Novosti

Politika

Lula preuzima stvarnu vlast

Nakon smjene zapovjednika kopnene vojske, Lula je dao smijeniti još jednoga generala i više oficire unutar zapovjedništva Kabineta institucionalne sigurnosti. Obišao je i pripadnike autohtonog stanovništva Janomami koji žive u rezervatu, u teškim uvjetima koje je dodatno degradirao Bolsonaro, što Lula kvalificira genocidom

Large brala

Prilike u rezervatu u kojem živi autohtono stanovništvo Janomami toliko su loše da je Lula proglasio izvanredno medicinsko stanje (foto Ricardo Stuckert/Reuters/PIXSELL)

Kriza koja je u Braziliji počela pučističkim nemirima 8. siječnja, nije završena. Predsjednik Luiz Inácio Lula da Silva (PT, Radnička stranka, ljevica) dao je smijeniti još jednoga generala, drugoga u hijerarhiji Kabineta institucionalne sigurnosti i više oficire unutar zapovjedništva Kabineta.

Kabinet institucionalne sigurnosti (GSI, Gabinete de Segurança Institucional) važno je tijelo, podređeno izravno predsjedniku republike. Nadležno je za vojna, sigurnosna i obavještajna pitanja i predsjedniku priprema podloge iz svoje nadležnosti za odluke koje ovaj donosi.

Do sada je nakon nereda smijenjeno ukupno 84 oficira koje je bivši predsjednik Jair Bolsonaro (PL, Liberalna stranka, krajnja desnica) postavio u razna tijela predsjedništva i potpredsjedništva republike te u nekim ministarstvima.

Prošla je godina, u kojoj su se održali opći i predsjednički izbori u Brazilu obilježena, između ostaloga, i zabrinutošću domaće i inozemne javnosti hoće li, tada izgledan, a potom i stvaran izborni pobjednik, Lula, uspjeti oružane snage vratiti u njihovu ustavnu ulogu.

Jair Bolsonaro i sam je bivši pripadnik kopnene vojske. Rezervni kapetan, za vrijeme svoga je predsjedničkog mandata vratio vojsku na političku scenu kakvu nije imala od ponovne uspostave demokracije 1985. godine, nakon 21 godine vojne diktature, kad su na čelu zemlje bili generali. Već je ondašnjim izborom svoga potpredsjednika, aktivnoga generala, Bolsonaro najavio istaknutu ulogu koju će u njegovu mandatu odigrati vojnici. Na čelo pet ministarstava bio je imenovao generale. U četiri je godine na civilna mjesta u saveznoj administraciji dao postaviti i oko 6.000 pripadnika oružanih snaga i to na srednja i viša rukovodeća radna mjesta.

Stoga se opravdano postavljalo pitanje, hoće li Lula nakon pobjede posljednjega dana listopada, uspjeti preuzeti i efektivnu vlast, to više što su na dužnostima i u ostalim represivnim tijelima, prvenstveno Saveznoj policiji (Polícia Federal, u SAD-u joj je ekvivalent FBI), žandarmeriji (mediji je u svijetu i kod nas pogrešno zovu "vojna policija", zbog izvornoga naziva Polícia Militar), ali i obavještajnoj zajednici, također na rukovodećim dužnostima, bili značajnim dijelom postavljeni bolsonaristi.

Postupak tranzicije, od proglašenja izbornih rezultata do Luline novogodišnje inauguracije, tekao je više ili manje glatko i javnost je stekla dojam da u oružanim snagama prevladavaju zapovjednici (bar oni na visokim položajima) koji prihvaćaju svoju ustavnu ulogu. U tranzicijskom je periodu Lula izabrao zapovjednike svih triju rodova oružanih snaga, birajući ih po starini generalskih, odnosno admiralskih četiriju zvjezdica na epoletama.

Lulina je novogodišnja inauguracija protekla glatko, no do neugodnoga je iznenađenja došlo tjedan dana kasnije, kad je između četiri i pet tisuća radikalnih bolsonarista pokrenulo nerede i izvelo fizički napad na simbole demokratske vlasti, zgrade Kongresa, Predsjedništva Republike i Saveznog vrhovnoga suda, zazivajući vojnu intervenciju. Malobrojno osiguranje triju institucija nije adekvatno djelovalo i red je uveden tek kad je Lula navečer izdao predsjedničku uredbu kojom je savezna vlast preuzela odgovornost za sigurnosno stanje u Braziliji, smijenivši sekretara za sigurnost Saveznoga distrikta (potom je i uhapšen i protiv njega je pokrenut kazneni postupak) i kad su poslana pojačanja u Braziliju.

