>

novosti logo

Dostojan odgovor na laži i falsifikate

Nacionalizam je bolest koja spava, a kada se probudi, krajnje je opasan, istaknuo je Slavko Goldstein na promociji svoje knjige ‘Jasenovac – tragika, mitomanija, istina’

Dvorana Novinarskog doma u Zagrebu bila je premala da 8. aprila primi sve zainteresirane za promociju knjige Slavka Goldsteina ‘Jasenovac – tragika, mitomanija, istina’. Knjiga, koja ima stotinjak stranica, polemički je odgovor na laži i falsifikate iznesene u knjizi ‘Jasenovački logori – istraživanja’, lani objavljenoj u izdanju Društva za istraživanje trostrukoga logora Jasenovac. Naime, Vladimir Horvat, Igor Vukić, Blanka Matković i Stipo Pilić, autori sporne knjige, tvrde da Jasenovac kao ustaški logor nije bio logor smrti, već kažnjenički i radni logor, da su od 1945. do 1948. partizani na istom području formirali logor smrti, kao i da je Jasenovac od 1948. do 1951. bio logor za pristalice Informbiroa.

- Povod za pisanje moje knjige bilo je predstavljanje knjige Društva za istraživanje trostrukoga logora Jasenovac u osnovnoj školi u zagrebačkom kvartu Gračani. Dobio sam informacije da je ona sistematski promovira i po drugim školama u Hrvatskoj - rekao je Goldstein, navodeći primjere iz Varaždina i Ludbrega.

- To me zgrozilo jer spomenuta knjiga lažima unosi pomutnju i konfuziju - kazao je Goldstein, ističući da su autori iznesene podatke namjerno koristili selektivno.

- Nacionalizam je bolest koja spava, a kada se probudi, krajnje je opasan. Nacionalizam nekada može biti i poticajan, ali u njemu se uvijek krije podcjenjivanje drugoga i neistina o vlastitoj povijesti - istaknuo je Goldstein i zahvalio izdavaču što je prihvatio njegov prijedlog da se na koricama knjige objavi geslo ‘Zaslijepljeni nacionalizam najveća je štetočina vlastitoj državi i narodu’. Goldstein se osvrnuo i na film Jakova Sedlara ‘Jasenovac – istina’ koji mnoštvom laži i falsifikata ovaj logor također tretira na revizionistički način.

Knjigu su pored autora predstavili i Ivica Đikić, glavni urednik ‘Novosti’, Nataša Mataušić, autorica fotomonografije o Jasenovcu i koautorica jasenovačkog muzejskog postava, i Sead Serdarević iz izdavačke kuće ‘Frauktura’ koja je izdala knjigu. Đikić je u svom obraćanju Goldsteinovu knjigu označio kao sjajnu lekciju kako se dostojanstveno, gospodski i spisateljski uvjerljivo obračunava s falsifikatima.

- Jasenovačka tema treba postati točka otpora na kojoj će falangisti koji umanjuju ustaške zločine polomiti zube - rekao je Đikić, ističući da je ova vrijedna knjiga objavljena u izuzetnom važnom trenutku.

- Goldstein je uspio zadržati nevjerojatnu pribranost i hladnokrvnost, iako je u Jasenovcu i logorima holokausta izgubio mnoge bliske rođake, uključujući i vlastitog oca. Autor minuciozno pobija pravu bujicu izmišljotina i krivotvorina, čiji autori nisu pisali iz neznanja, nego s namjerom da umanje i relativiziraju genocid u Jasenovcu – kazao je glavni urednik ‘Novosti’ te dodao da te i takve, ali i mnoge druge ne zanimaju činjenice, nego samo rehabilitacija NDH.

Osim upečatljivih riječi i konkretnih brojki koje su iznesene, promocija će ostati zapamćena i po prikazivanju fotografija, koje na najbolji način dokazuju genocidni karakter Jasenovca, te po priznanju Nataše Mataušić da je sadašnja koncepcija jasenovačkog postava promašena.

- Žao mi je što u fotomonografiju i stalni postav spomen-područja nismo uvrstili fotografije leševa, smatrajući da one još jednom ponižavaju žrtvu. Sad mi je jasno da smo pogriješili - rekla je dok su se na platnu redali šokantni prizori. Prikazane su i ruševine objekata koje su ustaše prije ubojstva posljednjih zatvorenika minirali, kao i prizori ekshumacije žrtava logora i groblja. Kao kontrast su prikazane fotografije nastale prilikom posjeta ustaških glavešina logoru u februaru 1942. godine.

Predstavljanju je prisustvovao i ministar kulture Zlatko Hasanbegović, koji je ranije tog tjedna obišao i premijeru Sedlarovog filma, a u široj javnosti ostat će upamćen i po izjavi iz februara 2015. da državno pokroviteljstvo nad komemoracijom u Jasenovcu smatra problematičnim. Iako su Đikiću uoči promocije upućivane prijetnje, na dobro obezbjeđenom skupu nije bilo ni najmanjeg incidenta.

1/3