Novosti

Politika

Dežulović na sudu: Željka Markić ne razumije satiru

U sporu koji je protiv SNV-a, kao izdavača Novosti, pokrenula predsjednica konzervativne udruge Željka Markić, svjedočio je autor teksta Boris Dežulović objasnivši da je tužiteljica pokazala elementarno nepoznavanje definicije satire kao lažne vijesti

01vdb0pwa240ryskr7l1flk281c

Željka Markić (foto Duško Jaramaz/PIXSELL)

Svjedočenjem kolumniste Novosti Borisa Dežulovića u ponedjeljak je na zagrebačkom Općinskom građanskom sudu nastavljen proces koji je protiv Srpskog narodnog vijeća, kao izdavača Novosti, pokrenula čelnica konzervativne udruge U ime obitelji Željka Markić zbog Dežulovićevog teksta ‘Željka Markić: glupa ili plavuša‘, objavljenog u ožujku 2018. godine.

Dežulović je objasnio da je kolumnu napisao povodom sudske tužbe koju je za klevetu protiv Željke Markić podigla aktivistkinja Mima Simić. Nakon što joj je sud dao za pravo, blogerica Dada Batinić napisala je satirični tekst ‘Mima Simić je oduzela Željki Markić nevinost, a ona nije ni prokrvarila’ na koji se demantijem javila Željka Marki i tužila autoricu tvrdeći da je napisala neistine i da ona nije izgubila nevinost s Mimom Simić.

– Napisao sam kolumnu o cijelom slučaju, jer je tekst Dade Batinić primjer čiste satire, a demanti Željke Markić primjer njenog elementarnog nepoznavanja. Ne pišem kolumne da vrijeđam ljude, nego da iznesem svoj vrijednosni sud o nečijim javnim stavovima. Ako novinari ne smiju slobodno govoriti i iznositi stavove o političarima i javnim osobama, mediji bi se odmah mogli ugasiti – kazao je Dežulović.

Podsjetio je na primjer Jonahtana Swifta, oca novovjekovne satire, koji je prije tri stoljeća kao katolički teolog napisao satirični tekst da se problem gladi u Irskoj može riješiti tako da se jedu mala djeca. Bilo je jasno, kaže Dežulović, da nije pritom mislio da se djeca zaista ponude na jelovniku, nego se radilo o satiričnom osvrtu, baš kao što je i tekst Dade Batinić.

Također je upozorio na nedavnu presudu Ustavnog suda koji je u sporu Hrvoja Hitreca i Stjepana Mesića dopustio korištenje izraza ‘idiot‘ za političare i javne osobe, dodajući da je u slovenskom Dnevniku za premijera Slovenije Janeza Janšu i sam napisao da je ovaj idiot pa nikome nije palo na pamet u Sloveniji da ga zbog toga tuži.

Željka Markić je zbog ovog teksta podignula ukupno četiri tužbe, tražeći 160.000 kuna, što je Dežulović nazvao pritiskom na medije.

– Imam iskustva sa sličnim slučajevima. Jasno je da se radi o pritisku na novinare s ciljem da se discipliniraju i ušutkaju. Tako već 30 godina rade oni kojima smeta negativno pisanje. Pokrenu puno parnica s ciljem da uzmu novac i spriječe novinare da slobodno govore. Željka Markić je javna osoba. Ne bismo pisali o njoj da nije eksponirana u javnosti koja joj je, uostalom, potrebna za promoviranje njenih ideja. Kao takva je izložena kritici. Na određen način i ja sam javna osoba. Ne znam koliko puta su za mene rekli da sam idiot ili kreten, pa nikad nikoga zbog toga nisam tužio – kazao je Dežulović.

- Smisao novinarstva je da otkriva neugodne društvene teme – rekao je Dežulović odgovarajući na pitanje odvjetnice SNV-a Line Budak. Istaknuo je pritom primjer Feral Tribunea koji je bio suočen s nizom tužbi i visokih odštetnih zahtjeva, poput onih Tomislava Merčepa, kojem je taj ugašeni tjednik isplatio toliko novca za odštetu da je ovaj od njega sagradio kuću na koju je stavio tablu da je izgrađena zahvaljujući ‘feralovcima‘, premda je na kraju sudski utvrđeno da je je sve ono što je Feral pisao devedesetih godina bila istina.

Laura Mateković, pravna zastupnica Željke Markić, pitala je Dežulovića je li istina da je svojevremeno iz Slobodne Dalmacije otišao zbog presude po kojoj je izdavač Slobodne trebao zbog njegovog teksta platiti odštetu od 150.000 kuna. Dežulović je odgovorio da je istina kako je izdavač tužen zbog njegovog teksta i da je donesena nepravomoćna presuda na koju se nakladnik nije žalio, nego je odmah isplatio novac.

– Izdavač mi je tada rekao da pišem utužive tekstove i preporučio da pazim što pišem. Odgovorio sam da na takav način neću raditi, jer ne živimo u jednopartijskom sistemu. Tužili su nas zbog satire i u vrijeme Jugoslavije pa nas je sudac Branko Šerić oslobodio s obrazloženjem da je ‘satira po definiciji lažna vijest‘. Tako je i ova objava o Željki Markić i njenom gubitku nevinosti lažna vijest – objasnio je Dežulović.

Odvjetnica Željke Markić podnijela je prigovor na njegov iskaz, ustvrdivši da je u tekstu vrijeđao i omalovažavao konzervativnu aktivistkinju. Također je kazala da Željka Markić nije javna osoba kao i da njen cilj nije ušutkati medije, nego nadoknaditi štetu koja joj je nanijeta, tražeći da je sud opet sasluša.

S tim se nije složila odvjetnica SNV-a Lina Budak, podsjetivši da je saslušana prije 4,5 mjeseca i da se novim saslušanjem samo žele sanirati propusti i previdi koji su tada napravljeni. Rekla je i da je jasno po broju pokrenutih parnica da se žele zastrašiti novinari i ušutkati svi koji se drznu komentirati lik i djelo tužiteljice, što je, kako je naglasila, suprotno odlukama Europskog suda za ljudska prava koji ne tolerira obeshrabrujući učinak sankcija i plaćanja visokih odšteta koje bi novinare mogle odvratiti od slobodnog izražavanja i dijeljenja informacija. Iznijela je i podatak da je Željka Markić u samo dva mjeseca 2018. godine, kada je Dežulović napisao tekst, u medijima spomenuta čak 1314 puta, od čega je 75% objava bilo s negativnim sentimentom, iz čega je jasno da je javna osoba.

Na idućem ročištu u petom mjesecu sutkinja Andrea Krstanović Čada saslušat će glavnog urednika Novosti Nikolu Bajtu.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više