Novosti

Politika

Dan ustanka naroda Hrvatske 2018.

Srpsko narodno vijeće i Savez antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske organiziraju obilјežavanje Dana ustanka naroda Hrvatske u Srbu u subotu, 28. jula, s početkom u 12 sati, u podnožju Spomenika ustanku

Yigfog66nqumccjsv5prfn92lwp

Srb (foto Dino Stanin/PIXSELL)

Srpsko narodno vijeće i Savez antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske organiziraju obilјežavanje Dana ustanka naroda Hrvatske u Srbu u subotu, 28. jula, s početkom u 12 sati, u podnožju Spomenika ustanku.

Podsjetimo, nakon tjedana izloženosti ustaškoj represiji, stanovništvo ličkog kraja 27. jula 1941. godine odlučilo je podignuti ustanak. Ustanak je buknuo koordinirano, s obje strane gornjeg toka rijeke Une, na teritoriju jugoistočne Like i jugozapadne Bosne i u roku od nekoliko dana ustanici su uspjeli osvojiti područje od Drvara, Glamoča, Bosanskog Grahova do Donjeg Lapca i Srba.

Sve do raspada Jugoslavije, Dan ustanka u Srbu obilјežavao se kao početak antifašističkog ustanka u Hrvatskoj. Iako više nije državni praznik, danas se obilježava u slavu antifašističke borbe kao reakcije na sustavnu represiju za vrijeme Nezavisne Države Hrvatske.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više