Novosti

Kronika

Бoрбa зa oпстaнaк

Виjeћe српскe мaњинe Oпћинe Kрњaк oбиљeжилo je дaн виjeћa и Kрсну слaву Пoкрoв прeсвeтe Бoгoрoдицe. Прeдсjeдницa Нeвeнa Живкoвић je нaвeлa дa je oд 1.332 стaнoвникa у oпћини Kрњaк, 58 пoстo Србa и 38 пoстo Хрвaтa

Large 2

Vijeće srpske manjine Općine Krnjak obilježilo je dan vijeća i Krsnu slavu Pokrov presvete Bogorodice. Izvještaj o radu podnijela je predsjednica Nevena Živković.

- Trend iseljavanja stanovništva u zapadne se i dalje nastavlja. Po popisu stanovništva iz 2011. godine u općini Krnjak je živjelo 1.985 stanovnika, od toga Srba je bilo 69 posto, a Hrvata 29 posto. Po posljednjem popisu, od ukupnog broja, odnosno od 1.332 stanovnika koji žive na području naše općine, 58 posto je Srba i 38 posto je Hrvata. To znači da smo u posljednjih deset godina izgubili veliki broj pripadnika srpske zajednice - kazala je Nevena Živković.

Načelnik Perica Matijević dodao je da se zajednica mora boriti za opstanak. Dožupan Dejan Mihajlović kaže i da nije čudno da se broj smanjio jer mnogi ovdje nisu vidjeli perspektivu. Pohvalio je lokalnu izvršnu vlast koja znatno podupire rad manjinskog vijeća. Dodaje da je strah među Srbima još uvijek velik jer je stvorena takva klima u društvu. Srbima treba, misli on, osigurati adekvatno obrazovanje i egzistenciju.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više