>

novosti logo

Piše N.J.

Devastiran spomenik dalmatinskim partizanima

Antifašistički spomenik kod sela Zrmanja ponovno se našao na meti vandala koji su ga išarali ustaškim znakovljem

Zbog činjenica da je smješten nekoliko metara uz cestu D1 na dionici Gračac - Knin, spomenik poginulim dalmatinskim partizanima kod sela Zrmanje na konstantnom je udaru vandala. Posljednja devastaciju prije nekoliko dana zabilježio je Željko Obradović, aktivist srpskih organizacija iz Donjeg Lapca.

- Često prolazim pored tog spomenika i svaki put vidim nove žvrljotine, najčešće slovo ‘U’ uz više uvredljivih poruka - kaže Obradović, dodajući da za sada nepoznati pojedinci i grupe često iskoriste priliku pa kad prolaze tim putem stanu i na spomenik ucrtaju nešto novo.

- Više sam puta fotografirao devastirani spomenik, ali do sada nitko nije reagirao, uključujući i općinska vlasti u Gračacu na čijem se području taj spomenik nalazi – dodaje Obradović.

Kako je zabilježilo Srpsko narodno vijeće, u 2016. godini taj je spomenik oštećen najmanje tri puta. Ranije ove godine, uoči obilježavanja Dana ustanka naroda Hrvatske u Srbu, na istom je spomeniku crvenom bojom ispisano ‘Ovo je Hrvatska’ i ustaško ‘U’.

Nažalost, taj spomenik nije jedini koji se često nalazi na meti vandala. Svojevremeno je sa spomenika u Srbskom Klancu, gdje su ustanici u zasjedi dočekali kamion s ustašama, skinuta crvena petokraka koja je potom zamijenjena bijelom. No i ona je uskoro uklonjena, a na spomeniku su i danas vidljivi tragovi metaka.

1/1