Novosti

Društvo

Зaпливaли пo киjaмeту

Пoвoдoм прaвoслaвнoг прaзникa Бoгojaвљeњa нa трпињскoм jeзeру Пaњик и у риjeци Koрaни у Maлићимa oдржaнa су пливaњa зa чaсни крст

Large informator  zaplivali po kijametu  %c4%87irlica

Sudionici bogojavljenskog plivanja u Korani

Povodom pravoslavnog praznika Bogojavljenja i ove godine je na trpinjskom jezeru Panjik održano tradicionalno plivanje za časni krst. Plivajući u hladnoj vodi, dok je istovremeno padao i sneg, prvi je do časnog krsta doplivao desetogodišnji Igor Savić iz Trpinje. Bilo je to njegovo prvo plivanje u zimskom periodu na otvorenom.

- Za mene to predstavlja ljubav prema Bogu i veri. Bilo je jako hladno, ali mi je drago da sam prvi doplivao - rekao je ovaj dvanaestogodišnjak najavivši da će i iduće godine na tom istom mestu zaplivati. U Trpinji je 19. januara bilo deveto po redu plivanje za časni krst, običaj koji se povodom Bogojavljenja praktikuje u pravoslavnom narodu, koji su u tom selu pokrenuli Uroš Narančić i Ljuban Vujanac, nakon što su godinama plivali za časni krst u drugim mestima.

- Mi smo čuvari srpskih pravoslavnih običaja u zimskom periodu, kada je najzanimljivije. Do sada smo plivali u Sremskoj Mitrovici, Dalju, Apatinu i devet godina kod nas u Trpinji – rekao je Vukosavac. Među 62 plivača i ove godine je plivao jedan od organizatora, Uroš Narančić, podelivši tom prilikom s novinarima vlastita iskustva i impresije.

- Maksimalno se trudimo da ovu tradiciju prenesemo na omladinu i nove naraštaje. Možete da vidite da upravo oni i doplivaju prvi do krsta, što nije mala stvar jer je voda jako hladna i mnogo je lakše nekom starijem da otpliva nego deci. Ovo je veliki, svečani čin koji će iduće godine doživeti jubilej - desetu godinu održavanja u našem mestu - rekao je Narančić. Tradiciju od zaborava čuva i Mladen Radić, takođe iz Trpinje.

- Sedam ili osam godina već plivam za časni krst i za mene to predstavlja nešto sveto i posebno: tradiciju, veru, ljubav i pravoslavlje. Prvi sam iz svoje porodice koji je počeo da pliva za Bogojavljenje, da bi kasnije i mlađi brat počeo da pliva sa mnom – ispričao je Mladen. Plivanju na Panjiku prethodila je liturgija u trpinjskom hramu Vaznesenja Gospodnjeg, nakon koje su se litijom kroz selo, prema jezeru uputili sveštenici, plivači, meštani i posetioci, čuvajući na taj tradiciju i običaje pravoslavnih vernika.

- Na današnji dan, kao što je Gospod Isus Hrist ušao u reku Jordan, i mi sveštenici po hramovima vršimo veliko vodoosvećenje, odnosno, osvećujemo prirodu vode gde na jedan blagosloven način pokušavamo ljudima da približimo istinu, da ukoliko se molimo Gospodu, ako živimo u ljubavi i slozi, onda možemo da napredujemo i onda je sve blagosloveno šta nas okružuje – zaključio je trpinjski paroh Marko Šukunda uz tradicionalni pozdrav "Bog se javi, zaista se javi!".

Po hladnom vjetru, snijegu koji je padao i velikoj hladnoći, i ove godine održano je plivanje za časni krst u hladnoj rijeci Korani u Malićima. Najprije je u manastiru Bogorodice Trojeručice u Donjem Budačkom, održana prigodna liturgija uz pričešće za plivače, a obred je predvodio starješina manastira arhimandrit Naum Milković.

Za časni krst u hladnoj Korani takmičilo se sedam učesnika među kojima su bile dvije djevojke i pet momaka. Pobjednik ovogodišnjeg bogojavljenskog plivanja je bio Predrag Knežević Buco iz Vojnića.

Na sam praznik Bogojavljenja 19. januara, episkop Gornjekarlovačke eparhije Srpske pravoslavne crkve Gerasim služio je svetu arhijerejsku liturgiju u karlovačkom Sabornom hramu Svetog Nikole. Nakon liturgije episkop je posvetio bogojavljensku vodicu i prisutnim vjernicima čestitao praznik krštenja Isusa Hrista u rijeci Jordan, a što je obavio sveti Jovan krstitelj, čiji je praznik obilježen dan kasnije.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više