U subotu navečer, trinaest dana nakon nereda, Lula je smijenio zapovjednika kopnene vojske, postavljenoga u tranzicijskom periodu. General Júlio Cesar de Arruda imenovan je na zapovjedničku dužnost u prosincu, još prije Luline inauguracije. No izgubio je njegovo povjerenje nakon pučističkih nereda, premda je prošloga tjedna održao zapažen govor u obrani ustavnih vrijednosti, u kojem je insistirao na nepolitičkoj i nestranačkoj, ustavnoj ulozi vojske. Prema izjavama iz krugova oko Lule, ta je odluka donesena jer Arruda nije pokazao spremnost da odmah nakon nereda poduzme korake kojima bi se umanjilo Lulino nepovjerenje u kopnenu vojsku nakon pučističke invazije na demokratske institucije s Trga triju vlasti, prvenstveno ne pristupajući kadrovskim promjenama u vojnom zapovjedništvu nadležnom za brazilski glavni grad.

Arruda također nije poduzeo adekvatne mjere, ni prije ni poslije novogodišnje inauguracije, da se ukloni šatorsko naselje postavljeno ispred sjedišta Glavnoga stožera oružanih snaga u Braziliji, u kojem su radikalni bolsonaristi mjesecima boravili, i vršili pritisak da vojska izađe iz kasarni i preuzme vlast umjesto Lule, uz prešutnu političku, ali i otvorenu logističku potporu šatorašima (vojska im je osigurala šatore, poljske kuhinje i snabdijevala ih hranom i pićem). Šatoraši su se pridružili, u očito koordiniranoj akciji, ostalim pučistima koji su u stotinjak autobusa stigli iz unutrašnjosti.

U petak navečer kap je prelila čašu. Arruda je odbio provesti Lulin nalog – prenio mu ga je ministar obrane – da smijeni podređenoga zapovjednika, bivšeg Bolsonarova ađutanta (koji se s bivšim predsjednikom sunča na Floridi), pošto je Savezna policija otkrila njegove sumnjive financijske transakcije u Bolsonarovom kabinetu. Nakon svega toga, Lula nije više mogao tolerirati Arrudino nepostupanje u cilju vraćanja vojske u ustavni red.

Smjene u Kabinetu institucionalne sigurnosti objavljene su u noćnom izvanrednom broju službenog lista "Diário Oficial da União", ekvivalenta ovdašnjih "Narodnih novina". Hitnost svjedoči da očito sve informacije o stanju u oružanim snagama nisu dostupne javnosti. Smjene je potpisao potpredsjednik republike Geraldo Alckmin. Lula je naime već otputovao u Buenos Aires, tradicionalan cilj prvoga posjeta novoizabranoga predsjednika Brazila inozemstvu. Bolsonaro dakako nije poštovao ni taj običaj, a onda je još i argentinskoga predsjednika javno nazvao "ljevičarskim banditom". Pošto se Lula argentinskom narodu ispričao "zbog svih prostakluka" svoga prethodnika, on i domaćin mu, argentinski predsjednik Alberto Fernández, objavili su da njihove zemlje rade na projektu zajedničke obračunske valute, kojoj bi svrha bila primjena u komercijalnim transakcijama između dvije zemlje. Brazilci se na društvenim mrežama rugaju da će se nova valuta zvati peledona, prema dvama nogometašima. No nije riječ o tome da se ukinu brazilski real i argentinski peso, nego da se olakšaju trgovački obračuni, s obzirom na inflaciju u Brazilu (oko 6 posto godišnje), ali pogotovo onu u Argentini (u prosincu je bila 92 posto na godišnjoj razini), najvažnijem brazilskom ekonomskom partneru unutar Mercosula.

Nakon Argentine, Lula je otputovao na krajnji brazilski sjever, u državu Roraima, gdje u amazonskoj prašumi, na granici s Venezuelom, u zaštićenom rezervatu, živi oko 15.000 pripadnika autohtonog stanovništva Janomami (u Venezueli ih je još toliko). Dijele se u četiri etno-lingvističke zajednice i žive u oko 200 što fiksnih što pokretnih naselja. Prilike su tamo toliko teške da je Lula proglasio izvanredno medicinsko stanje u rezervatu, zbog pothranjenosti djece, malarije i nedostatka liječničke pomoći. Svijet je obišla potresna slika Indijanke koja je umrla od izgladnjelosti zbog uvjeta u rezervatu koje je dodatno degradirao Bolsonaro, što Lula kvalificira genocidom.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više