Novosti

Društvo

Revizionizam neće proći!

Pokušaj da se partizane kao borce za slobodu i pravdu proglasi zločincima neće proći, jer svi znamo da Hrvatska 1945. nije okupirana, već oslobođena, istaknuto je na obilježavanju 80. godišnjice Oborovske bitke

Large obor 2

Marin Korman iz SABA RH i predsjednik ZUABA Pero Rajić

U Oborovu, selu 30-ak kilometara udaljenom od Zagreba, 23. marta je u organizaciji Saveza antifašističkih boraca i antifašista RH i Zajednica udruga antifašističkih boraca i antifašista Zagreba i Zagrebačke županije obilježena 80-godišnjica Oborovske bitke i odana počast poginulim partizanima.

Marin Korman iz SABA RH podsjetio je da su u tom selu 29. marta 1944. godine Druga moslavačka brigada i Posavski partizanski odred vodili žestoku bitku u okruženju s deseterostruko jačim neprijateljem: Nijemcima, ustašama, domobranima i Čerkezima, čiji je broj dosegao gotovo 5.000 vojnika. Od ukupno 570 partizana koji su se u tom trenutku nalazili na tom području poginulo ih je 152, uz znatno veći broj ranjenika i zarobljenih boraca.

- Teror nacifašizma, koji je harao svijetom prije i za vrijeme rata, nije bio diskrimìnatoran, jer nije birao. Hrvati, Srbi, Romi, stari, mladi, bolesni, zdravi… Tisuće i tisuće ljudi, neovisno o nacionalnoj pripadnosti, boji kože, vjeri i političkom opredijeljenu, pali su kao žrtve najubojitijeg mrzilačkog stroja koji je postojao u povijesti čovječanstva i za obračune sa svojim neistomišljenicima nije birao sredstva. Uključujući i 152 poginulih na ovom mjestu koji su izgubili svoje mlade i perspektivne živote - rekao je Korman.

Naglasio je da su se antifašisti okupili ne samo da obilježe događaj od prije 80 godina, nego da još jednom izraze zahvalnost za sve što su partizani učinili.

- Izborili su se za našu slobodu, dostojanstvo i pravo na izbor, kakav god on bio. Naše okupljanje pred ovim spomenikom postala je tradicija kojom baštinimo uspomenu na borce čija su imena uklesana na spomeniku, odajemo počast palima i svim slobodoljubima. Trajan je to podsjetnik i pouka za buduće generacije - naglasio je Korman.

Svaki pokušaj negiranja i omalovažavanja antifašizma i Narodnooslobodilačke borbe, nezavisno s koje strane i s kojom namjerom se plasira, nikad neće izbrisati povijesnu istinu, a to je da je NOB ondašnje Jugoslavije i svih njezinih naroda sastavni i neizostavni dio pobjedničke, svjetske antifašističke koalicije uz vodstvo maršala Josipa Broza Tita i svih sudionika koji su nam u ostavštinu ostavili svijet u kojem danas živimo.

- To treba biti naša zajednička poruka svima onima koji danas te ljude, borce za slobodu i pravdu, proglašavaju zločincima, usprkos činjenici da su se podigli na ustanak neovisno o svojim političkim, nacionalnim i bilo kojim drugim ideološkim motivima. Neće moći! Jer Hrvatska 1945. nije okupirana, već oslobođena! - zaključio je Korman, ističući da je prema podacima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje u Hrvatskoj živo još 446 boraca NOB-a.

Osim Kormana govorio je i član Općinskog vijeća Rugvice Velimir Krznar, a prisutna je bila i zamjenica gradonačelnika Dugog Sela Jasmina Kokot Bambić. U kulturno-umjetničkom programu nastupili su Partizanski zbor i KUD Preporod iz Dugog Sela. Podsjećamo da je jedan od zarobljenih partizana bio i Bogdan Petković koji je svoja zatvorenička i logoraška iskustva u NDH i Trećem Rajhu opisao u knjizi "135 dana u Jasenovcu".

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više