>

novosti logo

Intervjui Intervjui

Dragana Jeckov: Opasne i retrogradne politike manipuliraju mladima

Zadnje tri poruke koje smo vidjeli na ulicama Zagreba su sramotne, uznemirujuće, pedofilske i morbidne toliko da se taj skandal ne može preuveličati. Svako ko misli da je to preuveličano gura stvari pod tepih ili staje na stranu onih koji čine kažnjivo delo javnog poticanja na nasilje i mržnju, a to onda dovoljno govori o njima

Pripadnici navijačke skupine Bad Blue Boys prošlog su tjedna malim filoustaškim performansom, koji su izveli na zagrebačkoj Kustošiji, na sebe skrenuli pažnju javnosti. Okićeni zastavama HOS-a s pripadajućim ustaškim pozdravom urlali su ‘Ubij Srbina’ i pritom držali transparent na kojem je pisalo ‘Jebat ćemo srpske žene i djecu’. Njihov čin doživio je promptnu osudu javnosti i dijela političara. Počinitelji su potom privedeni i sada čekamo sudski pravorijek. O novom valu napada na Srbe, nadolazećim parlamentarnim izborima i rezultatima koalicije s HDZ-om za Novosti govori kandidatkinja SDSS-a Dragana Jeckov, iza koje je dvogodišnji saborski mandat. Ostvarila ga je kao zamjenica Mile Horvata, koji je otišao na drugu dužnost.

Mali broj žena na listama pojedinih stranaka dokazuje da je jedino rešenje za osiguravanje primjerene ravnopravnost odbijanje takvih kandidacijskih lista od strane Državnog izbornog povjerenstva

Kako komentirate novi val iskazivanja mržnje prema Srbima?

Žalosna je činjenica da se najnoviji val mržnje dogodio upravo u našem glavnom gradu, u gradu koji još uvek, dakle do 30. juna, predsedava Vijećem Europske unije. Izražavam zabrinutost zbog morbidnosti sadržaja učestalih poruka koje dokazuju da je nasilje prema srpskoj nacionalnoj zajednici u Republici Hrvatskoj naraslo i da to postaje strukturni problem koji naše društvo čini netolerantnim, retrogradnim i isključivim.

Miroslav Škoro poručuje Milorad Pupovcu da ‘muti vodu’ i da preuveličava skandal. Ostali na desnici su protiv kažnjavanja huligana iz redova Bad Blue Boysa…

Zadnje tri poruke koje smo vidjeli na ulicama Zagreba su sramotne, uznemirujuće, pedofilske i morbidne toliko da se taj skandal ne može preuveličati. Svako ko misli da je to preuveličano gura stvari pod tepih ili staje na stranu onih koji čine kažnjivo delo javnog poticanja na nasilje i mržnju, a to onda dovoljno govori o njima.

Svi su navodno zgroženi transparentom s Kustošije, ali Visoki prekršajni sud ne kažnjava Thompsona jer na koncertu pozdravlja ustaškim pozdravom. Nisu li ovi mladići samo objasnili što taj pozdrav simbolizira?

Odluka Visokog prekršajnog suda u javnosti je izazvala burne reakcije i još više polarizirala odnos prema tom pozdravu. Za mene i stranku kojoj pripadam on ima samo jedno značenje i jednu simboliku, a to je da je simbol propalog ustaškog zločinačkog režima. Mladići koji su izradili transparent i koji su stali kraj njega postali su simbol vaspitne zapuštenosti i neznanja, postali su simbol netolerancije, mržnje i isključivosti i najvažnije, kao takvi su simbol manipulacije opasne i retrogradne politike. Takvi mogu poslati jedino poruku mržnje, netolerancije i diskriminacije, zbog čega će biti sankcionisani.

Penava prebacuje odgovornost

Mladi Srbi su sredinom maja napadnuti na parkiralištu u centru Vukovara, također od nogometnih huligana. Mislite li da vjetar u jedra takvim napadima daju i izjave gradonačelnika Penave koji je silno zabrinut jer će na popisu stanovništva manjine popisivati manjine?

