Novosti

Kronika

Stižu maske iz Krnjaka

Vesna Blanuša dogovorila je nabavku platna i iskrojila maske koje sada kod kuće marljivo šiju Rada Vučković, Nada Coha, Radojka Sučević i Mirjana Bilavčić. Ovih dana bit će izrađeno 3,5 hiljada maski za potrebe manjinskih vijeća i općina na terenu

Žene iz Krnjaka šivaju 3.500 platnenih, perivih maski za zaštitu od korona virusa. Maske će po potrebi biti dostavljane po terenu – općinama i manjinskim vijećima otkud će ih distribuirati onima kojima su potrebne, a ne mogu ih nabaviti. Projekt se odvija na inicijativu načelnika Općine Krnjak i člana županijskog VSNM-a Dejana Mihajlovića, uz podršku Srpskog narodnog vijeća.

- U ovu smo akciju krenuli zajedno s SNV-om koji je financirao nabavku materijala i informirao zainteresirane o maskama koje mogu dobiti. Danas je teško doći do maski, pogotovo u malim sredinama gdje se ne mogu kupiti. U kratkom roku smo organizirali žene i strojeve za šivanje - rekao je Mihajlović. Posebno je istaknuo Radu Vučković, Nadu Coha, Radojku Sučević i Mirjanu Bilavčić koje kod svojih kuća izrađuju maske te Vesnu Blanušu iz Rijeke koja je dogovorila nabavku platna te je iskrojila maske.

- Jelena Nestorović iz SNV-a poslala je Upitnik vijećima. Kad nam ona jave potrebnu količinu i adresu na koju će te maske ići, mi ćemo ih upakirati i poslati. U ovim vremenima ljudi su skloni da volontiraju i daju više nego u uobičajenom okolnostima. U većoj su mjeri solidarni prema onima kojima treba pomoći jer su svjesni da će možda i o njima netko trebati voditi brigu - zaključio je Mihajlović.

- Prije nekog vremena nazvao me Dejan i pitao mogu li se uključiti u akciju, a ja sam odmah pristala zbog njene važnosti. U danima opće nestašice maski organizirali smo njihovo šivanje. Za dva dana sam od dobavljača nabavila materijal koji je brzom poštom stigao u Krnjak, a onda sam od Dejana dobila propusnicu. Po vrlo lošem vremenu otišla sam u Krnjak, tamo izrezala i iskrojila 7.000 komada platna za 3.500 maski. Tu sam dogovorila sa ženama kako da se te maske šiju jer žene koje su se sa entuzijazmom uključile u akciju imaju klasične šivaće mašine. Kasnije smo nabavili i trakice. Uključene su i žene aktivne u udruzi Breza. Ovo je izuzetno humana akcija i fantastično je da je nekom palo na pamet da se sjeti masovne izrade maski. Da od početka nisam podržavala tu ideju, teže bih se odlučila da se do Krnjaka probijem po snijegu kroz Gorski kotar - rekla je Vesna Blanuša. Nada Coha jedna je od žena koje su uključene u akciju.

- Ja sam se odmah prijavila zajedno s ostalima. Za izradu jedne maske treba nam desetak minuta, pa dnevno napravimo 40 do 50 komada. Materijala imamo za još desetak dana - rekla je Nada Coha koja je kroz udrugu Breza uključena i u projekt ‘Mobilnost za sve‘.

- Do sada smo prevozili starije i bolesne osobe do dućana ili do doktora, a sad ćemo za sve starije osobe koje spadaju u rizičnu skupinu, vršiti i besplatnu dostavu lijekova, kao i svih ostalih potrepština za kućanstvo do kućnog praga, prema uputama stožera civilne zaštite - rekla je Coha. Jelena Nestorović naglasila je da je SNV odmah podržao ovu inicijativu.

- Srpsko narodno vijeće se u ovim kriznim vremenima epidemije koronavirusa i strašnog potresa koji je zadesio Zagreb dosta brzo organiziralo i gotovo bez prekida nastavilo s radom. Počistili smo ured koji je nastradao u potresima, radno se organizirali u skladu s novim pravilima, preusmjerili sve resurse na teren, na pomoć ljudima koji su u opasnosti i strahu od korone. Distribucija raznih vrsta paketa pomoći, maski i zaštitnih sredstava, kupovina lijekova, hrane i pomoći građanima naša su svakodnevica. Manjinska vijeća danas su najsnažnija mreža pomoći i podrške ljudima na terenu usprkos tome što možda nikad nećemo postići to da svakome pomognemo i da na svaka vrata pokucamo. Mislim da smo svi dužni reći jedno veliko ‘hvala’ našim vijećnicama, vijećnicima i svim drugim volonterima, kao i terenskim suradnicima koji vrlo hrabro obavljaju svoj posao po čitavoj zemlji. Naročito želim u tom procesu istaknuti žene koje su se bez pitanja i straha bacile na posao i ovu tešku situaciju obasjale svojim idejama te služe kao primjer cijelom društvu. Svima nam predstoji jako težak period, a uz zahvalu na svemu dosad učinjenom, apeliramo na sve da budu disciplinirani, složni, solidarni i odgovorni, rekla je Jelena Nestorović koja koordinira humanitarne akcije SNV-a, najavljujući da će ih biti i u narednim danima.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više