>

novosti logo

Piše Ana Brakus

Bannona država

Guru američke ekstremne desnice otvorit će ured u Bruxellesu kako bi utjecao na izbore za Europski parlament. Želi oformiti grupu zastupnika koji će se boriti protiv prijetnji ‘tradicionalnoj obitelji’, prava izbjeglica, LGBT zajednice i žena. ‘Svakog dana postajemo jači, a oni slabiji’, poručio je nedavno pristašama u Francuskoj

Na konvenciji ratnih veterana održanoj prije nešto više od tjedan dana, američki predsjednik Donald Trump postavio je prozivanje i napadanje medija koji propituju njegove izjave i odluke na sasvim novu razinu. ‘Ljudi, upamtite, ono što vidite i ono što čitate - to se ne događa’, izgovorio je Trump. Osim što zvuči kao citat iz Orwellove ‘1984.’, ta rečenica kao da je izvučena iz priručnika za političko djelovanje Stevea Bannona, donedavnog Trumpovog bliskog suradnika i ideologa američke ekstremne desnice. Samo koji dan prije te Trumpove izjave, Steve Bannon potvrdio je Daily Beastu da se planira aktivnije uključiti u kreiranje europskih politika. Najavio je osnivanje zaklade Pokret (The Movement) koju želi pretvoriti u predvodnicu desno-populističkog ustanka diljem kontinenta, počevši s izborima za Europski parlament idućeg proljeća.

Upravo kardinal Burke može biti glavna poveznica Bannona i hrvatskih ultrakozervativaca. Burke u Hrvatskoj najbliže surađuje s Vicom Batarelom, predsjednikom zaklade Vigilare

U kolovozu 2016. Trump je menadžericom svoje kampanje imenovao Kellyanne Conway, ultrakonzervativnu aktivistkinju, danas najpoznatiju po korištenju termina ‘alternativne činjenice’ kojim je branila laži predsjednika i njegova glasnogovornika Seana Spicera o broju posjetitelja Trumpove inauguracije. Istovremeno je na poziciju izvršnog direktora svoje predsjedničke kampanje postavio je Bannona i opisao ga kao ‘čovjeka velikih ideja’. I Conway i Bannon veliki dio svoje političke moći duguju mecenama ekstremne desnice i velikim Trumpovim donatorima – Robertu Merceru i njegovim kćerima, pogotovo Rebekhi Mercer. Prema istraživanjima novinarke Jane Mayer, čija je sad već kultna knjiga ‘Dark Money’ iz 2016. razotkrila utjecaje američkih milijardera na procvat radikalno desnih opcija u toj zemlji, obitelj Mercer je tijekom godina uložila više od 100 milijuna dolara u razvoj think-thankova i propagandu svojih ultrakonzervativnih stajališta. Robert Mercer, o čemu su Novosti pisale ekstenzivnije prije nekoliko tjedana, jedan je od osnivača notorne Cambridge Analytice, tvrtke koja je pomoću krađe i zlouporabe osobnih podataka korisnika Facebooka opako utjecala na američke predsjedničke izbore. Bannon je u toj tvrtki bio podpredsjednik.

Do preuzimanja pozicije u Trumpovoj kampanji Bannon je ‘velike ideje’ dijelio s propagandnog portala Breitbart News. Riječima novinara časopisa Time, taj portal ‘upucava rasizam, seksizam, ksenofobiju i antisemitizam direktno u venu ekstremne desnice’. Bannon je uz preminulog Andrewa Breitbarta bio jedan od osnivača tog portala, a najznačajnije donacije za njegovo pozicioniranje i rast utjecaja, od najmanje 10 milijuna dolara, dala je upravo obitelj Mercer. Breitbart News prepun je potpuno lažnih vijesti, a posebno se fokusira na propagandu bjelačke supremacije, antiimigracije, rasizma, homofobije, protivljenja ženskom pravu na izbor, antiglobalizma i negiranje globalnog zatopljenja. Gotovo nadljudske napore ulagali su tijekom predsjedničke kampanje u promociji Donalda Trumpa.

