ideja svetosavlja i ideja Kosovskog boja uvek su bile prisutne među Srbima sa ove strane Save i Dunava uključujući i Srbe sa prostora današnje Hrvatske odnosno nekadašnje Habsburške monarhije - rekao je Stojkovski. Rekao je takođe da su Srbi na istoku Hrvatske svesni značaja nemanjićke države o čemu, između ostalog, svedoči hram Svetog Stefana Dečanskog, sagrađen u Borovu naselju.

- Koren svemu tome je Sveti Sava, Kosovski boj, knez Lazar pa i Sveti Stefan Štiljanović koji je vrlo značajna istorijska ličnost. Istorijski izvori potvrđuju da je on bio gospodar Valpova, a u Šiklošu postoji spomenik koji govori da je srpska vojska oslobodila Baranju 1918. godine i da je tada služena liturgija u čast Stefana Štiljanovića. Razni istorijski izvori svedoče o dugom kontinuitetu postojanja Srba na ovom području - ističe Stojkovski.

U programu koji je vodio književnik Đorđe Nešić, učestvovali su: Slobodan Jelić i muški kvartet VSPD ‘Javor’, recitatori Ekonomske škole Vukovar, glumci Ivan Vučković iz Velike Plane i Dejan Tončić iz Kruševca. Proslavi jubileja su prisustvovali brojni vernici i predstavnici društveno-političkog života srpske zajednice.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više