Novosti

Kronika

Cesta tuge i smrti

U mjestu Janjila na Petrovačkoj cesti održana je komemoracija za civilne žrtve iz izbjegličke kolone koju je raketirala hrvatska avijacija

Large vijest petrovacka

Raketirana vozila na Petrovačkoj cesti (foto Ranko Ćuković)

Parastosom i polaganjem vijenaca brojni građani i predstavnici nevladinih organizacija i ove su godine u mjestu Janjila kod Bosanskog Petrovca odali počast civilnim žrtvama iz izbjegličke kolone koju je na Petrovačkoj cesti, kod mjesta Bravsko u Bosni i Hercegovini 7. kolovoza 1995. raketirala hrvatska avijacija.

- Mučenička je ova Petrovačka cesta, ovde su stradali deca, žene i nemoćni. Ovo je cesta tuge i smrti, ali biće i cesta vaskrsenja na kojoj će naše neugaslo sećanje nadživeti zlo onih koji su sejali smrt - rekao je episkop bihaćko-petrovački Sergije nakon održanog parastosa.

Kako prenosi RTRS, direktor Dokumentaciono-informacionog centra "Veritas" Savo Štrbac kazao je da "nitko nikada ne smije zaboraviti zločin koji se dogodio na Petrovačkoj cesti, kao ni druge zločine počinjene nad Srbima". Pozvao je sve one koji su ranjeni na toj lokaciji da se jave "Veritasu" kako bi ih se uvrstilo u postojeću dokumentaciju.

Komemoraciji na Petrovačkoj cesti i ove su godine prisustvovali preživjeli Ličani koji su toga dana bili u napadnutoj koloni, kao i srpski povratnici u Bosanski Petrovac te brojni predstavnici lokalnih vlasti.

Kako su Novosti već pisale, zadnjeg dana akcije "Oluja" oko 10 sati ujutro, tridesetak kilometara duboko na teritoriji susjedne BiH, dva nadzvučna aviona tipa MiG-21 Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u niskom preletu raketirala su izbjegličku kolonu. Svjedoci s Petrovačke ceste, preživjele izbjeglice i mještani sela Bravsko, govore da su avioni naišli iz pravca zapada, odnosno Hrvatske, preletjeli izbjegličku kolonu, vratili se i zatim je gađali. U tom raketiranju na predjelu između Bosanskog Petrovca i Ključa, na teritoriji gdje su starci, žene i djeca u zbjegu već bili uvjereni da su sigurni od dometa hrvatskog naoružanja, lakše i teže je ranjeno više od 50 srpskih izbjeglica, a ubijeno je devet civila, od toga četvero djece.

U tom napadu ubijeni su Darinka Drča (1927.) i njeni unuci Jovica Drča (1989. ) i Mirjana Dubajić (1974.) iz Brotinje kod Donjeg Lapca, zatim brat i sestra Nevenka (1984.) i Žarko Rajić (1986.) iz Donjeg Lapca, Krstan Vuković (1951.) i njegov sin Darko (1982.) također iz Donjeg Lapca te Branko Stjelja (1923.) i njegov sin Mirko (1961.) iz Nadina kod Benkovca.

Tužilaštvo za ratne zločine u Beogradu nedavno je podiglo optužnicu protiv četvorice pilota Hrvatskog ratnog zrakoplovstva po zapovjednoj liniji. Odjeljenje za ratne zločine Višeg suda je optužnicu potvrdilo 3. lipnja, a srpsko tužilaštvo predložilo je da se optuženima sudi u odsustvu, jer, kako tumače, protok vremena daje dovoljno razloga za sumnju da će Hrvatska ili Bosna i Hercegovina pokrenuti kaznene postupke protiv odgovornih za stradanje civila.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više