Novosti

Kronika

Oпeрнe склaдбe у Вojнићу

Прoгрaм сe сaстojao из двa диjeлa: нajприje je oдржaнa прojeкциja филмa Нaрoднo пoзoриштe у 10 чинoвa - eпизoдa Прoлoг, a пoтoм су млaди бeoгрaдски глaзбeници извeли oсaм кoмпoзициja

‘Mladi u operi’ bio je naziv koncerta u Vojniću u organizaciji Vijeća srpske nacionalne manjine općine Vojnić i Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije, Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu.

Program se sastojao iz dva dijela: najprije je održana projekcija filma Narodno pozorište u 10 činova - epizoda Prolog, a potom su mladi beogradski pijanist Miloš Jerotić i bariton Boris Papak izveli osam kompozicija hrvatskih, srpskih, njemačkih, austrijskih, ruskih i talijanskih kompozitora. Mladi umjetnici su nagrađeni velikim aplauzom, a kako je došlo do ovog i ostalih sličnih koncerata prisutnima je pojasnio Goran Petrović, generalni konzul Srbije u riječkom konzulatu.

- Naš konzulat, Uprava za dijasporu i Muzičko opersko teatarska organizacija su osmislili ovaj projekat uz finansijsku pomoć Ministarstva kulture. Radi se o devet koncerata u različitim gradovima. Htjeli smo provesti u delo demetropolizaciju kulture, dakle, da se sve što na kulturnom planu provodimo ne dešava samo u Rijeci nego na čitavom teritoriju koji pokriva konzulat. Ukupno je bilo devet koncerata. Bili smo u Fažani, Ogulinu, dvaput u Rijeci, Moravicama, Gomirju i sada u Vojniću - istakao je Goran Petrović, generalni konzul. Istovremeno je iskorištena prilika da se prikaže prva epizoda dokumentarno-igranog serijala povodom obilježavanja 150 godina od osnivanja i izgradnje Narodnog pozorišta u Beogradu i 100 godina postojanja opere u Narodnom pozorištu.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više