Nakon odigravanja ključne uloge u Trumpovoj predsjedničkoj kampanji, Bannon je nagrađen pozicijom u Trumpovoj administraciji – posebno za njega kreirana je pozicija glavnog stratega i višeg savjetnika, a zatim je postavljen i u Vijeće za nacionalnu sigurnost. Ono što se činilo kao kruna karijere, za Stevea Bannona nije potrajalo dugo. Nakon samo sedam mjeseci, u kolovozu 2017., zbog niza gafova predsjednika koji su se pripisivali Bannonovom utjecaju, podnio je ostavku. Bannon i Trump rastali su se u relativno dobrim odnosima. Bannon se vratio na Breitbart News da bi nakon izdavanja knjige ‘Fire and Fury’ novinara Michaela Wolffa u siječnju ove godine u javnost izašle riječi kojima je komentirao sastanke Trumpovih sinova i savjetnika s Rusima koji su utjecali na izbore. Bilo je to ‘izdajnički i nepatriotski’ rekao je. Izazvalo je to provalu uvreda američkog predsjednika, ali i povlačenje obitelji Mercer iz njegovih projekata. Steve Bannon napustio je Breitbart News i posvetio se Europi.

Bannonove ideje počinju na marginama pa kontaminiraju stranke. Najveću prijetnju predstavlja strankama mejnstrim desnog-centra, gdje pripada i hrvatski hdz - kaže analitičar Niel Datta

Njegov Pokret, opisuje Daily Beast, trebao bi imati ured u Bruxellesu. Početni cilj je zaposliti desetak ljudi – menadžere ureda, specijaliste za ankete, specijaliste za istraživanje i komunikaciju – i pokušati što je značajnije moguće utjecati na izbore za Europski parlament. Bannon želi oformiti grupu zastupnika koji će se svim silama boriti protiv prijetnji ‘tradicionalnoj obitelji’, protiv prava izbjeglica i migranata, ali i pripadnika LGBT zajednice te prava žena. Bude li ta akcija uspješna, planira se povećanje radne snage, a sam Bannon najavio je da će polovinu svojega vremena provoditi u Europi i to prvenstveno ‘na terenu’. A kako to izgleda kada se Bannon dočepa europskog terena vidjeli smo prije pola godine kada je na poziv radikalno desne francuske političarke Marine Le Pen, predsjednice nekadašnje Nacionalne fronte, a danas stranke Nacionalno okupljanje, došao u Lille održati govor. U prostoriji ispunjenoj radikalnim desničarima, Bannon se osjećao posebno nadahnuto. Stanke između njegovih rečenica i prijevoda na francuski kao da su mu pomogle da još staloženije i uvjerenije, s blagim osmijehom i na trenutke podignutom stisnutom šakom, ohrabruje i potiče svoje suborce.

‘Povijest je na našoj strani jer globalisti nemaju odgovor na slobodu. Pustite ih da vas zovu rasistima. Pustite ih da vas zovu ksenofobima. Neka vas zovu nativistima. Nosite to kao orden časti. Jer svakog dana postajemo jači, a oni slabiji’, govorio je Bannon, a dvoranom se prolomio gromoglasan aplauz.

Što znači Bannonovo konkretnije uplitanje u političke sustave na europskom tlu, upitali smo Romana Kuhara, doktora sociologije, predavača na Sveučilištu u Ljubljani i kourednika hvaljene knjige ‘Anti-rodne kampanje u Europi: mobilizacija protiv jednakosti’, u kojoj je izloženo dvanaest studija slučaja, čiji su autori stručnjaci za pitanje antirodnog aktivizma u svojim državama.

- Najava je zabrinjavajuća, ali ono što je dobro jest da će organizacija sada biti jasnija i javnija. Bit će je lakše nadgledati, analizirati. Isto tako riječ je o još jednom podsjetniku da nijedno ljudsko pravo nikada nije izboreno do kraja. Treba se uvijek iznova boriti za njih, to nam sada pokazuje i Bannonov ulazak u ovako radikalno konzervativnu misiju – kaže Kuhar.

Na koje države Bannon najprije cilja upitali smo Neila Dattu, jednog od vodećih istraživača ultrakonzervatinih pokreta i tajnika Europskog parlamentarnog foruma o populaciji i razvoju.

- Bilo koji etno-nacionalistički, ultralibertarijanski ili religijski ekstremist može osjetiti pripadnost Bannonovom pokretu, neovisno iz koje zemlje dolazi. Već znamo da je u kontaktu s brojnim pro-Brexit britanskim konzervativcima, francuskom bivšom Nacionalnom frontom, talijanskom Sjevernom ligom, s Victorom Orbanom u Mađarskoj, vladom stranke Pravo i Pravda u Poljskoj. U kontaktu je i civilnim društvom gdje se posebno ističe povezanost s ultrakonzervativnim Dignitatis Humanae Institutom (Institut za ljudsko dostojanstvo)u kojem veliku ulogu ima kardinal Raymond Leo Burke – kaže Datta.

