Novosti

Društvo

Pretplata za odvjetnike

Građani plaćaju pretplatu da bi imali dobar program, a ne da bi HRT tužbama maltretirao novinare i njihovim novcem plaćao vanjske odvjetničke urede, kaže Hrvoje Zovko

Large intrigator  dragan

Osamdeset kuna mjesečno za "obranu ugleda" – HRT (foto Luka Stanzl/PIXSELL)

Izjave predsjednika Hrvatskog novinarskog društva Hrvoja Zovka o postojanju cenzure na HRT-u nisu sporne, zaključak je u pravomoćnoj presudi Županijskog suda u Zadru, koji je tako potvrdio prvostupanjsku presudu zagrebačkog Općinskog građanskog suda od 13. studenoga 2020. godine. Sud je kao neosnovanu odbacio žalbu Hrvatske radiotelevizije, koja je ponovila da je Zovko grubo povrijedio čast i ugled javne medijske kuće.

Zovku, bivšem novinaru HRT-a, u jesen 2018. godine, zbog razmirica uređivačke prirode s urednicom Informativno medijskog servisa (IMS) Katarinom Perišom Čakarun, uručen je izvanredni otkaz, koji je sud poslije proglasio nezakonitim. Potom je u naknadnim medijskim istupima, odgovarajući na pokušaje da ga se dodatno diskreditira, Zovko upozoravao da u toj medijskoj kući vlada cenzura. Stoga je HRT krajem iste godine protiv njega podigao parničnu tužbu, potražujući čak 250.000 kuna odštete, koju je drugostupanjski sud u presudi odbio. Štoviše, nakon iskaza svjedoka i tuženika, sud je utvrdio kako su "radna atmosfera i okruženje kod tužiteljice (HRT-a) u razdoblju koje je trajalo dulje vrijeme i prethodilo spornim izjavama tuženika bili takvi da su kod većeg broja osoba, pa tako i tuženika, mogli uputiti na zaključak o postojanju određenog stupnja ograničenja zaposlenika u nesmetanom izražavanju te razmjeni mišljenja i ideja".

- Ovo je velika satisfakcija za moju obitelj, mene i moju odvjetnicu Vanju Jurić, ali i za one koji su godinama upozoravali kako funkcionira Informativni program javne televizije. Zadnje četiri godine traje HRT-ovo sudsko maltretiranje moje obitelji i mene. Imajmo na umu da je HRT javna institucija koja se financira novcem građana. Oni plaćaju pretplatu da bi imali dobar program, a ne da bi HRT tužbama maltretirao novinare i plaćao pritom njihovim novcem vanjske odvjetničke urede. Ova presuda je i presedan. Sud je dao za pravo konkretno novinarima, meni i mojim kolegama koji su govorili o cenzuri. Nakon drugostupanjske presude, pozicija ravnateljice IMS-a Katarine Periše Čakarun je posebno neodrživa. Svako daljnje zadržavanje te osobe na čelnom mjestu znači ignoriranje stvarnosti, nastavak stanja kakvo je sud utvrdio - kazao nam je Hrvoje Zovko.

Podsjetio je na početak spora: dotična ravnateljica tada mu je spočitala da "ostavi HDZ i da se krene baviti SDP-om". Koliko se od tada promijenio program HRT-a? Nije pretjerano reći – vrlo malo.

Proces protiv Zovka, koji je već zašao u kafkijanske rukavce, započeo je još u vrijeme ravnatelja HRT-a Kazimira Bačića. Iako je ovaj u međuvremenu bio u istražnom zatvoru zbog sumnje u korupciju, protiv njega javna televizija nije podnijela tužbu za povredu ugleda i časti.

- Njemu je posao sačuvan pa tako iz svog ureda može ići na ročišta kao stalni zaposlenik, dok ja na njih dolazim kao onaj koji je ostao bez posla - kaže Zovko.

Podsjećamo da mu je HRT prije godinu dana po drugi put uručio otkaz o radu, pod optužbom nasilnog ponašanja na radnom mjestu, upravo zbog sukoba s Perišom Čakarun, što je on odbacio kao neistinu.

- Ostala je još kaznena prijava po kojoj me HRT tuži za klevetu zbog mojih izjava o cenzuri. Ročišta za taj predmet se redovito održavaju - napomenuo je Zovko.

Bit će zanimljivo osluhnuti i reakciju Ministarstva kulture i medija, čija je ministrica Nina Obuljen Koržinek, svojedobno komentirajući tužbe koje je HRT pokrenuo protiv vlastitih novinara, kazala: "Ja ne vjerujem da u Hrvatskoj danas u bilo kojem mediju postoji cenzura. Postoji i prostor da oni koji su optuženi za cenzuru, te optužbe povuku ili iznesu dokaze." Sudskom presudom o postojanju cenzure utvrđeno je upravo suprotno.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više