Novosti

Društvo

Documenta: Inspiracija za zajedničko komemoriranje

Pozdravljamo komemoriranje u Lici kao nagovještaj međusobnog uvažavanja i priznanja patnje s različitih strana rata, u nadi da će biti poticaj drugima

Large otocac 02

Otočac, 3. kolovoza 2023. (foto Sandro Lendler)

Centar za suočavanje s prošlošću "Documenta" i Centar za mir, nenasilje i ljudska prava Osijek objavili su priopćenje nakon što su jučer gradonačelnik Otočca Goran Bukovac i predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac položili cvijeće za ubijene hrvatske branitelje i civile u Otočcu i za ubijene srpske civile u Doljanima.

"Taj važan iskorak možda bi mogao biti inspiracija za oživljavanje procesa zajedničkog komemoriranja na lokalnoj razini. Vidjet ćemo hoće li se u godinama pred nama na slične poteze odvažiti i drugi (grado)načelnici u suradnji s Vijećima srpske nacionalne manjine.

U nizu pojedinačnih iskoraka pamtimo pijetet prema žrtvama i zajedničko komemoriranje nekadašnjih predsjednika Republike Hrvatske i Republike Srbije u Vukovaru i Paulin dvoru. Na lokalnoj je razini u Dvoru, zajedničko polaganje vijenaca krenulo 2006. godine.

Od iskoraka na državnoj razini pamtimo odlazak nekadašnjeg predsjednika republike, a kasnije i premijera u Varivode. No ti pojedinačni pokloni žrtvama do sada još nisu prerasli u mirovni proces i kontinuitet. Još nije stvoreno povoljno ozračje za pokazivanje pijeteta prema svim stradalima.

Pozdravljamo komemoriranje u Lici kao nagovještaj međusobnog uvažavanja i priznanja patnje s različitih strana rata, u nadi da će biti poticaj drugima. Možda ipak nije tako daleko dan kad će višeslojne ratne priče pronaći mjesto i na stranicama udžbenika, bez straha od različitih interpretacija?"

 

Tekst cijelog priopćenja dostupan je na ovom linku.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više