Novosti

Društvo

Dječjim igralištima protiv NOB-a

Vlasti Općine Perušić nastavljaju trend izmještanja antifašističkih spomenika na margine. Mještani se bune, a antifašisti povlače suglasnost

44tmr96qe0od3gal4yy94dxn3o8

Spomenik je opasan, tvrde lokalne vlasti

HDZ-ova općinska vlast u Perušiću iz samog centra mjesta uklanja spomen-kosturnicu poginulim borcima NOB-a i za to je još dobila novce iz fondova Evropske unije. Sve to radi se u sklopu projekta opremanja i proširenja dječjeg igrališta u centru Perušića s kojim su se prijavili i za Mjeru 7. 4. 1. koju provodi Agencija za plaćanje u poljoprivredi. Za taj projekt općinskim vlastima odobrena su financijska sredstva u stopostotnom iznosu, odnosno ukupno 287.862 kuna. U tijeku su ishodovanje potrebnih dozvola i postupak javne nabave i radovi bi uskoro mogli početi. Novo mjesto za spomenik s kosturnicom je staro i napušteno groblje na periferiji Perušića. Premještanje partizanskog spomenika dio je aktualnog i vrlo opasnog revizionističkog trenda kojim se pod izgovorom projekata uređenja parkova i izgradnje dječjih igrališta uklanjaju spomenici NOB-a s javnih površina. Protiv pokrenute operacije općinskih vlasti ustala je skupina mještana Perušića koja je hrvatskoj javnosti uputila otvoreno pismo. Jedan od mještana, Joso Obućina, ističe da se partizanski spomenik želi ukloniti iz ideoloških razloga.

- Spomenik većih dimenzija s okomitom reljefnom pločom s natpisom ‘Dali ste živote za našu radost’ jedan je od rijetkih iz NOB-a, ako ne i jedini koji je preživio Domovinski rat i poratno vrijeme na ovom području. Zbog toga je još više jedinstven. Iz Općine navode izgovore da je spomenik u derutnom stanju i da prijeti urušavanjem. Samo premještanje toliko velikog spomenika znatno bi više koštalo nego sam popravak - navodi Obućina i napominje da su se mještani Perušića samoinicijativno udružili povodom ovog problema.

- Inače sam časnik Hrvatske vojske i dragovoljac Domovinskog rata. Svi mi koji stojimo iza odbrane spomenika iz NOB-a branitelji smo iz Domovinskog rata i želimo zaštiti antifašističke vrijednosti našeg kraja. Vjerujem da će se općinske vlasti nakon svega urazumiti. Ako se ne urazume, mi fizički nećemo dozvoliti uklanjanje spomenika - govori Obućina.

Zanimljivo da su HDZ-ove općinske vlasti tražile suglasnost za ovaj zahvat od Saveza antifašističkih boraca i antifašista (SABA) i dobile su je. Predsjednik SABA-e Franjo Habulin tvrdi da je u pitanju bila podmukla igra i da su antifašisti suglasnost dali jer su im iz Općine rekli da spomenik treba pomaknuti samo za 50 metara zbog izgradnje dječjeg igrališta.

- Kako bi spasili te novce iz Europske unije i da djeca imaju igralište, poslali smo suglasnost. Kada su se mještani Perušića požalili na našu suglasnost i objasnili nam pravu namjeru općinskih vlasti, povukli smo je. Ističemo da spomenik mora ostati na tom mjestu. Jedinice lokalne samouprave dužne su po Zakonu o zaštiti i očuvanju spomeničke baštine održavati spomenike na svom području - kaže Habulin.

Povjesničar Hrvoje Klasić podsjeća da uklanjanje partizanskih spomenika u Hrvatskoj traje već 30 godina i da je u tom projektu već uništeno tisuće spomenika iz NOB-a.

- Obilježavanje žrtava fašizma u zemlji koja antifašizam ima u Ustavu trebalo bi biti svima prihvatljivo. U Hrvatskoj se antifašistička borba ne doživljava dovoljno hrvatskom i žrtve fašizma ne doživljavaju se dovoljno važnima u usporedbi sa žrtvama iz Domovinskog rata. Svi koji uklanjaju spomenike NOB-a trebaju se zapitati kako će se osjećati i ponašati kada za deset, dvadeset godina netko drugi bude uklanjao i problematizirao spomenike posvećene poginulima u Domovinskom ratu i na njihovom mjestu planirao i gradio nešto sasvim drugo - ističe Klasić.

Upit oko uređenja parka na štetu spomeničke baštine poslali smo Općini Perušić, ali odgovor do zaključenja broja nismo dobili.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više