Novosti

Kronika

Daruvar prihvatio reportere

Održan šesti Festival reportaže i reportera Hrvatske: ‘Nismo mi novinari nekakvi svatovi ili disco klub. Itekako smo provodili sve mjere zaštite’, kaže organizator Goran Gazdek

Large nagrade

Nagrađeni reporteri

Malo je gradova koji bi jednogodišnji događaj koji nije organiziran u gradskim strukturama, toliko dobro prihvatili i ‘zasvojatali’, kao što je multinacionalni Daruvar prihvatio Festival reportaže i reportera Hrvatske. Fra Ma Fu je krenuo prije 6 godina s planom da se svake godine reporteri okupe u drugom gradu, ali je stvar zapela prošle godine kada su gosti i domaćini shvatili da im je dosta lutanja. Ovogodišnje okupljanje reportera bilo je prilično reducirano zbog pandemije, ali koliko je zaživjelo govori činjenica da su učešće u organizaciji događanjima uzeli najodgovorniji ljudi Daruvara i Hrvatskog novinarskog društva.

- Prije nekoliko godina, virovitički i daruvarski ogranci HND-a, predvođeni Goranom Gazdekom, Matom Peićem i Ivanom Žadom, pokrenuli su ovaj festival pod okriljem krovne organizacije. Ta inicijativa, nakon 6 godina pokazala se kao pun pogodak, posebno kada je riječ o Daruvaru gdje smo izvrsno prihvaćeni. Ne zaboravite pritom da ima sredina u kojima novinari baš i nisu dobrodošli. Posebno me raduje činjenica da je ovo festival reportaže, novinarske forme koja polako nestaje - rekao je Hrvoje Zovko, predsjednik HND-a. U nepuna dva dana festivala održan je niz događanja; od promocija knjiga, preko projekcije filmova do okruglog stola na temu: reportaža u doba korone.

Najboljim reporterima za prošlu godinu proglašeni su Denis Mahmutović (24 sata), Andrea Topić (Slobodna Dalmacija) i Mario Pušić (Jutarnji list), dok su nagrade za humanost dobili Melita Mujadžić (RTV Unsko-sanskog kantona) i Marija Mihelić (Glas Slavonije). Kako to već biva, kod svake organizacije sličnih manifestacija, postoji osoba koja najviše ‘tegli’ i koju svako malo, u najvećoj gužvi, potežu za rukav zbog važnih i nevažnih stvari. Zato Fra Ma Fu već šest godina ima Gorana Gazdeka, zamjenika predsjednika HND-a i stalnog suradnika Novosti.

- Drago mi je da ovu godinu nismo preskočili zbog pandemije i da je sve prošlo u najboljem redu. Nismo mi novinari tamo nekakvi svatovi ili disco klub. Itekako smo provodili sve mjere zaštite. Pa, zaboga, o tome kako se treba ponašati u pandemiji svakodnevno pišemo već mjesecima, pa valjda nešto znamo - objasnio nam je Gazdek.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više