Novosti

Politika

Beskompromisno s kompromisom

Maja Đerek govorila je o beskompromisnosti i predstavljala se kao apostolka zakona, a na miru je ostavljala npr. Udrugu veterana specijalne policije BATT koja je nezakonito u ekskluzivnom prostoru Vile Dalmacije

Large djerek

Maja Đerek i Ivica Puljak (foto Ivo Čagalj/PIXSELL)

Umirovljena novinarka Hine Marija Erceg imala je 83 godine i uznapredovali karcinom kada ju je pročelnica za gradsku imovinu Grada Splita Maja Đerek odlučila potjerati iz gradskog stana u kojemu živjela sama, bez pomoći obitelji i rodbine.

Negdje u ožujku ove godine mučna se situacija nastavila time što je pročelnica počela povlačiti njezino ime i osobne podatke po medijima i društvenim mrežama.

Na Facebooku npr., gdje Đerek ima privatni profil otvoren za javnost, gradska dužnosnica nije samo u nastavcima obrazlagala zašto je raskinula ugovor o najmu stana koji je Erceg s gradom sklopila prije dvadesetak godina, već se kontinuirano svađala s medijima koji su kritizirali taj potez i puštala svoju sljedbu da teško bolesnu ženu verbalno kamenuje.

Pritom je, valja napomenuti, dosta pažljivo birala informacije koje će je učiniti superiornom, ističući ono što Erceg predstavlja kao uzurpatoricu luksuzne gradske imovine, hohštaplerku i dužnicu gradske najamnine, a izostavljajući detalje koji situaciju moralno kompliciraju. Na primjer, činjenicu da je uzurpatorica, nakon što joj je obiteljska kuća izgorjela, početkom dvijetisućitih od grada dobila stan raznesen bombom i da ga je sama učinila podesnim za život, računajući da će - navodno odlukom gradskih vlasti - u njemu ostati do kraja života.

Đerek se nije bavila načelno problematičnom idejom da tzv. zaslužni građani uživaju u gradskim stanovima, niti istraživanjem je li Erceg zaista imala gradsku odluku o doživotnom uživanju posjeda, ni imenima i prezimenima odgovornih u slučaju da je novinarka boravila u stanu kršeći ugovorne odredbe i uredbe grada.

Govorila je o beskompromisnosti, a na miru ostavljala npr. Udrugu veterana specijalne policije BATT koja je nezakonito u ekskluzivnom prostoru Vile Dalmacije. Predstavljala se kao apostolka zakona i drugih propisa, a sasvim sigurno kršila barem GDPR.

No, najbizarnije od svega je to što je komunikacijski kaos i atmosferu linča poticala kao da je gradska politika njezina privatna stvar, bez službene ovlasti za komunikaciju s javnošću i na kanalima na kojima to dužnosnici ne rade, očito potpuno nesvjesna da je ulogu savjesne službenice pobrkala s ulogom influenserice koja vapi za popularnošću.

Takva kombinacija iživljavanja nad slabim plijenom i amaterizma u shvaćanju granica javne funkcije, zaista se rijetko viđa, a znamo da u Hrvatskoj destruktivno političko ponašanje ima žestoku konkurenciju.

I kad je Erceg prije nekoliko dana za inat umrla u tom stanu, Maja Đerek se nastavila s njom raspravljati preko društvenih mreža i dopuštati da vjerni križari i foloveri pokojnicu razapinju kao kriminalku.

Gradonačelniku Splita Ivici Puljku tek je na vijest da Đerek iz stana izbacuje i stopostotnog invalida došlo do glave da će mu sve to doći glave, pa je otpilio jednu od dvije grane na kojima sjedi – pored bivše pročelnice to je Bojan Ivošević – i donedavnu uzdanicu izložio disciplinskom postupku koji će vjerojatno završiti otkazom.

I tako je, popuno iracionalnim slijedom događaja, Split ostao bez obje žene na suprotnim stranama farsično prenapuhane gradske borbe protiv kriminala. Jedna je bila samo stepenica u karijeri beskompromisne birokratkinje Đerek – umjesto da bude bolesna starica koja zaslužuje brigu gradskih službi, a druga je sama birokratkinja.

Trenutno na bolovanju, već sutra – spremite kokice - na zadatku raskrinkavanja vrha splitske gradske vlasti.

Ostao je Ivica Puljak, koji debelo kasni s preuzimanjem odgovornost za ovu mučnu i besprizornu dramu, a još više sa shvaćanjem što ga tek čeka.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više