Novosti

Kronika

Дoбри зa плeс и пeсму

Прoслaвљeнa слaвa Срeтeњe Гoспoдњe у oпћинaмa Бoрoвo и Tрпињa: ‘Нaмa сe пoручуje дa мoжeмo дa игрaмo кoлa, дa свирaмo и пeвaмo, aли нe мoжeмo дa имaмo шкoлe нa српскoм jeзику’, кaжу у ВСНM Бoрoвo

9j1rfdhg89rrvyfd021psfbuvho

Slava VSNM Borovo

Veće srpske nacionalne manjine opštine Borovo prvi je put, od konstituisanja prvog saziva 2003. godine, proslavilo svoju krsnu slavu Sretenje Gospodnje. Pored članova Veća, obredu osvećenja slavskog kolača i žita koji su obavili borovski sveštenici protojerej-stavrofor Čedo Lukić i jerej Marko Šukunda, prisustvovali su i predstavnici društveno-političkog života Borova.

- Zaokružili smo aktivnosti koje manjinsko veće provodi na teritoriji opštine Borovo i zaista je došlo vreme da obeležimo i svoju krsnu slavu. Razmišljali smo o svim svecima koje slavi naša Srpska pravoslavna crkva i imajući u vidu naš tempo rada tokom godine, a uzimajući u obzir istorijska i verska dešavanja kao i činjenicu da taj dan slavi i Srbija, naša matična država, odlučili smo da naša slava bude Sretenje Gospodnje - kaže Dušan Latas, predsednik VSNM-a koji se osvrnuo i na položaj srpske manjine u Hrvatskoj.

- Iako smo od konstitutivnog naroda postali nacionalna manjina, to je činjenica sa kojom se moramo pomiriti i u okviru zakona pokušati ostvariti svoja prava - kaže Latas posebno ističući pravo na obrazovanje i registraciju škola na srpskom jeziku koje se srpskoj zajednici još uvek osporava.

- Dok neke manjine kao što su italijanska, češka i mađarska, u svojim nastojanjima da zaštite svoj identitet, nemaju problema i odavno imaju svoje škole, u čemu im doduše pomažu i njihove matične države, mi smo i 2017. godine na samom početku - kaže Latas.

Očuvanju nacionalnog identiteta doprinose brojnim aktivnostima i srpska kulturno-umetnička društva, ali to, smatra Latas, nije dovoljno.

- Nama se poručuje da možemo da igramo kola, da sviramo i pevamo, ali ne možemo da imamo škole na srpskom jeziku, ni osnovne ni srednje, a ono čemu trebamo da težimo jeste da imamo i fakultet na srpskom jeziku - zaključuje Latas.

Sretenje Gospodnje obeležilo je i VSNM opštine Trpinja, ove godine u naselju Pačetin gde je u hramu Prenosa moštiju svetog oca Nikolaja održano večernje bogosluženje. Na svečanoj akademiji, održanoj tim povodom, predstavljena je i druga brošura u izdanju ovog Veća o znamenitim Srbima s područja opštine Trpinja.

Brošura je posvećena pokojnom pesniku, lekaru i humanisti Branku B. Kovačeviću, a njen autor je novinar Srđan Sekulić koji je ujedno i predsednik ovog manjinskog veća. U kulturno-umetničkom delu programa učestvovali su: veroučitelj Slobodan Lukić, učenici Osnovne škole ‘Bobota’ i Muška pevačka grupa Srpskog kulturno-umetničkog društva ‘Jovan Jovanović-Zmaj’ iz Bijelog Brda.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više