Novosti

Politika

HND: Odgovornost za Matijanićevu smrt namjerno se zataškava

Nepobitna je činjenica da Vladimir Matijanić pet dana nije imao adekvatan zdravstveni pregled, skrb i lijek. DORH se ovom odlukom pridružio lancu pojedinaca i institucija koji više od 16 mjeseci na sve moguće načine zataškavaju smrt građanina, smatra HND

Large vlado

Vladimir Matijanić (foto N1)

Medicinski potpomognuto ubojstvo novinara Vladimira Matijanića očekivano je zataškano kako glavni krivci ne bi snosili nikakvu, pa ni političku odgovornost, a o moralnoj je izlišno govoriti, smatra Hrvatsko novinarsko društvo (HND), koje se u ponedjeljak očitovalo o odluci Općinskog državnog odvjetništva u Splitu (ODO) o odbačaju kaznene prijave za nesavjesno liječenje protiv više osoba.

Podsjetimo, Matijanić je 5. kolovoza 2022. godine umro od posljedica COVID-a, nakon što je danima bezuspješno tražio pomoć u splitskoj bolnici i hitnim službama.

Iako razgovori s medicinskim osobljem koje je Matijanić snimio, a Index poslije njegove smrti objavio, dokazuju da je novinar danima upozoravao na alarmantne simptome i prateće bolesti od kojih je bolovao i da je prva medicinska intervencija uslijedila tek na dan smrti, odvjetništvo je zaključilo da ništa nije moglo spriječiti smrtni ishod i da stoga nema elemenata za kazneni postupak za nesavjesno liječenje .

Time se ODO priklonilo prošlogodišnjem nalazu inspekcije Ministarstva zdravstva, čiji su članovi zaključili da je novinar umro od naglog i agresivnog razvoja upale srčanog mišića, koju ništa nije moglo spriječiti, niti se mogla liječiti.

HND zaključuje da je u zataškavanju ubojstva svesrdnu pomoć dao „režimski DORH na čijem je čelu glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj Šipek.

Dodaju da DORH-ovo rješenje praktički potvrđuje da Matijanić pet zadnjih dana života nije dobio adekvatni pregled i zdravstvenu skrb.

Nevjerojatnim se, smatraju, čini da se Državno odvjetništvo igra da ne zna je li bolnica imala lijek Remdesivir, ali bolnicu opravdava činjenicom da ga je naručila i da je problem vjerojatno bio u dostavi.

„Doista nevjerojatno i sramotno, kao i DORH-ovo upuštanje u nagađanja o tome bi li navedeni lijek pomogao našem kolegi, prijatelju i građaninu Vladimiru Matijaniću. Gospodo iz DORH-a, vaše je bilo utvrditi je li spomenuti lijek građanin Matijanić dobio ili ne“, smatraju u HND-u.

U objavi koju potpisuju predsjednik društva Hrvoje Zovko i potpredsjednici Chiara Bilić i Drago Hedl, uz odvjetništvo se prozivaju i splitski liječnici, članovi HDZ-a.

„Na 28 stranica dokumenta možemo samo čitati traženje opravdanja da nitko za Matijanićevu smrt nije odgovoran. Tako imamo opravdanje za Hitnu pomoć na čijem je čelu Leo Luetić s članskom iskaznicom HDZ-a, koji je odmah nakon tragične smrti Vladimira Matijanića govorio kako je Hitna u Matijanićevu slučaju napravila sve po protokolu, zatim imamo opravdanje za imunologinju koja Matijaniću u svibnju 2021. nije rekla da se ne cijepi protiv COVID-a 19, nego je „samo prolongirala zakazano cijepljenje“. Drugim riječima, DORH je pun razumijevanja i opravdanja za postupanja liječničkog osoblja KBC-a Split na čijem je čelu Julije Meštrović, stoji u objavi.

Napominju da ODO u rješenju prihvaća mišljenje vještaka koji su utvrdili “kako komunikacija koju je u periodu od 2. kolovoza do 5. kolovoza ostvario Vladimir Matijanić putem emaila i telefona sa svojom izabranom liječnicom opće prakse dr. Emilijom Ugarković, infektologom dr. Dominikom Carevom, infektologom i višom medicinskom sestrom Željkom Laco, nije ukazivala na indikaciju za pacijentovu hospitalizaciju.

Vještaci su imali snimku razgovora s dr. Carevom koji pacijenta uvjerava da mu neće biti ništa, no zaključili su kako se razgovor odvija tečno, bez zaduhe i isprekidanog govora kao znakova respiracijskog zatajenja.

„Nepobitna je činjenica da Vladimir Matijanić pet dana nije imao adekvatan zdravstveni pregled i skrb, a trebao je imati, nepobitna je činjenica da je trebao lijek, a nije ga dobio. Državno odvjetništvo, koje funkcionira kao odvjetništvo Vlade Republike Hrvatske, ovom se odlukom samo pridružilo lancu pojedinaca i institucija koji više od 16 mjeseci na sve moguće načine zataškavaju smrt građanina kojem su, kao i mnogim drugima, trebali pomoći, a to nisu učinili. Ovaj bešćutni i sramotni dokument jednak je onom sramotnom mišljenju Povjerenstva Ministarstva zdravstva nedugo nakon Matijanićeve smrti. HND nikad neće prihvatiti činjenicu da ne postoji odgovornost u slučaju Matijanić. Nikad nećemo zaboraviti, niti ćemo dopustiti da se zaboravi!“, tvrde iz HND-a.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više