Novosti

Kronika

Brigada mladih seljaka

Obilježena 74. godišnjica formiranja Pete kordunaške brigade u Petrovoj Poljani: U prvom stroju 5. kordunaške stajalo je 699 mladih boraca seljačkog porijekla, Srba, Muslimana i Hrvata

Ao9u4h2v050gj8328eone6c9mhp

Jedini živući borac Pete kordunaške brigade - Bogdan Lukić (91)

U Petrovoj Poljani u općini Vojnić, na granici sa BiH, obilježena je 74. godišnjica formiranja Pete udarne kordunaške partizanske brigade. Svečanost je organiziralo Prvo udruženje antifašista u općini Vojnić, a prisustvovali su brojni gosti iz kordunaških mjesta i iz Velike Kladuše, članovi tamošnjeg Udruženja antifašističkih boraca i Društva ‘Josip Broz Tito’. Bili su tu i antifašisti iz Karlovca, kao i jedini još živući pripadnik te brigade Bogdan Lukić (91) iz Gejkovca, koji je usprkos godinama došao odati počast svojim poginulim drugovima i proslaviti godišnjicu formiranja te brigade u sastavu slavne Osme kordunaške udarne divizije.

- Uglavnom smo svi bili jako mladi, znali smo da nas čeka težak put i velika borba za slobodu, ali smo svejedno sa radošću išli u partizane, kazao je kratko pozdravljajući skup Bogdan Lukić. Brigada je formirana 16. septembra 1942. godine, a o tome je opširnije govorio Nikola Pavić, predsjednik Prvog udruženja antifašista Vojnića.

- Osjetila se potreba za formiranje jače brigade, pa je Vrhovni štab na preporuku Kordunaških jedinica donio odluku o formiranju Pete brigade, što je odgovaralo daljnjoj koncepciji i planovima borbe. U prvom stroju ovdje je stajalo 699 mladih boraca. Brigada je djelovala na širem kordunaškom prostoru sve do Ogulina, te na Baniji do Siska. Odlično je sarađivala sa jedinicama iz Bosanske Krajine, a u svom sastavu je osim Srba imala Hrvate i Muslimane. U ovoj brigadi, kao i u slavnoj Osmoj kordunaškoj udarnoj diviziji, 80 posto boraca su bili seljaci - rekao je Nikola Pavić.

U Petrovoj Poljani su 1977. godine, za 35.godišnjicu formiranja brigade, posađeni borići u više redova koji simboliziraju tri bataljona koja su ušla u sastav brigade, te je postavljen tenk iz tog vremena, koji i danas tu stoje. Borići su izrasli u velika stabla, a Pavić kaže da će iduće godine, za 75. godišnjicu formiranja brigade, urediti tenk da i dalje svjedoči slavnim danima kordunaških partizana.

Nakon Oluje, obilježavanje godišnjice u Petrovoj Poljani održava se od 2005. godine, kada je Nikola Pavić bio zamjenik načelnika općine, a Dragan Bjelivuk predsjednik manjinskog vijeća. Sadašnji predsjednik Općinskog vijeća Vojnića, Dragan Bjelivuk je tada završio i na informativnom razgovoru u policiji sa pitanjima zašto i sa kojom svrhom su obilježavali ovu godišnjicu.

Skupu su se još obratili Dragan Bjelivuk, Branko Kljajić, predsjednik Udruženja antifašista Karlovačke županije, Dušan Crnković, predsjednik Drugog udruženja antifašista Vojnića i Sulejman Muhamedagić, predsjednik antifašista iz Velike Kladuše.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više