Novosti

Kronika

Uređeno partizansko groblje

Radna akcija na partizanskom groblju kod Topuskog: "Kako je povratnika sve manje, groblje je bilo prepušteno zubu vremena", izjavio je Boro Rkman

Oko 40 aktivista iskoristilo je praznični četvrtak, 3. juna, kako bi u radnoj akciji bilo obnovljeno zapušteno partizansko groblje Kaluđerac na kraju zaseoka Suva Perna kod Topuskog. Među učesnicima iz redova Omladinske mreže Srba u Hrvatskoj te organizacija SDSS-a u Glini i Topuskom, bili su potpredsjednik vlade Boris Milošević, predsjednik SDSS-a i SNV-a Milorad Pupovac, predsjednik Izvršnog odbora SDSS-a Boro Rkman i načelnik Topuskog Ivica Kuzmić. Osim fizičkog uređenja kompleksa groblja, obnovljen je tekst na spomeniku i uklonjeni zlonamjerni grafiti.

- Partizansko groblje Kaluđerac smješteno neposredno blizu istoimenog izvora, do rata je bilo u sastavu Memorijalnog parka Petrova gora. Po povratku iz izbjeglištva, groblje su uređivali malobrojni, uglavnom stariji povratnici. Kako je i njih nažalost sve manje, groblje je bilo prepušteno zubu vremena, izjavio je Boro Rkman. Omladinskoj mreži i stranačkim podružnicama predložio je obnovu počivališta na kojem je sahranjeno 365 partizana, uglavnom iz Istre i Slovenskog primorja, umrlih od rana u bolničkom odjelu Vrletne strane u sastavu centralne partizanske bolnice Petrova gora. Prije rata su delegacije antifašista iz Istre i Slovenije često polagale vijence, a ovom inicijativom bi poštovanje tradicije NOB-a bi trebalo biti nastavljeno. Kako je groblje nekad bilo ograđeno drvenom ogradom i gustom živicom, Rkman je ocijenio da je moralna obaveza srpskih organizacija i Općine Topusko da nađu sredstva kako bi ovo mjesto ponovo bilo civilizirano obilježeno. U selima Perna i Malička također postoje spomenici koji bi morali biti uređeni, pa će i tamo biti organizirane radne akcije.

- Lijepo je bilo vidjeti ljude svih generacija kako rade i da smo se na taj način sjetili poginulih u antifašističkoj borbi. Tu je riječ o očuvanju bratstva i jedinstva jer smo uredili spomenik u čast ljudi koji su došli iz drugih krajeva da se bore protiv okupatora. Zapravo, sve akcije koje je organizirala Omladinska mreža imaju za cilj očuvanje identiteta i sjećanja - rekao je Igor Drvendžija iz Omladinske mreže Srba u Hrvatskoj.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više