Novosti

Politika

DORH: Matijanić je umro od naglog oštećenja srca

Nakon obavljenih vještačenja, razgovora sa svjedocima i pregleda dokumentacije, tužiteljstvo je prihvatilo stav vještaka da je smrt bila neizbježna i da je Matijanić umro od komplikacija COVID-a

Large prosvjed

Prosvjed HND-a povodom smrti Vladimira Matijanića (foto Željko Hladika/PIXSELL)

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu (ODO Split) odbacilo je kaznenu prijavu protiv petoro prijavljenih za nesavjesno liječenje novinara Vladimira Matijanića, koji je 5. kolovoza 2022. godine umro od posljedica COVID-a.

Nakon obavljenih toksikoloških i sudsko-medicinskih vještačenja, razgovora sa svjedocima i pregleda dokumentacije, tužiteljstvo je prihvatilo stav vještaka da je smrt bila neizbježna i da je Matijanić umro od naglog oštećenja srčanog mišića, koje je u stručnoj literaturi opisano kao komplikacija COVID-a.

"Između prvog i drugog dolaska Hitne pomoći, unutar 1,5 sati došlo je do naglog pogoršanja općeg stanja i smrti Vladimira Matijanića. Takva nagla smrt vezana uz COVID opisana je u literaturi. U 13:07 bolesnik je bio vitalno stabilan te u tom trenutku nije bilo indikacije za bolničko liječenje", obrazlaže se u odluci o odbačaju kaznene prijave.

Kroz kronologiju događaja obrazlaže se stav da sve do zadnje posjete tima hitne pomoći nije bilo nijednog znaka da pacijent treba biti hospitaliziran, ni razloga da se Matijanić tretira kao rizični pacijent.

ODO nije našao potvrdu informacije da je pacijent dobio savjet da se ne cijepi.

U odnosu na pitanje dostupnosti antiviralnog lijeka Remdesivir, vještaci su svjedočili da ne postoje sigurni pokazatelji stvarne koristi od tog lijeka, pa tužitelji zaključuju da se ne može govoriti da bi njegova primjena promijenila klinički tok i ishod liječenja Vladimira Matijanića.

"U provedenom dokaznom postupku utvrđeno je da su prema pokojnom Vladimiru Matijaniću od 2. do 5. kolovoza 2022. primjenjivane odgovarajuće metode i postupci liječenja te nije utvrđen propust koji bi se mogao dovesti u uzročno posljedičnu vezu s pogoršanjem bolesti ili smrću", zaključuju u ODO-u.

Podsjetimo, kolega Matijanić umro je 5. kolovoza, nakon što je danima nazivao splitsku bolnicu i upozoravao na alarmantne simptome koje je osjećao i rizične faktore za razvoj teškog oblika COVID-a.

Zvučni zapisi razgovora s bolničkim osobljem objavljeni su nakon Matijanićeve smrti, kao jeziva svjedočanstva o bešćutnosti komunikacije zdravstvenog osoblja očito uznemirenim pacijentom.

Na sam dan smrti, Matijanić je tim hitne pomoći koji je došao na intervenciju tražio da ga odvezu u bolnicu, no oni su zaključili da pacijent ima "normalne simptome COVID-a".

Isti tim hitne pomoći došao je sat i pol nakon toga, tek da bi bezuspješno pokušavali reanimaciju konstatirali smrt pacijenta.

U nalazu inspekcije Ministarstva zdravstva stajalo je da je komunikacija i tok liječenja pacijenta bio u skladu sa strukom.

Činjenični opis događaja u rješenju ODO-a skoro u potpunosti odgovara opisu u nalazu zdravstvene inspekcije.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više