Vukovarski gradonačelnik je u svom mandatu više puta jasno pokazao svoj odnos i stav prema Srbima u Vukovaru, predstavljajući nas kao glavni izvor svih problema koji postoje u gradu. Verovatno zato jer mu je lakše odgovornost prebaciti na drugog. Divljanje huligana se može jednostavno zaustaviti. No druga je stvar želi li se to uistinu učiniti.

Ponosni smo što smo se izborili da struja dođe u zaseoke Lončari, Mlinari i Drače oko Gornjeg Karina i u pakračka sela Cikote i Rogulje, a žarulje svijetle i u Otišiću kod Vrlike

Počela je izborna kampanja, ali osvrnimo se najprije na prošli mandat. Što je sve SDSS u protekle četiri godine uspio napraviti za Srbe u Hrvatskoj kroz koaliciju s HDZ-om?

Jedan od najvažnijih rezultata ovog mandata je donošenje Operativnog programa za nacionalne manjine za razdoblje od 2017. do 2020. godine, temeljem kojeg je preuzeta obaveza većeg ulaganja na područja povratka, odnosno područja gdje tradicionalno žive nacionalne manjine i to kroz Program za financiranje projekata lokalne infrastrukture, ruralnog razvoja te poticanja poduzetništva i obrta na područjima naseljenima pripadnicima nacionalnih manjina. Program se provodi kroz tri ministarstva. Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije provodi Program za poboljšanje infrastrukture na područjima naseljenim manjinama. Pa je tako u zadnje tri godine osigurano po 18 miliona kuna i financirano 180 projekata, s time da za ovu godinu još čekamo da vidimo koji će projekti biti odobreni. Oni se odnose na sanaciju nerazvrstanih cesta, obnovu društvenih domova, izgradnju vodoopskrbnih sustava, javnu rasvjetu, dječja igrališta, rekonstrukciju dječjih vrtića, škola i domova zdravlja. Ministarstvo poljoprivrede također provodi svoje programe za područja na kojima žive pripadnici nacionalnih manjina. U prošloj i pretprošloj godini osigurano je 27 miliona kuna, koji su podijeljeni između 444 OPG-a. Za ovu godinu još čekamo rezultate natječaja, a na raspolaganju je 13,5 miliona kuna. Tu je i Ministarstvo gospodarstva koje provodi program Razvoj malog i srednjeg poduzetništva i obrta. Tamo je također zadnje tri godine na raspolaganju po 13,5 miliona kuna, od čega su koristi imali brojni obrti i firme u vlasništvu Srba.

Stalno vas kao stranku optužuju da se ne brinete za Srbe koji žive u teškim uvjetima, bez struje i vode. Kako to komentirate?

U 2017. i 2018. godini ponovno je pokrenut proces reelektrifikacije, pri čemu je u 2018. ukupno utrošeno 5,2 miliona kuna za 74 jednostavna priključka. Lani je još 16 miliona kuna uloženo u 54 zahtjevnija priključka. Za završetak Programa sanacije i obnove elektrodistribucijskih područja (SIO) u 2020./2021. osigurano je 25,8 miliona kuna za 37 naselja, a time bi se riješilo oko 100 zahtjevnijih priključaka. U konačnici bismo ukupno riješili oko 230 priključaka, čime bi taj program napokon bio završen. Ponosni smo što smo se izborili da struja dođe u zaseoke Lončari, Mlinari i Drače oko Gornjeg Karina i u pakračka sela Cikote i Rogulje. Žarulje svijetle i u Otišiću kod Vrlike. Isto tako, sve se radi da se riješi problem vodoopskrbe. Tako je u 2018./19. obnovljeno, izgrađuje se ili je u fazi pripreme dokumentacija za 22 vodovoda, pri čemu bi se osigurala voda za oko 1400 domaćinstava. Ukupno je za taj proces osigurano 28.810.446 kuna. Voda uskoro stiže u sela oko Dvora, u Erveniku je nakon radova koji su trajali četiri godine puštena u rad vodovodna mreža koja će stanovnicima Radučića i Mokrog Polja osigurati pitku vodu. U Vrhovinama je završen projekt vodovoda Gornji i Donji Babin Potok – Rudopolje. Obnavljamo i ceste koje su u mnogim krajevima u jako lošem stanju, tako je npr. u Erveniku asfaltirano 12,5 kilometara, a provode se i završeni radovi na dijelu ceste Sonković – Prokljan, selu na Prokljanskom jezeru u iznosu od 1,2 miliona kuna. Napravljen je i most kod Veljuna s pločnikom za pješake s obje strane, a asfaltirana je i pristupna cesta od D1 do mosta. Obnovljeni su i rekonstruirani dječji vrtići u Krnjaku, Dvoru, Borovu i Erdutu. Obnovljen je i Srpski dom u Vukovaru, a u Slatini je izgrađen Srpski kulturni centar.

