Novosti

Politika

Odgođeno suđenje hrvatskim pilotima

Predsjedajući sudskim vijećem Vladimir Duruz nije zakazao novo ročište, nego je suđenje odgodio do daljnjeg dok se ne utvrdi vjerodostojnost priopćenja hrvatskog Ministarstva pravosuđa da neće postupati po molbi Srbije u tom predmetu

Large petrovacka

Posljedice napada na izbjegličku kolonu, avgust 1995. (foto Ranko Ćuković)

Suđenje četvorici hrvatskih pilota, optuženima za raketiranje izbjegličke kolone hrvatskih Srba tokom "Oluje" 1995. na Petrovačkoj cesti, odgođeno je u ponedjeljak uz obrazloženje suda u Beogradu da nije imao elemenata za odluku da im se sudi u odsutnosti.

Predsjedajući sudskim vijećem Vladimir Duruz nije zakazao novo ročište, nego je suđenje odgodio do daljnjeg dok se ne utvrdi vjerodostojnost priopćenja hrvatskog Ministarstva pravosuđa da neće postupati po molbi Srbije u tom predmetu, izvijestili su srpski mediji.

Srpsko tužiteljstvo za ratne zločine optužilo je pripadnike Hrvatskog ratnog zrakoplovstva Vladimira Mikca (67) iz Ptuja, Zdenka Radulja (69) iz Osijeka, Željka Jelenića (69) iz Pule i Danijela Borovića (64) iz Varaždina da su 7. i 8. kolovoza 1995. naredili raketiranje kolone izbjeglica na Petrovačkoj cesti kod Bosanskog Petrovca i u mjestu Svodna kod Novog Grada. Tada je poginulo i ranjeno više civila srpske nacionalnosti, uključujući četvero djece, piše u optužnici. Prema optužnici odgovorni su ne samo za smrt i ranjavanje više desetina ljudi, već i za njihovo panično bježanje ka Srbiji, uz učvršćivanje odluke da se više ne vraćaju na svoja ognjišta čime je i promijenjen etnički sastav Hrvatske.

Hrvatske vlasti tvrde da srpsko pravosuđe nije nadležno za taj slučaj, da je riječ o provokaciji i politički montiranoj optužnici te da će zaštititi pilote.

Sudac Duruz je rekao kako je za odluku o suđenju u odsutnosti nužno provjeriti autentičnost dokumenta hrvatskog Ministarstva pravosuđa jer je skinut sa interneta. Dodao je da se novo ročište neće zakazivati sada, ali da to ne znači da će do nastavka procesa "proći mjeseci", prenose mediji. Pripremno ročište u postupku protiv četvorice hrvatskih časnika održano je 16. studenog bez prisustva javnosti.

Odluka Beograda da procesuira odgovorne za zločin na Petrovačkoj cesti izazvala je negative reakcije u Zagrebu. Za čelnike hrvatske od Milanovića i Andreja Plenkovica preko ministara Malenice i Medveda proces je nepostojeći, kako navode, "to je orkestrirana farsa", a presuda, kako naglašavaju, "za Zagreb neće postojati".

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više