Novosti

Kronika

Бaрaњских хиљaду крeвeтa

Зaбиљeжeн je пoрaст дoлaзaкa туристa oд 42 пoстo у oднoсу нa прoшлу гoдину, штo je гoтoвo нa рaзини "прeткoрoнскe" 2019, рeкao je Maтej Пeркушић, дирeктoр Tуристичкe зajeдницe Бaрaњe

Large darda

Manifestacija "Kulturne raznolikosti, kulturno blago"

Direktor Turističke zajednice Baranje Matej Perkušić navodi da je na tom području zabilježen porast dolazaka turista od 42 posto u odnosu na prošlu godinu, što je gotovo na razini "pretkoronske" 2019. U odnosu na prijašnje godine, drastično je porastao broj noćenja Poljaka. Oni su ujedno i najzastupljeniji stranci a za odmor biraju područje između Drave, Dunava i Mađarske.

- Vjerojatno su nas prepoznali kao dobru vikend-međudestinaciju na putu prema jadranskoj obali ili još južnije - objašnjava Perkušić i dodaje da se nada da će i u povratku prespavati u nekom od turističkih mjesta u Baranji. A broj smještajnih kapaciteta pokazuje da Baranja postaje jedan od najvažnijih centara kontinentalnog turizma u Hrvatskoj. Sada cijela Baranja, naime, ima više od 1.000 kreveta, od čega se na području koje pokriva TZ Baranje (bez općina Bilje i Draž) nalazi njih 600-tinjak.

Za razliku od primorskih krajeva, početak septembra značio je svojevrsno otvaranje udarne – jesenske sezone na kontinentalnom području. Stoga se tražio krevet više zbog brojnih turističko-zabavno-gastronomskih manifestacija koje se održavaju u septembru i oktobru, a koje su već odavno izišle iz baranjskih okvira jer ih posjećuju domaći i strani gosti s raznih strana.

Poznate baranjske manifestacije već su počele. U etnoselu Karancu je, na primjer, održana Akademija blata, u Kozjaku Land-art-festival "Slama", u Belom Manastiru "Najveća hrvatska fišijada", u Novom Bezdanu "Festival graha", u Gajiću "eno-gastro eko-etno sajam" pod nazivom "Pudarina", u Zmajevcu "Žetveni običaji", u Kopačkom ritu "Noć šišmiša", u Mecama manifestacija "Kulturne raznolikosti, kulturno blago"... Od 10. do 12. septembra u Kopačevu su održani tradicionalni "Ribarski dani", a potom u Zmajevcu prvi baranjski "Vinatlon" pa na istom mjestu i "Vinski maraton". Zatim će se po baranjskim i okoloosječkim rutama održati FEBIRE – Festival biciklističke rekreacije, na kome se očekuje čak 1000 biciklista, dok će početkom oktobra u Lugu biti održan Paprikafest.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više