>

novosti logo

Kronika Kronika
Piše Jovan Nedić

Donacija Oazi iz Zagreba

Ugodno iznenađenje za belomanastirsku udrugu: Zagrebačka arhitektica Nela Rubin organizirala je prikupljanje stare odjeće u velikoj zgradi gdje živi

Krajem marta ove godine, na Veliki četvrtak, u Osijeku je projekt-koordinatorica belomanastirske Mirovne grupa Oaza Vesna Nedić preuzela veliku količinu odjeće i obuće (pun gepek i stražnja sjedišta!) za ‘Oazinu’ burzu odjeće i obuće od Nele Rubin, arhitektice iz Zagreba. Kako je došlo do te vrijedne donacije?

Gospođa Rubin stanuje u zagrebačkoj Ulici Dragutina Golika 36, u velikoj zgradi s oko 150 stanova, u kojima živi oko 350 osoba. Jednog dana u prostoriji s kantama za odlaganje otpada zatekla je skoro novu garderobu. Bilo joj je čudno da netko baca upotrebljivu i nosivu odjeću pa je pomislila da bi se takva roba mogla donirati nekome kome je potrebna. Na veliki papir ispisala je obavještenje svim stanarima koji imaju višak odjeće i obuće da robu mogu ostaviti u toj prostoriji, s napomenom da roba mora biti oprana i donekle uredna. Na veliko iznenađenje Nele Rubin, za kratko vrijeme skupilo se dosta toga. Po svoj prilici ta je akcija dobro došla stanarima da se riješe odjeće i obuće koju su čuvali za ‘neka bolja’ vremena (na primjer, kad smršave, kad im djeca odrastu, kad se vrati stara moda itd.), a koja – nikako da dođu.

Uloživši dosta truda da se robu razvrsta i složi, gospođa Rubin se postarala da odjeću za odrasle donira jednoj zagrebačkoj udruzi čiji su članovi starije osobe s invaliditetom. No, dosta odjeće, pa i obuće, bilo je za djecu i mlade. Što s njom? Najbolje bi bilo proguglati internetom i vidjeti radi li netko nešto s takvom polovnom robom. A Gugl je pokazao da se time bavi ‘Oazina’ burza odjeće i obuće iz Belog Manastira. Zato je gospođa Rubin poslala poruku Mirovnoj grupi Oaza, a onda se u komunikaciji s ‘Oazinom’ projekt-koordinatoricom došlo do zaključka da bi ‘Oaza’ robu mogla preuzeti u Osijeku jer je današnja Zagrepčanka zapravo – Osječanka.

Naime, nakon studija arhitekture ostala je živjeti u Zagrebu, a u Osijek često dolazi jer u njemu ima bližu rodbinu. I tako su se, nakon dosta imejlova i telefonskih razgovora, u Osijeku srele. Pri pretovaru robe iz jednog u drugi automobil, raspričale su se ne samo o ‘Oazinim’ korisnicima koji će besplatno dobiti odjeću i obuću, i ne samo o ostalim ‘Oazinim’ aktivnostima, nego o potrebi da se što više građana uključuje u dobrotvorne akcije. I to ne samo zbog onih koji su u potrebi, nego i zbog građana samih. Divno je pokloniti nekom nešto: odjeću, obuću, lijepu riječ, pomoć koja je nekom potrebna…, a takvih danas nije malo.

Na koncu, belomanastirska Mirovna grupa ‘Oaza’ uime svojih korisnika najsrdačnije zahvaljuje Neli Rubin i stanarima zgrade u zagrebačkoj Ulici Dragutina Golika 36. Svojom nesebičnom gestom obradovat će neke Baranjce kojima je takva pomoć najpotrebnija.

1/1