Kako je prošao projekt zapošljavanja žena, čemu SDSS poklanja posebnu pažnju u povratničkim krajevima?

Radi se o projektu ‘Zaželi’ koji pomaže i zapošljavanju žena i njihovoj ravnopravnosti na tržištu rada. SDSS je dao punu podršku programu koji provode sve naše općine i tako zapošljavaju 150 žena koje se brinu o staračkom stanovništvu na povratničkim područjima. A kako se taj program nastavlja, očekujemo dodatna zapošljavanja u općinama u kojima je on završen u 2020. godini. To su Jagodnjak, Markušica, Borovo, Negoslavci, Erdut, Krnjak, Ervenik i Kistanje.

Insistiramo na registraciji škola

Projekt registracije srpskih škola nije prošao, iako je bio dogovoren. Mislite li da bi se na tome trebalo nastaviti inzistirati?

Registracija škola na srpskom jeziku i pismu je među pet krucijalnih pitanja SDSS-ove politike. Insistiranje na rešavanju ovog pitanja ćemo nastaviti jer se zasniva na obavezi primjene članka 96. Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi. Taj članak je jasan, propisana je obaveza i rok za donošenje odluke o prijenosu osnivačkih prava. Uprkos pozitivnom mišljenju Ministarstva znanosti i obrazovanja koje je potpisala ministrica Divjak, Vukovarsko-sremska županija tokom svih ovih godina nije napravila prijenos prava na opštine Borovo, Negoslavci i Markušica koje su takav zahtjev podnele davne 2015. godine. Dakle, na sceni je neprovođenje zakona i kontinuirano kršenje rokova. Uprkos opstrukciji i dugotrajnoj borbi za ostvarenje ovog zagarantovanog prava, naša je obaveza insistirati na registraciji škola kao i na brizi o unapređenju nastave po modelu A na istoku i modelu C na području drugih dijelova Republike Hrvatske.

Ivan Penava i slični stalno postavljaju pitanje ratnih zločina, misleći pritom na one koje su počinili Srbi. Međutim, zločine nad Srbima nitko ne spominje, a za Državno odvjetništvo oni kao da ne postoje?

Ne slažem se sa konstatacijom da zločine počinjene nad Srbima niko ne spominje. Klub zastupnika SDSS-a ih je za saborskom govornicom više puta javno i otvoreno spominjao, kako one počinjene u Vukovaru pre početka rata, tako i one počinjene u vreme ‘Bljeska’ i ‘Oluje’. Drugo je pitanje što glasni pojedinci jednostrano gledaju na taj problem, a tek treće, i svakako najvažnije, zašto DORH ništa ne poduzima. Podržali smo izbor nove državne odvjetnice i sada očekujemo rezultate.

Kako komentirate mali broj žena na listama za Sabor?

Mali broj žena na listama pojedinih stranaka dokazuje da je jedino rešenje za osiguravanje primjerene ravnopravnost odbijanje takvih kandidacijskih lista od strane Državnog izbornog povjerenstva. Sada je svima jasno da će velike stranke radije prekršiti propis i platiti kazne, a malim strankama je svejedno jer se kazna neće imati otkud naplatiti. Neki kandidati u stanju su mahati zadovoljavajućom kvotom od 40 posto, a onda kada pažljivije pogledamo njihovu listu, shvatimo da su žene na zadnjim mestima. Mi smo ponosne jer se na našim kandidacijskim listama, kako ranije tako i sada, nalaze žene.

Potražite novi broj tjednika Novosti od petka na kioscima. Informacije o pretplati pronađite ovdje.
1/1