Novosti

Kronika

Video: Banijska kuća - centralno mjesto za banijske Srbe

Srpsko narodno vijeće obnovilo je Banijsku kuću zahvaljujući donacijama i susretljivosti obitelji Mrkalj, koja ju je besplatno ustupila na korištenje, kako bi se iz nje koordiniralo pružanje pravne, socijalne i humanitarne pomoći na glinskom području

Large kuca fotka

Otvorenje Banijske kuće (foto SNV)

Nakon što je prije dva tjedna u Petrinji otvoren humanitarni punkt Srpskog narodnog vijeća, otkud se koordinira rad aktivista i volontera za to područje u akciji "Banija je naša kuća", svoj centar, točno na Svetog Savu 27. januara, dobila je i Glina.

Za razliku od Petrinje, gdje je centar improviziran u dva kontejnera, u Glini je smješten u obiteljskoj kući obitelji Mrkalj koja je ustupila na korištenje. Banijsku kuću, kako je neformalno nazvana, obnovio je SNV zahvaljujući donacijama i time omogućio normalan rad u toplim prostorijama za više svojih službi koje će djelovati od tamo.

Iz SNV-a su prilikom otvorenja naglasili da je otvorenje ovakvog doma povijesni trenutak za Baniju, s obzirom da Banijska kuća neće biti samo dom SNV-a, nego će i simbolički značiti obnovu i prije svega razvoj kojem treba težiti na Baniji.

SNV će u centru pružati pravnu, socijalnu i humanitarnu pomoć, te prikupljati podatke za obnovu i razvoj područja pogođenog potresom.

U Centru će građani moći dobiti besplatnu pravnu pomoć i prijaviti štetu od potresa, s obzirom da je iskustvo s terena pokazalo da aplikacije i letci nisu dovoljni, nego da je ključan živi kontakt i pomoć u ispunjavanju obrazaca, posebno za starije stanovnike koji ne žele otići sa svojih porušenih ognjišta.

U Banijskoj kući bit će i sjedište SNV-ovog projekta "Od vrata do vrata“ u sklopu kojeg se od prošle godine pomaže starijem stanovništvu iz okolnih sela koje je bez javnog prijevoza prepušteno samo sebi. U okviru projekta, koji financira Europski socijalni fond, SNV-ovi aktivisti predvođeni Ljubom Vrgom, Tatjanom Dragičević, Dajanom Žarković, Nikolom Puharićem i drugima, neumorno obilaze ovaj kraj i nakon potresa, pomažući starijima ne samo da odu liječniku, podignu mirovine ili plate račune, nego i da se međusobno druže. Sada će i oni dobiti svoje središnje mjesto iz kojeg će lakše moći djelovati i pomoći sve većem broju korisnika usluga.

Kuća će biti i jedan od centara raspodjele humanitarne pomoći na Baniji, koja je nakon potresa iznimno važna za održavanje života u ovom kraju i centralno mjesto za sve informacije vezane uz dodjelu. 

Centar bi trebao postati i središnje mjesto za kulturne manifestacije i SNV-a i Srpskog kulturnog društva "Prosvjeta", koja je, važno je istaknuti, 1944. godine osnovana upravo u Glini, što donaciju Igora Mrkalja, jednog od najvažnijih povjesničara koji su se uopće bavili ovim krajem, čini još važnijom ne samo za srpsku zajednicu, nego za hrvatsko društvo u cjelini.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više