Novosti

Politika

Policija spriječila i trećeg srpskog dužnosnika da posjeti Jasenovac

Ja sam kao čovek i kao Srbin želeo da zapalim sveće. Policija nas je dočekala ispred Jasenovca i rekla da tu završava moja poseta, rekao je ministar dijaspore Đorđe Milićević. MUP objašnjava da posjet nije bio najavljen

Large ministar

Ministar Đorđe Milićević s hrvatskom policijom (foto Srna)

Nakon predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, koji je to pokušao 2022. godine i bivšeg ministra obrane Aleksandra Vulina četiri godine ranije, ministar za dijasporu Đorđe Milićević treći je dužnosnik iz te države kojeg je hrvatska policija spriječila da posjeti spomenik u Jasenovcu.

Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) u ponedjeljak je izvijestilo da hrvatska policija nije dopustila posjet Milićeviću, tvrdeći da nije bio naveden u programu koji im je prethodno dostavljen. U MUP-u kažu da su preko Ministarstva vanjskih i europskih poslova zaprimili notu u kojoj se najavljuje dolazak srpskog izaslanstva, ali da u programu nije bio naveden posjet ustaškom stratištu gdje je stradalo oko 80.000 Srba, Roma, Židova i hrvatskih antifašista. S obzirom na to da u noti nije navedeno da je planiran posjet Jasenovcu, a u skladu sa sigurnosnim protokolima, posjet nije mogao biti odobren, tvrde iz MUP-a.

Ured ministra Đorđa Milićevića saopćio je da je bio u posjetu Srbima u okolici Novske i potom se uputio prema spomen-parku u Jasenovcu kako bi odao počast Srbima ubijenima u ustaškom logoru tokom Drugog svjetskog rata. Na ulazu u kompleks zaustavili su ga hrvatski policajci, koji su ministrovo vozilo okružili s više automobila.

Milićević je za srpske medije kazao da je praktički deportiran iz Hrvatske kada je pokušao posjetiti Memorijalni centar u Jasenovcu. "Suština posete je bila, imam i službeni dokument i moja je obveza po poslu koji radim, razgovarati s predstavnicima MZ Paklenica, s predstavnicima KUD-a, i to isključivo o pomoći, unaprediti život u lokalnoj zajednici. Dakle, bez mešanja u unutarnje političke situacije i bez političkih pamfleta", rekao je Milićević i dodao da su definirani određeni ciljevi oko tog pitanja.

"Nakon toga krenuli smo prema četiri kilometra udaljenom memorijalnom centru Jasenovac. Ja sam kao čovek i kao Srbin htio otići i zapaliti svijeće. Pojavilo se više policijskih automobila i rekli su mi da tu završava moj poset i da moram da se vratim na granični prelaz Bajakovo ili da će me oni tamo otpratiti", istaknuo je Milićević.

"Tri policijska automobila su nas dočekala ispred Jasenovca. Nama nije bila namera ni da vodimo novinarske ekipe, niti da dajemo izjave. Moja namera kao ministra je bila da se poklonim našim žrtvama i da položim cveće i ništa više i da nakon toga napustimo stratište i krenemo ka Srbiji. Rekli su nam da moramo da se vrtimo na granični prelaz Bajakovo. Pitao sam ih za razlog, rekli su da je to naređenje sa vrha", rekao je ministar za Telegraf.

Upitao ih je da bar prošeta travom, da pogleda spomen obilježje, ali ni to mu nisu dozvolili i rekli da mora odmah da se vrati, da je to naredba. "Ja sam rekao pa čekajte vi nas gledate kao zločince. Ja nisam zločinac. Ja sam samo Srbin koji je došao da se pokloni srpskim žrtvama", kazao je.

Susret Milićevića s policijom možete pogledati ovdje.

Srpski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić najavio je u nedjelju navečer da će Srbija zbog ovog događaja uputiti prosvjed Hrvatskoj. Dačić je rekao da se radi o "sramnom i skandaloznom potezu hrvatskih vlasti". "To je njihov odnos prema genocidu nad srpskim narodom u Jasenovcu i cijeloj fašističkoj Nezavisnoj Državi Hrvatskoj", rekao je Dačić i najavio da će njegovo ministarstvo uputiti prosvjed Hrvatskoj.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više