Novosti

Društvo

Diskriminacija na HTV-u

Filmske glumice Lana Barić, Daria Lorenci Flatz i Marija Škaričić protestiraju jer je HTV dodjelu nagrade Zlatni studio za najboljeg glumca prenosio uživo, a marginalizirao nagradu za najbolju glumicu

Large lana baric  1

Lana Barić (foto Facebook/Lana Barić)

Lana Barić, Daria Lorenci Flatz i Marija Škaričić, tri glumice nominirane za najbolju filmsku ulogu za nagradu Zlatni studio, uputile su otvoreno pismo organizatorima manifestacije koju je u subotu navečer prenosila Hrvatska televizija. Glumice prigovaraju zbog tretmana, s obzirom da je – za razliku od dodjele najboljeg filmskog glumca koja je emitirana uživo – dodjela za glumicu prethodno snimljena i emitirana u televizijskom prijenosu gotovo pola sata kasnije, bez prezentera i bez prethodno spomenute snimljene dodjele i zahvale.

Pismo triju glumica organizatorima iz Jutarnjeg lista i HTV-a prenosimo u cijelosti:

"Ako ste gledali Zlatni studio, niste čuli zahvalu najbolje filmske glumice. Zašto? Zato što je kategorija najbolje filmske glumice, za razliku od kategorije najboljeg filmskog glumca i najboljeg filma, čije finaliste ste uživo i vidjeli i čuli, bila nasnimljena prije dodjele, pod izlikom epidemioloških mjera s uvjeravanjem kako će snimak biti u cijelosti montiran i emitiran tijekom prijenosa uživo. Kategorija najbolje filmske glumice je međutim, iz nepoznatog razloga eliminirana iz kategorije film i usputno ubačena u televizijski prijenos gotovo pola sata kasnije, bez prezentera i bez prethodno spomenute snimljene dodjele i zahvale.

U doba kada je napokon postalo potpuno jasno kako je svaka spolna neravnopravnost neutemeljena, neprihvatljiva i nedopustiva, i u doba kad u hrvatskoj kinematografiji po prvi puta u istoj godini imate tri jaka filma s tri prave pa i naslovne protagonističke ženske uloge što ne da nije često nego se ne događa, netko je donio odluku u kojoj kategorija najbolje glumice na filmu, za razliku od najboljeg glumca na filmu, nije vrijedna prijenosa uživo.

Možda greška?

Zbunjene činjenicom da se naša kategorija snima prije samog prijenosa, više smo puta na dan dodjele upitale organizatore hoće li sve izgledati kao da ide uživo i naša kategorija, hoće li se zahvala čuti i vidjeti iako je nasnimljena prije, rečeno nam je- DA. Da li je u prijenosu i bilo tako? - NE.

Ženska uloga na filmu tretirana je onako - usput. Znate ono kad na Oscarima dodijele neke Oscare dan prije pa ih pobroje. Onako - usput. Ono kad Robert de Niro dobiva Oscara uživo i zahvaljuje, a Meryl Streep je nasnimljena pa samo vidite njenu sliku, sjećate se? Naravno da ne.

Htjele bismo znati je li u pitanju neka greška? Naprosto nas zanima, onako, usput..

DARIA, MARIJA I LANA - finalistice Zlatnog studija za najbolju filmsku glumicu."

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više