Novosti

Društvo

Пркoснo у Пркoсу

Рeжим кojи je тo учиниo ниje биo дoбaр и ниje вoдиo никудa, рeкao je нaчeлник Oпћинe Лaсињa Maриjo Пeрчић (ХДЗ) нa гoдишњици мaсaкрa

Large rade kosanovi%c3%a5 i do%c2%baupan dejan mihajlovi%c3%a5 pola%c2%bau vijenac

Rade Kosanović i dožupan Dejan Mihajlović polažu vijenac

Gotovo 150 ljudi okupilo se u Prkosu i ovog 21. decembra i obilježilo 82. godišnjicu stradanja skoro 1.500 stanovnika sjeveroistočnog dijela Korduna u velikoj zimskoj ustaškoj ofanzivi 21. decembra 1941.godini. Tada su jake ustaške snage spalile Dugo selo, Stipan, Čremušnicu, Kirin i ostala obližnja sela na Baniji i Kordunu. Naredba ustašama je glasila: 'kamen na kamenu ne može ostati'. O tome su opširnije govorili Mile Knežević iz zagrebačke sekcije Osme kordunaške udarne divizije i domaćica ovih komemoracija Danica Micić iz Prkosa.

Parastos i pomen nevinim žrtvama služio je jedan od karlovačkih paroha Radoslav Anđelić. Prisustvovali su komemoraciji dožupan Karlovačke županije iz redova srpske nacionalne manjine Dejan Mihajlović, predsjednik Zajednice udruženja antifašista i boraca Karlovačke županije Rade Kosanović, antifašisti iz Zagreba i Karlovca, Ogulina i Duge Rese, predstavnici Društva Josip Broz Tito iz Samobora te potomci stradalih. Umjesto da sa ovim akcijama spriječe ustanak srpskog naroda na Kordunu, ustaše su izazvale upravo suprotan efekt, još su više rasplamsale ustanak.

- Na ovom mjestu je bio strašan zločin, moramo se ovoga sjećati svake godine kako se više nikome i nikada ne bi ponovile. Režim koji je to učinio nije bio dobar i nije vodio nikuda – rekao je načelnik Općine Lasinja Marijo Perčić (HDZ).

- Ljudska civilizacija se nalazi u stalnim ratovima koji su povremeno prekidani kratkim periodima mira. Te periode trebamo koristiti za obnovu onog porušenog i na komemoriranje žrtava koje su stradale. Kada komemoriramo žrtvama nije dovoljno doći i donijeti cvijet. Potrebno je i kod naše kuće porazgovarati gdje smo i zašto bili, šta smo radili i kome smo komemorirali, zbog čega. Ne želimo nikoga optuživati jer oni koji su počinili zločine odavno nisu živi - kazao je dožupan Mihajlović.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više