>

novosti logo

Kronika Kronika
Piše N.J.

Đurđevdan u Kusonjama

U dobroj atmosferi u selu Kusonje kod Pakraca, proslavljen je Đurđevdan, crkveni praznik i hramska slava tamošnje crkve Svetog Velikomučenika Georgija. Liturgiju su služili pakračko-slavonski episkop Jovan i zapadnoamerički episkop Maksim uz sasluženje sveštenstva i monaštva.

Predsjednik Mjesnog odbora Kusonje i aktivni član gradskog VSNM-a u Pakracu Milan Kozlović poklonio je vladiki Jovanu ikonu Svetog Georgija, tradicionalni slavonski peškir i fotografiju porodice Kozlović iz 1930. godine, s obzirom da je ta porodica kroz nekoliko generacija davala zvonare crkve u Kusonjama. On je ukazao na činjenicu da se u tom selu njeguje običaj Đurđevdanskog uranka.

- Rano ujutro odlazi se na izvor nedaleko sela, gdje se uzimaju grabove grane, s kojima se ukrašavaju ikone, kapije i ulazi u kuće i crkvu - rekao je Kozlović. Liturgiji i druženju ispred crkve prisustvovali su Nikola Ivanović, zamjenik gradonačelnice Pakraca i članovi gradskog VSNM-a koji je organizirao druženje i zakusku. Kusonje su najveće povratničko selo u zapadnoj Slavoniji i prvo u kojem je 1998. godine započela obnova porodičnih kuća i infrastrukture te razminiranje okućnica, što je utjecalo na veći povratak mlađih porodica i vraćanje života u selo.

1/3