>

novosti logo

Kronika Kronika

Daruvar prihvatio reportere

Održan šesti Festival reportaže i reportera Hrvatske: ‘Nismo mi novinari nekakvi svatovi ili disco klub. Itekako smo provodili sve mjere zaštite’, kaže organizator Goran Gazdek

Malo je gradova koji bi jednogodišnji događaj koji nije organiziran u gradskim strukturama, toliko dobro prihvatili i ‘zasvojatali’, kao što je multinacionalni Daruvar prihvatio Festival reportaže i reportera Hrvatske. Fra Ma Fu je krenuo prije 6 godina s planom da se svake godine reporteri okupe u drugom gradu, ali je stvar zapela prošle godine kada su gosti i domaćini shvatili da im je dosta lutanja. Ovogodišnje okupljanje reportera bilo je prilično reducirano zbog pandemije, ali koliko je zaživjelo govori činjenica da su učešće u organizaciji događanjima uzeli najodgovorniji ljudi Daruvara i Hrvatskog novinarskog društva.

- Prije nekoliko godina, virovitički i daruvarski ogranci HND-a, predvođeni Goranom Gazdekom, Matom Peićem i Ivanom Žadom, pokrenuli su ovaj festival pod okriljem krovne organizacije. Ta inicijativa, nakon 6 godina pokazala se kao pun pogodak, posebno kada je riječ o Daruvaru gdje smo izvrsno prihvaćeni. Ne zaboravite pritom da ima sredina u kojima novinari baš i nisu dobrodošli. Posebno me raduje činjenica da je ovo festival reportaže, novinarske forme koja polako nestaje - rekao je Hrvoje Zovko, predsjednik HND-a. U nepuna dva dana festivala održan je niz događanja; od promocija knjiga, preko projekcije filmova do okruglog stola na temu: reportaža u doba korone.

Najboljim reporterima za prošlu godinu proglašeni su Denis Mahmutović (24 sata), Andrea Topić (Slobodna Dalmacija) i Mario Pušić (Jutarnji list), dok su nagrade za humanost dobili Melita Mujadžić (RTV Unsko-sanskog kantona) i Marija Mihelić (Glas Slavonije). Kako to već biva, kod svake organizacije sličnih manifestacija, postoji osoba koja najviše ‘tegli’ i koju svako malo, u najvećoj gužvi, potežu za rukav zbog važnih i nevažnih stvari. Zato Fra Ma Fu već šest godina ima Gorana Gazdeka, zamjenika predsjednika HND-a i stalnog suradnika Novosti.

- Drago mi je da ovu godinu nismo preskočili zbog pandemije i da je sve prošlo u najboljem redu. Nismo mi novinari tamo nekakvi svatovi ili disco klub. Itekako smo provodili sve mjere zaštite. Pa, zaboga, o tome kako se treba ponašati u pandemiji svakodnevno pišemo već mjesecima, pa valjda nešto znamo - objasnio nam je Gazdek.

1/1