Novosti

Politika

Bolsonaristi pokušavaju izazvati državni udar

Više tisuća pristaša bivšeg predsjednika Bolsonara upalo je u Savezni kongres, predsjedničku palaču i Vrhovni sud u Braziliji. Novoizabrani predsjednik Lula nazvao ih je nacistima i fašistima koji uništavaju sve pred sobom za što će biti primjereno kažnjeni

Large brasil

Pripadnici krajnje desnice zauzeli su i predsjedničku palaču (foto Stringer/REUTERS)

U nedjelju poslijepodne u Braziliji (večer u Hrvatskoj, četiri su sata vremenske razlike), došlo je do velikih nereda. Pripadnici krajnje desnice, bolsonaristi, uspjeli su zauzeti na Trgu triju vlasti sve tri zgrade: Savezni kongres, predsjedničku palaču Planalto i zgradu Saveznog vrhovnog suda.

Brazilske televizije i ostali veći mediji nazivaju ih teroristima. Guverner Saveznoga Distrikta Brazilija, Ibaneis Rocha, u službenoj ih je izjavi kvalificirao "prosvjednicima". Ministar sigurnosti Saveznoga Distrikta Anderson Torres donedavno je bio savezni ministar pravosuđa Jaira Bolsonara. Torres se ovaj čas nalazi u SAD-u, na Floridi i tamo se susreo s Bolsonarom.

Torresa je imenovao upravo Rocha, nakon smjene vlasti i inauguracije kojom je prvi siječnja preuzeo dužnost predsjednika republike Inácio Lula da Silva.

Kao što je vidljivo u izravnim televizijskim prijenosima, riječ je o više tisuća ljudi koji su se okupili na Trgu i prodrli u te tri palače. Došli su i do kabineta predsjednika Republike. Lula nije tamo, na putu je u unutrašnjosti Savezne Države São Paulo, u gradu u kojem su bujice nanijele veliku štetu.

Također je vidljivo da su policijske snage nedovoljne. Žandarmerija nastupa sa svega nekoliko bornih kola, izbacujući suzavac i rastjerujući vodenim topovima masu izvan zgrada. Kroz prozore predsjedničke palače vide se bljeskovi, vjerojatno magnezijskih bombi, uz pomoć kojih policija pokušava neutralizirati one koji su uspjeli prodrijeti unutra. Angažirana je također policijska konjica i interventne jedinice.

Upadljivo je da policija ne hapsi, nego samo rastjeruje demonstrante.

Društvenim mrežama kruže filmići koje su sami teroristi snimili, na kojima se vidi kako uništavaju unutrašnjost zgrada u koje su upali.

Promatrači upozoravaju na odgovornost guvernera za sigurnost sjedišta saveznih organa vlasti.

Predsjednik Senata Ricardo Pacheco prekinuo je boravak u Francuskoj i vraća se u Braziliju. Demolirana je plenarna dvorana Kongresa.

Oko 22 sata po našem vremenu javnosti se obratio predsjednik Lula. Veoma uzbuđen, demonstrante je nazvao nacistima i fašistima. "Barbarstvo!" "Osobe koje zovemo fašistima napali su sjedišta vlasti, kao pravi vandali, uništavajući sve pred sobom".

Oštro je kritizirao poslijepodnevne događaje u Braziliji i najavio da će "vandali biti primjereno kažnjeni", kao i oni koji su ih financirali. Oštro je osudio nedjelovanje vlade Saveznoga Distrikta i posebno žandarmerije. Upozorio je da je riječ o odgovornosti Jaira Bolsonara i njegove sljedbe.

Potom je podsjetio da su pripadnici ljevice bili ubijani, mučeni i nestajali, ali lijevim snagama nije nikada palo na pamet da učine nešto slično kao danas u Braziliji.

Potom je pročitao predsjedničku uredbu koju je upravo potpisao. Naložio je saveznu intervenciju u koja će trajati do 31. siječnja i imenovao državnog tajnika u Ministarstvu pravosuđa koji će preuzeti odgovornost za sigurnost u Braziliji.

Inozemne su reakcije s osudama tog događaja već stigle. Među prvima se oglasio predsjednik Čilea Gabriel Boric i španjolski premijer Pedro Sánchez.

Mnogo je indikacija da je riječ o smišljenom planu, na koji su upućivale vijesti objavljene u subotu i nedjelju u brazilskim medijima. Npr. u nedjelju ujutro u Braziliju je stiglo stotinjak autobusa s bolsonaristima (dakle oko četiri ili pet hiljada ljudi), što su sigurnosne službe naprosto morale uočiti.

Ključno je pitanje na koje za sada nema odgovora, je li nedostatnost policijskih snaga posljedica goleme nesposobnosti ili namjerna, kako bi se nakon nereda eventualno zazvala pomoć oružanih snaga "kako bi uspostavile red", tj. izazvale vojni udar.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više