Novosti

Politika

Devastiran spomenik dalmatinskim partizanima

Antifašistički spomenik kod sela Zrmanja ponovno se našao na meti vandala koji su ga išarali ustaškim znakovljem

5xc170t8ce5nj837fh0satoqtgq

Spomenik u selu Zrmanja

Zbog činjenica da je smješten nekoliko metara uz cestu D1 na dionici Gračac - Knin, spomenik poginulim dalmatinskim partizanima kod sela Zrmanje na konstantnom je udaru vandala. Posljednja devastaciju prije nekoliko dana zabilježio je Željko Obradović, aktivist srpskih organizacija iz Donjeg Lapca.

- Često prolazim pored tog spomenika i svaki put vidim nove žvrljotine, najčešće slovo ‘U’ uz više uvredljivih poruka - kaže Obradović, dodajući da za sada nepoznati pojedinci i grupe često iskoriste priliku pa kad prolaze tim putem stanu i na spomenik ucrtaju nešto novo.

- Više sam puta fotografirao devastirani spomenik, ali do sada nitko nije reagirao, uključujući i općinska vlasti u Gračacu na čijem se području taj spomenik nalazi – dodaje Obradović.

Kako je zabilježilo Srpsko narodno vijeće, u 2016. godini taj je spomenik oštećen najmanje tri puta. Ranije ove godine, uoči obilježavanja Dana ustanka naroda Hrvatske u Srbu, na istom je spomeniku crvenom bojom ispisano ‘Ovo je Hrvatska’ i ustaško ‘U’.

Nažalost, taj spomenik nije jedini koji se često nalazi na meti vandala. Svojevremeno je sa spomenika u Srbskom Klancu, gdje su ustanici u zasjedi dočekali kamion s ustašama, skinuta crvena petokraka koja je potom zamijenjena bijelom. No i ona je uskoro uklonjena, a na spomeniku su i danas vidljivi tragovi metaka.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više