Novosti

Kronika

Цeнтрaлa нa тeрeну

СНВ ћe у 2020. пojaчaти рaд с лoкaлним вeћимa, нajaвиo je прeдсeдник Бoрис Mилoшeвић у Дaрди

U14vx46n8gb3lbsdxkn6btyu7wv

Stižu sredstva za kapitalne investicije, rečeno je u Dardi

Veće srpske nacionalne manjine Osječko-baranjske županije (VSNM OBŽ) održalo je u Crkvenom domu u Dardi sednicu kojoj je od 25 većnika prisustvovalo njih 19. Jedna od glavnih tema bilo je bolje povezivanje opštinskih i gradskih veća srpske nacionalne manjine sa županijskim većem kao i sa Srpskim narodnim većem (SNV).

Predsednik SNV-a Boris Milošević, rekao je da će krovna institucija putem županijskih veća pomagati rad na terenu, i da se u 2020. godini očekuje njihov jači angažman na terenu, ali i ulaganja putem kapitalnih investicija.

Jedna od takvih je početak radova na prednjem delu zgrade Srpskog kulturnog centra u Belom Manastiru za koji je SNV osigurao 320.000 kuna. Ovaj projekt obnove zajedno financiraju SNV i Grad Beli Manastir. SNV je također osigurao sredstva za obnovu i opremanje svojih prostorija u Osijeku. Osim spomenutih investicija na sednici je bilo reči i o objektu Srpskog kulturnog centra u Osijeku te rekonstrukciji osječkog starog crkvenog doma u kojem bi se smestile sve srpske organizacije iz grada na Dravi.

Osim Miloševića na sednici su govorili Dragana Jeckov, saborska zastupnica SDSS-a, Srđan Jeremić, predsednik ZVO iz Vukovara, i Radomir Čvarković, zamenik župana OBŽ, a sveštenici su iznosili stanje po namesništvima i parohijama. Načelnici i zamenici načelnika su također većinu svojih izlaganja posvetili problemima u svojim sredinama. Čelni ljudi lokalnih samouprava podržali su inicijativu SNV-a i županijskog veća da se ovakvi sastanci češće održavaju te da je potrebno bolje povezivanje između opštinskih i gradskih veća sa županijskim većem i SNV-om.

Kako je istaknuto, SNV će i dalje pomagati rad veća na terenu te putem edukacijskih radionica podsticati na bolju saradnju sa županijskim većima kako bi rad na terenu bio bolji i vidljiviji. Učesnici u raspravi imali su po pet minuta za obraćanje, a većina govornika fokusirala se na probleme u svojoj sredini.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više