Novosti

Kronika

Četiri kordunaške zvjezdice

Kada je Zagrepčanin Josip Guberina pokrenuo posao u Perni, čuđenju lokalaca nije bilo kraja. Danas su ponosni što u njihovom selu postoji atraktivna kuća za odmor, a neki razmišljaju da krenu sličnim putem

Dok na Baniji i Kordunu raznorazni skorojevići nemilice, bez ikakve kontrole, sijeku šume, uglavnom tuđe i prodaju ogrjevno drvo, ostvarujući nigdje evidentirane milijune, dok pljačkaši obilaze napuštene kuće i odnose sve što je iole vrijedno, a vješti mešetari otkupljuju od vlasnika autohtone banijske kuće za sitan novac i preslaguju ih u Hrvatskom zagorju, Lici ili Dalmaciji, svaka maštovita investicija prava je rijetkost.

Kada je Zagrepčanin Josip Joja Guberina (76), čija je supruga Ljubica rodom iz Perne na Kordunu, prije petnaestak godina odlučio pokrenuti posao u njenom rodnom selu, čuđenju nije bilo kraja. Da je kojim slučajem krenuo u proizvodnju svinja, teladi, kukuruza, meda ili slično, još bi bilo i razumljivo s obzirom na tradiciju, ali investiranje u turizam, potpuno nepoznatu i riskantnu kategoriju u brdovitim bespućima Korduna, za mnoge nije bila hrabrost, već ludost.

- Kako mi je supruga odavde, svako malo smo dolazili u njen zavičaj i uvijek sam bio impresioniran bogatstvom i ljepotom prirode koja je nepromijenjena, preživjela je sve nedaće, ratove i pogrome unazad nekoliko tisućljeća i dan danas ovdje od ljepote zastaje dah. Duboke šume, pašnjaci, livade, gorski izvori i potoci zaštitni su znak Korduna, a ja sam to uočio, stvorio viziju i dalje je bilo lako. U početku nismo razmišljali o biznisu, već o našem kutku za odmor, no prvobitna zamisao izašla je iz okvira - govori Josip Guberina.

Danas je kuća za odmor Ljubice i Joje Guberine poznatija u Evropi nego na Kordunu. Na 1600 četvornih metara drvena kuća na kat, visoke kategorije od četiri zvjezdice, prima osam osoba u pet soba i tri kupaonice, gostima su na raspolaganju teretana, sauna, vanjski bazen, dječje igralište i još nekoliko sadržaja. Godišnje doba ovdje ne igra ulogu jer je sve pokriveno klima uređajima i centralnim grijanjem.

Ljubičina i Jojina kćerka Ana desetak godina nije pokazivala naročit interes za roditeljski projekt u Perni. No posljednjih godina, nakon što je završila turistički menadžment, preuzela je posao oko organizacije prijava boravka i vrlo vjerojatno tu vidi svoju budućnost, što roditelje posebno raduje.

- Naši klijenti nisu ekstra bogati ljudi. Riječ je uglavnom o onima koji mnogo rade i ovakva vrsta odmora im itekako odgovara. Iznajmljujemo im cijelu kuću sa svim sadržajima na dva tjedna i za to vrijeme supruga i ja odlazimo u Zagreb, a gosti se snalaze sami prema vlastitim sklonostima. Oduševljeni su mirom i prirodom, druže se s domaćim stanovništvom, odlaze u šetnje, čak i na vrh Petrove gore, obavljaju tu i tamo nezavršene poslove u svim dijelovima svijeta, neki pišu knjige, neki mnogo čitaju, a potpuno nova sredina, bez gradske vreve i žurbe, oplemenjuje ih i nadahnjuje - ističe Josip Guberina.

Naš sugovornik nije želio komentirati odnos lokalne zajednice prema njegovoj kući za odmor, ali smo u Topuskom saznali da godišnje za jedan krevet plaća porez od 300 kuna, a isto toliko se plaća u Dubrovniku i Splitu. Toliko o potpori i stimulansu na području od posebne državne skrbi.

Na recepciji prenoćišta u Top termama Topusko, običnom konačištu bez ijedne zvjezdice, saznajemo da osam osoba samo noćenje za 15 dana plati 24.000 kuna i za taj novac nemaju pravo na kupanje u bazenu. U kući za odmor u Perni isti broj osoba, za isto vrijeme izdvojit će 12.000 kuna, uz korištenje bazena i svih ostalih sadržaja. U cijeloj priči je najzanimljivije što kuću za odmor obitelji Guberina od pet zvjezdica dijeli samo činjenica što nisu u mogućnosti svaki dan mijenjati ručnike, jer su vlasnici odsutni tokom boravka gostiju. Sve ostalo je blistavih pet zvjezdica.

Načelnik Općine Topusko, Ivica Kuzmić, vrlo dobro zna da u Perni postoji atraktivna kuća za odmor.

- U Općini pozdravljamo i poduprijet ćemo svakoga tko na našem području krene u sličan posao. Gospodina Guberinu zapazio sam na predstavljanju Županije u Zagrebu, gdje je imao svoj štand. Nedavno je njihova kuća postala član međunarodnog pokreta ‘Prijatelji bicikla’. Svakako je riječ o energičnoj obitelji koja itekako doprinosi razvoju turizma u našoj općini - kaže Kuzmić.

Mještani Perne prihvatili su ‘svoju’ Ljubicu i njenog supruga, iako su u početku sumnjičavo gledali na ideju koju su Guberine počele razrađivati. Danas su ponosni što u njihovom selu postoji atraktivna kuća za odmor, a prema svemu sudeći neki već razmišljaju da krenu sličnim ili istim putem. Barem autohtonih kordunskih kuća, pravih ljepotica nekadašnjih vještih graditelja, ima napretek.

- Ova mala turistička oaza promijenila je dosta toga u našem selu, ponajviše u glavama stanovnika. Mnogi su shvatili da je turizam nešto što je baš njima na dohvat ruke, a ne tamo negdje daleko. Vjerujem da je ovo početak još veće priče - rekla nam je mještanka Nada Radanović, a njena susjeda Dragica Bakić napominje:

- Otkada dolaze turisti u kuću za odmor Guberina, nekako je i u selu življe. Upoznajemo ljude iz cijelog svijeta, ne dosađujemo im, poštujemo njihov mir, ali tu i tamo porazgovaramo. Nedavno smo razgovarali s Nijemcima i Norvežanima. Oduševljeni su prirodom, kažu da će opet doći, a naša Perna postala je nekako veća i ljepša.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više