Novosti

Kronika

Borac, ministar, direktor, inovator

In memoriam Pavle Gaži: Na čelu timova Podravke Gaži je naglasak stavljao na nove inovativne prakse kojima su pomicane granice marketinga i promocije na širem prostoru regije

Large pavle ga%c5%bei marijan su%c5%a1enj

Pavle Gaži (1927- 2021) (foto Marijan Sušenj/PIXSELL)

Poslije teške i kratke bolesti, u 94. godini života, u Koprivnici je umro Pavle Gaži, dugogodišnji generalni direktor Podravke i visoki politički funkcioner iz vremena Jugoslavije. Gaži se rodio 1927. godine u Koprivnici gdje je veći dio života živio i radio. Tokom Drugog svjetskog rata bio je učesnik NOB-a i revolucije. Završetkom rata posvetio se obrazovanju i društveno-političkom radu. Jedan je od zaslužnih za osnivanje i vođenje najpoznatije hrvatske prehrambene tvrtke - Podravke. Tvornicu je vodio od 1957. do 1978. godine. Tokom dvadeset i jedne godine, Gaži je na čelu istraživačkih i marketinških timova naglasak stavljao na nove inovativne prakse kojima su pomicane granice marketinga i promocije na širem prostoru regije.

Kao sposoban privrednik dokazao se i time što je s vodećim prehrambenim preduzećima svog vremena uspostavio saradnju i partnerstvo. To je rezultiralo uvođenjem novih proizvodnih programa, izgradnjom novih tvorničkih postrojenja i tehnologija te intenzivnim zapošljavanjem. Svaki od tih programa s vremenom je postao vrlo uspješan na području bivše države, a Podravka se potvrdila kao tvrtka koja je marketinški i tržišno dominirala. Zahvaljujući Gažiju emitirana je i kultna televizijska serija "Male tajne velikih majstora kuhinje" koja je Vegetu i Podravku učinila kulinarskom institucijom i medijskim brendom.

Gaži je Podravku otvorio i javnosti, posebice običnim građanima i radnicima, tako što je dao izgraditi moderni Podravkin restoran društvene prehrane 1963. godine, Pivnicu Kraluš, Podravsku klet, Podravkin rekreacijski centar kao i sadašnju poslovnu sedmerokatnicu, dovršenu 1979. godine.

U izgradnju spomenute poslovne zgrade i drugih objekata u Podravkinom vlasništvu, u njihovo unutarnje uređenje i opremanje, uključivao je lokalne umjetnike i majstore. 1983. godine bio je i ministar unutarnjih poslova SR Hrvatske, a istaknuo se i kao član CK SKJ/SKH-a. Bio je veliki prijatelj srpskog naroda na koprivničkom i križevačkom području te mu je na mnoge načine pomagao. Nakon uspostave samostalne Hrvatske, učestvovao je u događajima u organizaciji lokalnih srpskih Vijeća i antifašističkih udruženja.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više