Novosti

Društvo

Na pravoj strani povijesti

Borba pod crvenom zvijezdom bila je borba za zdravstvo i za socijalu. A Tito nije bio ratni zločinac, jer mu inače ne bi došao cijeli svijet na sahranu. Sramota da ga je Bandić maknuo za koju godinu vlasti, rekao je predsjednik VeDRA-e Ranko Britvić na zagrebačkom Trgu žrtava fašizma, gdje je uz koncert TBF-a obilježen Dan antifašističke borbe

Više hiljada Zagrepčana svih uzrasta okupilo se u večernjim satima 22. juna na Trgu žrtava fašizma u Zagrebu kako bi obilježili Dan antifašističke borbe i poslušali koncert grupe TBF.

Skup je povodom praznika i 81. godišnjice formiranja prve partizanske jedinice u Hrvatskoj u šumi Brezovica kod Siska organizirala Antifašistička liga RH u partnerstvu s udruženjem VeDRA (Veterani Domovinskog rata i antifašisti) i Centrom mladih Ribnjak, te uz pokroviteljstvo Grada Zagreba.

- Zahvaljujući sisačkim partizanima, narodnom ustanku u Srbu i zajedničkoj borbi muškaraca i žena svih naroda, Drugi svjetski rat pamtimo ne samo po genocidu i zločinima nad Srbima, Židovima, Romima i drugim narodima, već i po antifašističkom otporu teroru i strahu - rekla je voditeljica skupa Aneta Vladimirov iz SNV-a.

Govoreći u ime Antifašističke lige RH, voditeljica Documente Vesna Teršelič pozdravila je sve članove antifašističkih organizacija, predstavnike nacionalnih manjina, aktiviste civilnog društva i diplomatskog kora.

- Da bismo se suprotstavili revizionizmu i nipodaštavanju partizana, trebali smo jedni druge svih ovih 30 godina. Danas slavimo početak antifašističkog otpora, slobodu i pamtimo žrtve, ali se za antifašističke vrijednosti i ljudska prava borimo sve ove godine. Odlična je vijest da ima bendova koji su tako dobri kao TBF i koji žele svirati na antifašističkim skupovima - istaknula je.

- Vrijednosti u čiju obranu je nastao antifašizam su suštinska načela na kojima i danas funkcionira pristojna demokratska država i po kojima se prepoznaje slobodno društvo. Željeli bismo da ova država bude što demokratičnija i slobodnija i tom smislu je važno zastupati i štititi te vrijednosti - kazala je Teršelič.

Podsjetila je i na nekoliko sati ranije otkrivenu info-ploču na nekadašnjem ustaškom stratištu Dotrščina, gdje su ustaše likvidirali preko 7.000 ljudi, kao i činjenicu da su okolne zgrade na Trgu žrtava fašizma bile sjedište ustaške policije, Gestapoa i zatvori, ali na to ništa ne ukazuje. Rekla je i da je trebalo deset godina da gradske vlasti postave tu ploču, kao i da se žrtvama ustaša, sestrama ilegalkama Rajki i Zdenki Baković, vrati ime prolaza koji je preimenovan početkom 1990-ih.

- Koliko će trebati da trg preimenovan 2017. dobije nazad ime maršala Tita? - zapitala se i dodala da je Antifašistička liga počela organizirati okupljanja kako bi trg ponovo nosio njegovo ime.

- Vrlo je važno da činimo sve što možemo kako bi se doprinos partizana priznao, ali neke od poruka donose i dileme. Koliko ćemo dugo komemorirati proboj iz Jasenovca u odvojenim kolonama, a ako smo godinama čekali da HRT emitira seriju o NDH, koliko ćemo čekati na prikazivanje serije o partizanima? U vrijeme kad nas napuštaju svjedoci stradanja i otpora, trebamo više nego ikad odlučno suprotstavljanje revizionizmu jer je slavljenje antifašizma najbolja podloga za zaštitu ljudskih prava - zaključila je Vesna Teršelič.

