>

novosti logo

Kronika Kronika

Crvenoarmejac traži grobove suboraca

Veniamin Nikolaevič Zorja krenuo je u Drugi svetski rat sa samo četrnaest godina i borio se u našim krajevima

Nakon tromesečnog boravka u Rusiji, Svetozar Vakanjac, predsednik Baranjsko-Ruskog društva prijateljstva, vratio se u Baranju s emotivnom pričom o susretu s jednim od najmlađih ratnih heroja ruske Crvene armije.

Vakanjac je novopečenog prijatelja upoznao na Festivalu slavenskih kultura koji se održava u gradu Slavjansk-na-Kubani gde je, kao jedan od osnivača festivala, boravio na poziv Centra nacionalnih kultura Krasnodarskog kraja. Veniamin Nikolaevič Zorja sa samo 14 godina ukrcao se u Odessi u ratni brod, pridruživši se Ruskoj floti koja je pored drugih jedinica, također učestvovala u operacijama za oslobođenje Vukovara od fašističke okupacije koje su počele još u decembru 1944. godine da bi grad bio oslobođen 12. aprila 1945. godine. Jedan od najmlađih učesnika Drugog svetskog rata u tim je operacijama izgubio nekoliko prijatelja i komandira flote, a gde su sahranjeni njihovi posmrtni ostaci za njega je još uvek tajna. Saznavši da gost iz Hrvatske dolazi iz područja koje nije daleko od Vukovara, Nikolaevič se upoznao sa Vakanjcem i evocirajući uspomene iz Drugog svetskog rata, ispričao mu svoju priču. Njegova životna želja, je da za života barem jednom obiđe poslednje počivalište njegovih suboraca. O ovom susretu i želji ruskog heroja pisale su i Kubanske novosti u broju 104 iz 2014. godine.

Svih ovih desetljeća Nikolaevič živi s podatkom da su njegovi suborci sahranjeni na nekom malom ostrvu kod Vukovara, ali prema zvaničnim podacima koje nam je potvrdio Lazo Đokić, predsednik Udruženja antifašističkih boraca i antifašista Vukovara, na području tog grada, u neposrednoj blizini vukovarske bolnice, nalazi se samo jedna zajednička spomen kosturnica na kojoj se svake godine polažu venci prilikom obeležavanja oslobođenja Vukovara. U toj spomen kosturnici nalaze se posmrtni ostaci 388 žrtava Dudika, 155 poginulih boraca Pete vojvođanske udarne brigade i 62 pripadnika ruske Crvene armije.

Svi oni učestvovali su ne samo u oslobođenju grada na Dunavu nego i u proboju Sremskog fronta. Uz spomenutu kosturnicu, i u Borovom Naselju postoji jedna kosturnica u kojoj su sahranjeni posmrtni ostaci boraca Crvene armije. Da li su baš u tim spomen kosturnicama sahranjeni i posmrtni ostaci suboraca Veniamina Nikolaeviča teško je reći jer nikakva evidencija o imenima i prezimenima poginulih ne postoji.

Imajući u vidu da su Vakanjac i Nikolaevič razmenili kontakte, te da se s vremena na vreme čuju, životna želja 84. godišnjeg ruskog heroja mogla bi se ispuniti, a njegov eventualni dolazak, kako su nam potvrdili, pozdravili bi i u brojnim udruženjima koja stoje na braniku negovanja antifašističkih vrednosti i očuvanja stečevina antifašizma.

1/1