Novosti

Društvo

Cinizmom na demokraciju

Predstojeći referendum u Puli, s ciljem očuvanja tamošnjeg Lungomara javnim dobrom, često se predstavlja kao tek drugi lokalni u Hrvatskoj od njezina osamostaljenja. Ustvari, pravo je malo čudo što ih je raspisano čak toliko, ako znamo kako su zakonski regulirani

Large pxl 031022 95959091

(foto Srećko Niketić/PIXSELL)

Predstojeći referendum u Puli, s ciljem očuvanja tamošnjeg Lungomara javnim dobrom, često se predstavlja kao tek drugi lokalni u Hrvatskoj od njezina osamostaljenja. Ustvari, pravo je malo čudo što ih je raspisano čak toliko, ako znamo kako su zakonski regulirani. Zato je udruga Gong, uz poziv građankama i građanima Pule da iduću nedjelju svakako izađu na glasanje, načelno prozvala zakonodavca da tendencioznom legislativom onemogućuje razvoj lokalne demokracije u Hrvatskoj.

"Još jedan važan lokalni referendum", kazano je u tom očitovanju, "događa se u uvjetima lošeg i restriktivnog zakona koji postavlja previsoke zapreke jer za valjanost odluka propisuje izlaznost od 50 posto svih upisanih birača." Posrijedi su, drže u toj organizaciji, potpuno nekonzistentna i nelogična pravila u odnosu na državni referendum. Na potonjem se odlučuje tek većinom birača koji su pristupili referendumu, bez uvjeta kolika je ta većina u odnosu na ukupan broj birača.

Gong već dugo zagovara reformu referendumskog zakonodavstva i predlaže znatno nižu kvotu izlaznosti od 25 posto za lokalni referendum. "Da se pravni okvir promijenio prije deset godina, od kada Gong inzistira na ovoj temi, danas (...) bi građani i građanke mogli donositi odluke o razvoju svojih gradova koje bi bile obvezujuće", zaključeno je u očitovanju, a pridodana je i napomena o kampanji investitora u hotel čija je gradnja planirana na Lungomaru. Njome se građane i građanke poziva da u nedjelju ostanu doma, čime se nastoji iskoristiti zakonske manjkavosti u održavanju lokalnih referenduma, a što zapravo pokazuje "grozan cinizam prema ideji demokracije".

Ovome treba pridodati reakciju pulskog ogranka Možema! na priopćenje investitora da ishod referenduma ni u kojem slučaju neće obavezivati vlasti, jer je već predan zahtjev za izdavanje lokacijske dozvole za hotel. To što je sad predan, poručuju možemovci, ne znači ništa jer je odluka o provedbi referenduma donesena ipak prije toga. Pula zato ne bi smjela nasjesti na učestale poruke o beznačajnosti referenduma koje odašilje investitor da bi se okoristio eventualnom preniskom izlaznošću na birališta iduće nedjelje.

Za to vrijeme, klub lijevo-zelenog bloka u Hrvatskom saboru uputio je otvoreno pismo vodstvu Hrvatske radiotelevizije pozivajući ga da prestane ignorirati pulski referendum i počne obavljati svoju javnu funkciju.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više