Predsjednik VeDRA-e Ranko Britvić rekao je da se antifašizam treba obilježavati što javnije.

- Stavljat ćemo cvijeće u šumu, ali ćemo ovdje biti s narodom kako bi se u glavnom gradu pjevalo i veselilo svu noć. Lijepo je slaviti ovaj dan, danas se drže govori i polažu vijenci, ali istina je okrutna. Split koji je dao hiljade partizana nema trg antifašističke borbe, a ne smijemo imati ni ulicu. Na tabli piše samo "Prvog odreda" jer se ne smije reći da je bio partizanski. U Vrgorcu je ploča srušena pa obnovljena, ali samo s imenima žrtava, a ne i boraca. Strukture koje su dugo na vlasti mogle su daleko ranije riješiti da se zabrani "Za dom spremni". Mi smo u ratu znali da je to ustaški poziv. Ustaški oficiri nađeni po Lici sahranjuju se s tisuću popova i s ministrima, a mi ne možemo dobiti nijednog župnika za poginulu djecu na Sutjesci i Neretvi. Mi smo religiozni i poštujemo svaku vjeru, pa je to ruganje Katoličke crkve antifašizmu u Hrvatskoj - rekao je Britvić.

- Crvenu zvijezdu nosili su ljudi na glavi, a ona lijepo izgleda i na pivu i na zastavi EU-a. To nije zvijezda koja nas je napala, nismo napadnuti od Srba, nego od Miloševićevog režima, i to nije zvijezda na kapama ruskih generala. Borba pod tom zvijezdom bila je borba za zdravstvo i za socijalu. A Tito nije bio ratni zločinac, jer mu inače ne bi došao cijeli svijet na sahranu. Sramota da ga je Bandić maknuo za koju godinu vlasti - rekao je Britvić i izrazio uvjerenje da će Titu biti vraćen trg.

- Konačno se u Zagrebu dostojno obilježava Dan antifašističke borbe - kazao je gradonačelnik Tomislav Tomašević.

- Suvremeni antifašizam iz naše perspektive nema cilj samo čuvati uspomene i istinu o antifašističkoj borbi, nego se mora boriti za solidarnost, društvenu jednakost, za prava LGBT zajednice, nacionalnih manjina, žena i izbjeglica. To je zadatak pred nama kao onima koji vjerujemo u antifašizam i antifašističku borbu - rekao je.

- Nova se gradska vlast antifašističkom borbom ponosi i to bi trebao i cijeli hrvatski narod, jer zahvaljujući antifašističkoj borbi mi smo bili na pravoj strani povijesti - dodao je.

Ističući otkrivanje info-ploče na Dotrščini, obećao je da će do septembra biti postavljena spomen-ploča koja je 1990-ih nestala i uništena.

- Antifašistička liga se izborila da se ovaj trg ponovno nazove Trg žrtava fašizma, jer je u zgradama oko njega bilo sjedište represivnog aparata tzv. NDH koja je ubijala svoje sugrađane samo zato što su drugačije mislili i što su bili drugačije vjere i nacionalnosti - rekao je gradonačelnik i pozdravio sve prisutne iz Dalmacije.

- Da nije bilo antifašističke borbe, Dalmacija ne bi ni bila u okviru Hrvatske - istaknuo je i zahvalio svima koji su se borili protiv povijesnog revizionizma i tako uspjeli da Zagreb ostane "nepokoreni grad".

Uz TBF, u uvodnom dijelu nastupili su ZborXop koji djeluje pri zagrebačkom pododboru SKD-a Prosvjeta i Orkestar ZET-a, izvodeći tradicionalne i revolucionarne pjesme. A u skoro dvosatnom nastupu bend iz Splita izveo je niz svojih popularnih pjesama, zaključno s "Nostalgičnom" i "Ništa mi neće ovi dan pokvarit", uz aplauz brojne publike u kojoj je bilo mnogo mladih.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više