>

novosti logo

Kronika Kronika

Devedeset godina borovske ‘Sloge’

Fudbalski klub sa istoka Hrvatske svečano obeležio veliki jubilej: Slavlje je uveličao jaki novosadski prvoligaš ‘Vojvodina’, čiji igrači i vodstvo su domaćinima poklonili opremu

Jedan od najstarijih sportskih kolektiva na istoku Hrvatske, Fudbalski klub ‘Sloga’ iz Borova, proslavio je 90 godina postojanja. Davne 1926. godine, na obalu Dunava u Borovu pristao je češki brod čiji su članovi posade doneli kožnu loptu i u selu zaigrali fudbal. Iznenadnim gostima pridružili su se mladi Borovci: Nikola Nikačević, Nemanja Mašić i Nebojša Bulić. Iste godine, u Borovu je formiran fudbalski klub koji od tada nosi ime ‘Sloga’.

Veliki jubilej borovske Sloge obeležen je 22. novembra svečanom akademijom i prijateljskom fudbalskom utakmicom sa srpskim prvoligašem FK ‘Vojvodinom’ iz Novog Sada. Na čelu delegacije ‘Vojvodine’, koju su osim fudbalera i članova stručnog tima, činili predstavnici gradske i pokrajinske vlasti te medija, bio je predsednik Uprave ovog kluba Vojislav Gajić, koji je poreklom iz ovog kraja.

Za Slogu je igrao i Nikola Perlić, jedan od najboljih fudbalera u predratnoj reprezentaciji stare Jugoslavije

- Pored Sloginog 90. rođendana, ova poseta ima svoju širu dimenziju. Jedan od ciljeva nove uprave jeste da pomažemo razvoju ovakvih opština i omogućimo deci koja ovde treniraju fudbal da dalje napreduju. Sa nama su došli i treneri iz naše omladinske škole, koja je poznata kao jedna od najboljih u regionu - rekao je Gajić.

- Živimo u vremenu u kojem s ovog područja stanovništvo odlazi, a nama je imperativ da zadržimo decu i obezbedimo im bolje uslove za školovanje, treninge i igru. U FK Vojvodini smo naišli na razumevanje i podršku - rekao je Miloš Erić, predsednik Uprave FK Sloge, zahvalivši gostima što su uveličali ovaj jubilej kao i na poklonjenoj sportskoj opremi.

Pored sadašnjih i bivših članova i simpatizera crno-belih, uprave i igrača Vojvodine, Zlatka Vrančića iz Županijskog fudbalskog saveza, načelnika opštine Borovo Zorana Baćanovića i predsednika Opštinskog veća Srđana Jeremića, svečanosti su prisustvovali zastupnici SDSS-a u Hrvatskom saboru Milorad Pupovac i Mile Horvat, predsednik SDSS-a Vojislav Stanimirović, konzulica Srbije u Vukovaru Nataša Kalezić, predsednik ZVO-a Dragan Crnogorac i drugi. Posle akademije, odigrana je prijateljska utakmica. Iako je u ovakvim susretima rezultat u drugom planu, novosadski prvoligaški igrači trenera Nenada Lalatovića su očekivano bili bolji i savladali domaćina rezultatom 6:0.

Ovaj susret biće zapisan u istoriji borovskog fudbala kao jedan od najznačajnijih, iako se ‘Sloga’ može pohvaliti sa još nekoliko takvih događaja. Jedan od njih je prva noćna utakmica koja je odigrana na borovski kirbaj, 15. avgusta 1947. godine sa jakom belomanastirskom Špartom. U leto 1950. godine na Sloginom igralištu zaigrao je beogradski Partizan, koji je Slogaše pobedio sa 10:0. U revanš utakmici na stadionu JNA u Beogradu, Sloga je izgubila samo sa 3:1, ali je istorijski gol postigao Đorđe Mirosavljević iz Borova, danas 93-godišnjak. Dve godine kasnije u Borovu je gostovala i Crvena Zvezda. I ovaj beogradski prvoligaš pobedio je Slogu sa 8:1, a Mirosavljević je ponovo bio golgeter savladavši čuvenog golmana Ljubu Lovrića. Jedan od najvećih asova borovskog fudbala bio je Jovica Sremac-Punoš koji je pred Drugi svetski rat 1939/1940. godine igrao i za FK ‘Bata’ u Prvoj srpskoj ligi, a potom se vratio u Slogu gde je ostao do kraja svoje fudbalske karijere. Za Slogu je igrao i Nikola Perlić, jedan od najboljih fudbalera u predratnoj reprezentaciji Jugoslavije, poznat po golu koji je 1939. godine postigao protiv Engleske.

FK ‘Sloga’ se danas takmiči u Drugoj fudbalskoj ligi Vukovarsko-sremske županije - Fudbalskog središta Vukovar, a rad je organizovan kroz četiri selekcije: pionirsku, juniorsku, seniorsku i selekciju veterana, koja se takmiči u Ligi veterana ZVO-a. Jesenji deo prvenstva seniori Sloge su završili na trećem mestu, juniori su bili drugi, a pioniri peti. Borovski klub je organizator i Letnjeg malofudbalskog turnira ‘Memorijal Jovana Sremca’, a svake godine organizuju i klupsku zabavu ‘Crno-belu noć’. Utakmica sa Vojvodinom imala je i humanitarni karakter, a sav prihod od dobrovoljnih priloga namenjen je za pomoć borovskoj porodici Varga sa šestero dece o kojima brine samohrani otac, te za lečenje mladog fudbalera Vasilija Sentivanca iz Borova. Humanitarnoj akciji pridružili su se i gosti iz Vojvodine.

1/2