Novosti

Politika

Blokada ili igranka

Osam dana Novi Sad, a nešto malo manje ostali gradovi po Vojvodini bili su pod blokadom poljoprivrednika. Na ovaj korak odlučili su se nakon nekoliko bezuspešnih pregovora sa predstavnicima Vlade Srbije oko otkupne cene suncokreta i zabrane izvoza

Large internacionala  ko%c5%beul

(foto Emica Elveđi/PIXSELL)

Osam dana Novi Sad, a nešto malo manje ostali gradovi po Vojvodini (Sombor, Subotica, Vršac, Pančevo...) bili su pod blokadom poljoprivrednika. Oni su se na ovaj korak odlučili nakon nekoliko bezuspešnih pregovora sa predstavnicima Vlade Srbije oko otkupne cene suncokreta, ali i oko zabrane izvoza. Ratari su zahtevali da cena suncokreta ne bude niža od 700 evra po toni, a gorivo za jesenje radove da bude po 170 dinara za litar na svim pumpama (ili 1,4 EUR), tražili su i da se smanje marže na suncokretovo ulje i da se povećaju premije za mleko. Zabrana izvoza je prvo uklonjena, ali na tome se i stalo, a kako su dani prolazili rastao je i broj gradova u kojima su poljoprivrednici blokirali puteve. Blokadama su se priključili i ratari iz Šumadije i okolice Kragujevca. Iza poljoprivrednika stao je deo opozicije tražeći da država pomogne ljudima "koji nas hrane", a prva naznaka da bi do konačnog dogovora moglo doći desila se sedmog dana blokada, odnosno u ponedeljak, 15. augusta. Nakon devet sati razgovora predstavnika poljoprivrednika u Vladi Srbije svi zahtevi su prihvaćeni, osim onog najvažnijeg – otkupne cene suncokreta. Navodno je razlika u ponuđenoj i traženoj ceni bila 2,5 dinara za kilogram, ali i jedna i druga strana su se složili da je postignut visok stepen saglasja. Ipak, blokade su se, pre svega u Novom Sadu nastavile i osmi dan.

Da tog visokog stepena suglasja nije bilo među poljoprivrednicima govori činjenica da se deo njih, povukao tog osmog dana. Naime, poverenje između poljoprivrednika i predstavnika Vlade Srbije gotovo da i ne postoji, iako su pregovori vođeni sa ministrom poljoprivrede Branislavom Nedimovićem, kao i predsednicom Vlade Srbije, Anom Brnabić. Oni ujedno čine odlazeću postavu u vladi, pa baš kao i uposleni u Fiatu, koji su nedavno protestvovali, kao jedinu legitimnu adresu vide onu na kojoj radi Aleksandar Vučić. Takvi stavovi nisu odgovarali poljoprivrednicima iz Srbobrana koji su se povukli, iako su neki od njih, poput Đorđa Grujića, među prvima dovezli svoje traktore pred zgradu Izvršnog veća Vojvodine. Grujić je rekao da ne želi da daje legitimitet predsedniku Srbije da odlučuje o stvarima za koje nije nadležan. On čak smatra da je sve bila politička igranka.

- U organizaciji protesta su čak i ljudi zaposleni u javnim preduzećima, i to u vodećim javnim preduzećima, pod ingerencijom Igora Mirovića (predsednika pokrajinske Vlade, op. a.). To neću da dozvolim, želim da sačuvam obraz poljoprivredi, svoj obraz, obraz svoje porodice i svih onih koji su mi dali podršku. Napustio sam Novi Sad, moji traktori su izašli., ističe Grujić.

Za razliku od ostalih Grujić se ogradio i od podrške opozicije, ali i od "oskrnavljenog režima". Dodaje kako treba uzeti ono što je dogovoreno, jer "definitivno više ne možemo da postignemo".

- Izađimo kao pobednici i nemojmo da dozvolimo da oni manipulišu poljoprivrednicima radi pozicija u narednoj Vladi. Ne cenka se oko dva-tri dinara, očigledno ne oko toga, već se čeka da se pojavi Vučić iz Brisela, da se pojavi veliki vođa. Neću da dajem legitimitet njemu, to nije u njegovoj nadležnosti, ne priznajem ga kao predsednika i neću da dozvolim da preko poljoprivrednika sebi daje legitimitet, poručio je Grujić.

U međuvremenu su se predstavnici dogovorili sa Vladom i oko otkupne cene suncokreta, što znači da blokade postaju prošlost.  O zahtevu da se proglasi elementarna nepogoda zbog suše se na ovim pregovorima nije raspravljalo.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više