Novosti

Kronika

Dan borca živi na Kordunu

Ja sam vam gradio ovaj spomenik sa svojim drugovima i sumještanima: mnogo je imena na njemu, što boraca, što civila. Kad smo ga podizali, radili smo to u tišini kao da gradimo oltar, jer su rane još bile svježe, rekao je Milutin Potkonjak na obilježavanju Dana borca u Krstinji

Više stotina Kordunaša i Kordunašica iz Vojnića i susjednih mjesta okupilo se u Krstinji pod Petrovom gorom na obilježavanju 80. godišnjice narodnog ustanka, proslavljajući istodobno nekadašnji praznik nekadašnje državne zajednice, Dan borca. U organizaciji i pod pokroviteljstvom vojnićke općine, položeni su vijenci i zapaljene svijeće podno spomenika žrtvama fašističkog i ustaškog terora.

- Prije rata devedesetih, ovdje se uvijek obilježavao Dan borca, a otprije par godina ponovno smo uveli tradiciju da 4. srpnja ljudi ovoga kraja odaju počast palim borcima i žrtvama NOB-a, prisjećajući se teških vremena i teškog puta do slobode. Ova je godina posebna, jer obilježavamo 80 godina od partizanskog i narodnog ustanka, pa je stoga i odziv stanovništva prilično velik - rekao nam je Nebojša Andrić (HDZ), načelnik Vojnića.

Tolika posjećenost ne iznenađuje ima li se na umu koliko je žitelja Korduna sudjelovalo u NOB-u: gotovo nema porodice u kojoj netko nije stradao kao pripadnik partizanskih jedinica u borbama diljem Jugoslavije ili kao civilna žrtva režima NDH.

- Moj sinko, ja ne propuštam proslavu pred ovim spomenikom u Krstinji: otkako je podignut 1958., tu sam svakog 4. jula. Ne propuštam, bogme, ni ova okupljanja koja se opet organiziraju otprije par godina. Imao sam desetak ljeta kad smo pred ustašama bježali na Petrovu goru. Puno je tada naroda stradalo, ali majka i ja nismo zaglavili, nekako smo se uspjeli probiti do Biljega i spasiti živote. Ali, bilo pa prošlo... Nego, deder ti napiši da živim nedaleko odavde, a nemam struje iako sam kumio i molio koga god sam stigao. Na kuću je, doduše, postavljen ormarić, ali nikako da me spoje a treba samo nešto škljocnuti i platiti da bude svjetla koje, evo, čekam već 25 godina i još uvijek ništa! Daj ti to 'zatefteri', pa možda nešto bude - pojadao nam se onako usput Ranko Bjelivuk.

U sklopu proslave u Krstinji je postavljena izložba o kulturnoj i narodnoj baštini Korduna, a poseban ugođaj cijelom događanju dali su članovi folklornog ansambla Čemer, koji djeluje u sklopu vojnićke Kreativno-kulturne udruge Lug. Igre i napjevi plesača i pjevača u tradicionalnim nošnjama dočekani su s ovacijama, a mnogi iz publike i sami su se, poneseni narodnim napjevima, uhvatili u kolo.

Vremešni Milutin Potkonjak iz Ruševice posebno je snažno vezan uz vrijednosti antifašizma, pogotovu kad ih se prisjeća pod ovim spomenikom na Kordunu.

- Ja sam vam gradio ovaj spomenik sa svojim drugovima i sumještanima: mnogo je imena na njemu, što boraca a što civila. Kad smo ga podizali, radili smo to u tišini kao da gradimo oltar, jer su rane još bile svježe. Otkako je 1958. otkriven na Dan borca, dolazim ovamo svakog 4. jula, iako sada imam 87 godina. Kako da ne dođem, kad na ovom tužnom popisu ima i mojih? A kad je udarila Oluja, prvo sam se dao u bijeg sa svima, no onda sam se negdje oko Lipovljana oslobodio straha i vratio nazad u svoju Ruševicu. I eto, nitko mi ništa nažao nije učinio i sretan sam što nisam otišao - objašnjava nam. Kad se priča o NOB-u i antifašizmu, Mićo Martinović iz Johova nema nikakvih dilema.

- Antifašizam je civilizacijska tekovina protiv koje nitko ništa ne bi smio reći, ali smo svjedoci da još ima onih kojima se na sam spomen te vrijednosti diže kosa na glavi: to su potomci onih koji za zločine nisu kažnjeni, pa su im prenijeli svoje poglede. Ne zaboravimo da su mnoge prekooceanske zemlje, američke i Australija, odmah iza Drugoga svjetskog rata pružile utočište zločincima koji će svojoj djeci 'prodati' drugu priču. Ta djeca, a neka su se i vratila u Hrvatsku, pokušavaju i sada svoje djedove i očeve oprati od odgovornosti, pa izjednačavaju fašizam i antifašizam. Međutim, oni su šaka jada. Pogledajte ove poštene i časne ljude ovdje u Krstinji: oni su čuvari antifašizma i prenose ga na svoju djecu i unuke, pa nema brige – objašnjava nam Mićo.

Organizatori, Općina Vojnić i Mjesni odbor Krstinja, svojski su se potrudili da jubilarna obljetnica protekne svečano, s pijetetom prema žrtvama, ali i veselo, uz harmonikaški sastav koji će razgaliti srca i duše okupljenih. Jasno, mjere vezane uz epidemiju koronavirusa nisu zaboravljene, pa je obilan ručak za one koji su se cijepili protiv Covida 19 poslužen u Društvenom domu, dok su oni koji to još nisu stigli učiniti, objedovali vani, pod šatorom.

Agilni Đorđe Martinović, jedan od organizatora koji je neumorno odgovarao na brojna pitanja gostiju i u hodu rješavao iskrsnule problemčiće, bio je potkraj dana vidno umoran, ali je u nekom trenutku i sam dohvatio mikrofon pa svojim hrapavim baritonom zapjevao "Na Kordunu grob do groba". Začuvši zvuke i riječi te poznate narodne pjesme, cijela je Petrova gora zajedno s njime zaječala tugom i ponosom.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više