Novosti

Kronika

Били смo у Бeoгрaду

Пoлaзници дeчjих вртићa и прeдшкoлских устaнoвa сa истoкa Хрвaтскe нa зaнимљивoм путoвaњу: Стoтину двaдeсeт и шeст прeдшкoлaцa дубoкo je дoживeлo пoсeт глaвнoм грaду Србиje

C36tgpizvpsucj0vea6uzg8ta5n

Uspomena iz Beograda 

Polaznici dečjih vrtića i predškolskih ustanova sa istoka Hrvatske, u kojima se program vaspitanja provodi na srpskom jeziku i pismu, posetili su Beograd. Reč je o programu ‘Mališani u Beogradu’ koji je za 126 predškolaca i 14 vaspitača iz dečjih vrtića ‘Vukovar 2’, ‘Zlatokosa’ iz Borova, ‘Liliput’ iz Trpinje , Bobote i Bršadina te predškole u Negoslavcima organizovao Odbor za obrazovanje Zajedničkog veća opština (ZVO) uz finansijsku podršku Ministarstva spoljnih poslova Srbije - Kancelarije za dijasporu i Srbe u regionu.

Prilikom boravka u srpskoj prestonici, deca su u pozorištu ‘Pinokio’ gledala predstavu ‘Lepotica i zver’, a zatim su posetila Ministarstvo spoljnih poslova Srbije. Kako je izvestilo Ministarstvo spoljnih poslova Srbije, bila je to do sada prva i najveća organizovana poseta dece iz regiona, sa ciljem da se podrži očuvanje srpskog jezika, kulturnog i verskog identiteta Srba u regionu i dijaspori, te da se deca i njihovi vaspitači upoznaju sa znamenitostima Beograda. Upravo to ističe i Milica Stojanović, predsednica Odbora za obrazovanje ZVO-a.

- Već od najranijeg detinjstva potrebno je decu učiti da znaju kome pripadaju, da znaju o svojim korenima, svom jeziku, kulturnom i verskom nasleđu - kaže Milica Stojanović.

Podsetila je da srpska zajednica na istoku Hrvatske ima vrtićke ustanove sa programom na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu koje pohađa oko 500 dece, ali da ukupno 20 matičnih osnovnih i 10 područnih škola, kao i 6 srednjih, još nisu registrovane kao takve.

- Sadržaj je bio veoma bogat i zanimljiv i nadam se da će našoj dečici ostati u lepoj uspomeni. Ovo su sve budući đaci prvaci koji se opraštaju od vrtića, pa je ovo putovanje za njih simbolično. U našem vrtiću ove godine imamo 42 predškolca - kaže Radmila Latas, direktorica borovskog vrtića.

- Deca su puna utisaka. Iako je ovo za njih bilo naporno putovanje, retka je prilika da mogu obići ovakva mesta, pa se onda trudimo da vide što više - kaže Vesna Pavić, direktorica vrtića ‘Liliput’ u Boboti.

- Meni se najviše svidela reka i avion. Meni se najviše svidela lepotica i zver. Učili smo šta sve možemo da postanemo, a ja sam odabrala da budem diplomateljka - rekli su, između ostalog, mališani. Neizostavni deo izleta bila je poseta beogradskom Zoološkom vrtu i, naravno, ručak u Mekdonaldsu.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više