>

novosti logo

Kronika Kronika
Piše Goran Gazdek

Buđenje virovitičkog antifašizma

Dan oslobođenja u Virovitici je obilježen prvi put nakon 1990. godine

Polaganjem vijenaca na spomeniku palim borcima Narodnooslobodilačkog rata na partizanskom dijelu virovitičkog Gradskog groblja, prvi put nakon 1990. godine obilježena je 70. obljetnica oslobođenja Virovitice. Vijence su položili predstavnici Zajednica udruga antifašističkih boraca i antifašista Virovitičko-podravske županije, Grada Virovitice i Virovitičko-podravske županije.

O borbama za oslobođenje Virovitice u listopadu 1944. godine čime je zaokružen veliki slobodni teritorij od Orahovice na istoku, Pakraca i Požege na jugu do Đurđevca na zapadu govorio je profesor povijesti Petar Kavgić.

- Virovitica je oslobođena nakon 40 sati borbe. Neprijatelj je imao 746 poginulih i 200 zarobljenih, a partizanski gubici bili su 36 poginulih, 189 ranjenih i 5 nestalih, podsjetio je Kavgić. O značaju ponovnog obilježavanja datuma iz NOB-a, govorio je Vlado Jurić, predsjednik Zajednice udruga antifašističkih boraca i antifašista Virovitičko-podravske županije.

- Danas bi nam dobro došao zanos generacija koje su s puno samopouzdanja i samoprijegora stvarale slobodu i gradile novo, pravednije, dostojanstvenije i demokratskije društvo od svega do tada poznatog. Činile su se i greške, ali se gradilo društvo ravnopravnih naroda i punih građanskih sloboda, rekao je Jurić.

Virovitičko-podravski dožupan Igor Pavković rekao da su prošla vremena u kojima bi se netko trebao stidjeti antifašističke tradicije. ‘Nije velik broj ljudi koji se ovdje okupio, neki nisu znali, neki su oprezni pa ne dolaze na ovakve skupove, ali ova država je stvorena na temeljima antifašizma pa ponosno možemo dolaziti na ovakva mjesta i ovakve događaje. U Hrvatskoj je srušeno oko tri tisuće antifašističkih spomenika. Virovitica je jedan od rijetkih gradova u kojem je središnji spomenik antifašizmu sačuvan i iz Gradskog parka preseljen na Partizansko groblje, naglasio je Pavković.

1/1