Novosti

Politika

Пoмoћ из Вojвoдинe

Прeмa рeчимa зaмeникa вукoвaрскo-срeмскoг жупaнa Срђaнa Jeрeмићa, нa рaднoм сaстaнку у Нoвoм Сaду aкцeнaт je стaвљeн нa мoгућнoсти пoмoћи српскoм стaнoвништву кoje живи нa пoдручjу истoкa Хрвaтскe

Large informator pomo%c4%87

Delegacija sa istoka Hrvatske u Novom Sadu

Na poziv predstavnika Vlade AP Vojvodine, predstavnici srpske zajednice sa područja Vukovarsko-sremske županije, poslednjeg dana oktobra posetili su Novi Sad i održali radni sastanak sa predstavnicima pokrajinskog Sekretarijata za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu te pokrajinskog Sekretarijata za kulturu, javno informisanje i saradnju sa verskim zajednicama.

Srpski predstavnici sa lokalnog i regionalnog nivoa razgovarali su sa pokrajinskim sekretarom za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Vlade AP Vojvodine Aleksandrom Sofićem, direktorom Pokrajinskog fonda za pružanje pomoći izbeglim, prognanim licima i saradnju sa Srbima u regionu Aleksandrom Đedovcem, direktorom Fonda "Evropski poslovi" Ognjenom Dopuđem te pomoćnicom pokrajinskog sekretara za kulturu, javno informisanje i saradnju s verskim zajednicama Jelenom Dobrović Bojanović.

Prema rečima zamenika vukovarsko-sremskog župana iz reda srpske zajednice Srđana Jeremića, akcenat je stavljen na mogućnosti pomoći spomenutih sekretarijata srpskom stanovništvu koje živi na području istoka Hrvatske - kako u opštinama sa srpskom većinom tako u onim gradovima i opštinama gde pripadnici srpske zajednice predstavljaju manjinu, ali su uprkos tome, organizovani u manjinska veća ili različita udruženja.

Dosadašnja saradnja ocenjena je kao izuzetno dobra, pri čemu su gosti i domaćini ukazali da je intenzivirana u protekle dve godine i to prvenstveno zahvaljujući angažmanu donedavnog Generalnog konzula Republike Srbije u Vukovaru Aleksandra Nakića, koji je inicirao sastanak i prisustvovao mu.

- Predstavnici opština sa srpskom većinom predstavili su najvažnije infrastrukturne projekte i planove koje su postavili kao prioritet u budućem periodu. Pokrajinski sekretar Sofić rekao je da će nastojati određenim sredstvima da pomogne u realizaciji tih projekata, koji su finansijski poprilično zahtevni - rekao je Jeremić. Dodao je kako je, između ostalog, dogovoreno da se u narednom periodu jednodnevne ili višednevne ekskurzije dece, koja se obrazuju na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu intenziviraju, kao i njihov odlazak na različite kampove u Republici Srbiji.

Delegacija srpske zajednice posetila je FK "Vojvodina" gde su u razgovoru s čelnim ljudima Kluba dogovorili nastavak otvorenih sportskih treninga u mestima Vukovarsko - sremske županije kao i turnira u kojima će učešće uzeti igrači kluba, koji se trenutno takmiči okviru Superlige Srbije.

Delegaciju srpske zajednice iz Vukovarsko - sremske županije, uz zamenika župana Jeremića, predstavljali su načelnici opština Negoslavci, Borovo, Trpinja i Markušica – Dušan Jeckov, Zoran Baćanović, Miroslav Palić i Tihomir Kolarević.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više