Novosti

Politika

Baletan pa Srbin

U HNK-u u Splitu prebrajaju krvna zrnca, otkrio je javnosti kazališni redatelj Ivan Leo Lemo, jedini prijavljeni kandidat za novog intendanta. Saznali smo to iz njegovog pisma upućenog Josipu Markotiću, splitskom vijećniku Mosta, koji mu je spočitnuo manjak kompetencija

4hgw17bsg7ogpluyc1i4shuotl2

Ivan Leo Lemo (foto Ivo Čagalj/PIXSELL)

U Hrvatskom narodnom kazalištu u Splitu prebrajaju krvna zrnca. Otkrio je to javnosti kazališni redatelj Ivan Leo Lemo, jedini prijavljeni kandidat za novog intendanta tog kazališta. Saznali smo to iz njegovog pisma upućenog Josipu Markotiću, splitskom vijećniku Mosta, koji mu je prvi spočitnuo manjak kompetencija za vođenje HNK-a. U pismu Lemo, između ostalog, piše: ‘Meni je para počela izlaziti na uši kada mi je poručeno da ‘ne može Srbin biti ravnatelj baleta’. Evo, pišem ovaj citat zgrožen nad samim sobom što i ovaj detalj moram učiniti javnim…’

Pa ipak, Lemo nije javno otkrio onoga ili one koji su mu poručili da Srbin ne može biti ravnatelj baleta. U više navrata pokušali smo ga kontaktirati kako bismo se raspitali za detalje tog skandala, no na naše pozive redatelj nije odgovarao. U cijeloj priči je izgledno to da je taj sporni ‘Srbin’ svjetski poznati koreograf Leo Mujić kao Lemin prvi izbor za ravnatelja baleta splitskog HNK-a. U navedenom pismu Lemo polemizira s Markotićem na način kao da se nekome ispričava pa kaže da dotični ‘Srbin’ uopće nije Srbin već fetivi Hrvat, hrvatski državljanin i Dalmatinac, višestruki dobitnik Nagrada hrvatskog glumišta, koji je samo rođen u Beogradu. Gdje je proveo dobar dio života, dodajemo mi.

Mada je na natječaju uredno prošao kandidaturu za intendanta, koju je podržalo i Kazališno vijeće, čini se da od izbora Lea Leme neće biti ništa. Gradsko vijeće Splita na čelu s Androm Krstulovićem Oparom (HDZ) i partnerom mu Željkom Kerumom odbilo je na posljednjoj sjednici prijedlog da se Lemova kandidatura uvrsti na dnevni red. Na redu je raspuštanje Kazališnog vijeća, potom se valjda odabire novo pa slijedi raspisivanje novog natječaja za intendanta.

Malomišćansko politikantstvo i skandali ne stanuju od jučer u splitskom HNK-u. Sjetimo se iz bliže prošlosti skandala oko imenovanja Duška Mucala na mjesto intendanta po diktatu Željka Keruma, potom optužbi za mobing prema balerinama HNK-a s kojima je bio suočen bivši v.d. ravnatelj baleta Dinko Bogdanić, a koji je protiv kazališta podigao tužbu jer je razriješen dužnosti pet mjeseci prije isteka mandata.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više