Upravo kardinal Burke može biti glavna poveznica Bannona i hrvatskih ultrakozervativaca. Kardinal Burke u Hrvatskoj najbliže surađuje s Vicom Batarelom, predsjednikom zaklade Vigilare. Tog kardinala, krajnjeg konzervativca, koji je za pedofiliju u Crkvi svojevremeno optužio feministički pokret, imali smo priliku slušati i u Zagrebu kada je u listopadu 2016. gostovao na festivalu Tradfest koji organizira Vigilare. Pljeskao mu je, između ostalog, iz prvog reda Davor Ivo Stier, tadašnji potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih i europskih poslova. U gotovo isto vrijeme udruga U ime obitelji Željke Markić organizirala je konferenciju na kojoj je govorio Luca Volonte, talijanski ultrakonzervativni političar, protiv kojega je u međuvremenu pokrenut niz istraga zbog korupcijskih skandala. Volonte je, uz Burkea, jedna od poznatijih figura Insituta za ljudsko dostojanstvo i jedno je vrijeme bio na njegovoj čelnoj poziciji. Kako Bannona doživljava udruga Željke Markić, možda najbolje izražavaju riječi jednog od autora na njihovom propagandnom portalu Narod.hr. Tekst Marcela Holjevca, ujedno je i jedini koji tematizira Bannonov najavljeni pohod na Europu. Glorifikacijski tekst prepun besmislica, poput one da nije riječ o ideološkom pokretu, komentator Narod.hr-a zaključuje ovako: ‘Da, Bannon dolazi – i Macronu, Merkel i ostalim pripadnicima starih, okoštalih europskih struktura koje vuku korijene iz 68. je postavljen izazov. Izazov s kakvim se do sad nisu suočili i kojem, nadajmo se, nisu dorasli’.

No, Bannon ne dolazi samo francuskom predsjedniku i njemačkoj kancelarki, Bannon itekako dolazi i HDZ-u.

- Najveću prijetnju predstavlja strankama mejnstrim desnog-centra koje su u Europskom parlamentu reprezentirane u Europskoj pučkoj stranci, gdje pripada i HDZ. Bannonove ideje počinju na marginama, u ekstremnu radikalnog konzervativizma, ali onda mnoštvo tih ideja kontaminira značajan dio tradicionalnih desnih stranaka. Najbolji su primjeri za to republikanci u Sjedinjenim Američkim Državama i do određene mjere konzervativci u Velikoj Britaniji koji sve češće preuzimaju ideje i zauzimaju pozicije koje nisu u skladu s njihovom tradicionalnom ulogom u liberalnoj demokraciji – govori Datta.

Povođenje za orbanovskom (ili bannonovskom) fašizacijom društva u Hrvatskoj, kao i u brojnim drugim zemljama, naravno, nije novost. No uplitanje američkog gurua s globalnom prepoznatljivošću itekako može pomoći snažnijem ujedinjenju ultrakonzervativnih pokreta i filofašističkih političkih stranaka diljem Europe. Gubitak pokroviteljstva obitelji Mercer u tom smislu predstavlja manji problem jer Bannon može računati na široku podršku.

- Oni su bili samo najpoznatiji. Tu su i brojni drugi financijski moćni, međusobno povezani i dobro umreženi ljudi i preko Atlantika – dodaje Neil Datta.

Velikim dijelom ključ uspjeha Bannonovog projekta ovisit će o njegovoj sposobnosti da se ne prikazuje kao lider, već samo kao savjetnik. Komentare na tom tragu već su dali istaknuti njemački i francuski ultrakonzervativci, a na liniji je i desna hrvatska europarlamentarka Ruža Tomašić. ‘Ne želim da meni Amerika govori što ćemo i kako ćemo raditi, ali ako je sugestija došla od tamo, a drugi je prihvate, onda zašto ne? Ne želim samo da Amerika govori što treba raditi, a da ostali slušaju’, pojasnila je svoj stav Tomašić za portal Telegram. No, Bannon i tako najbolje funkcionira radeći iz sjene.

1/2