Novosti

Društvo

Dragi umirovljenici, tražite posao?

Neobična poslovna ponuda i krajnje originalan način oglašavanja: Pokušali smo saznati nudi li Spar penzionerima-radnicima, osim kreme za sunčanje, i smještaj za vrijeme sezonskog posla na Jadranu

9t96xkas7fh6yxl1ahoc3knsaam

Vrckavi oglas trgovačkog lanca (foto Anja Vladisavljević)

Sa Sparom na more! Dragi umirovljenici, tražite posao? – vrckavi je oglas dizajnerski ukrašen brodićem, školjkom i morskom zvijezdom, kojim iz izloga ovog trgovačkog lanca pozivaju umirovljenike oba spola da se prijave na sezonski rad u šest istarsko-primorskih i tri dalmatinska grada.

Spar im pritom nudi dvadesetsatni radni tjedan, rad na pola radnog vremena uz dva slobodna dana vikenda, naknadu za jedan topli obrok dnevno, plaćene putne troškove dolaska i odlaska te isplatu plaće u prvom tjednu sljedećeg mjeseca. Ali nije to sve: Spar u svom revolucionarnom oglasu radnicima-umirovljenicima nudi slobodno vrijeme za kupanje i sunčanje. Pritom im poklanja – ručnik i kremu za sunčanje.

Nismo primijetili da darežljivi poslodavac nudi i smještaj za svoje sezonce-umirovljenike koji, eto, umjesto da uživaju na moru u zasluženoj mirovini, moraju biti sretni da imaju priliku zaraditi. Ne treba napominjati koliko stoji smještaj na Jadranu usred sezone. Kakva bi bila računica penzionera-sezonaca da prihvate ovakav posao pitamo Zlaticu Štulić, predsjednicu Sindikata trgovine Hrvatske.

- Kao sindikat nemamo ništa protiv toga da čovjek koji je u mirovini želi nešto još raditi. U sektoru trgovine jako je malo radnika. U prijevremenu mirovinu otišao je jako velik broj radnica, čim su se ispunili minimalni uvjeti, što su poslodavci poticali stimulativnim, doduše niskim otpremninama. Rad u trgovini naime danas je izuzetno težak i stresan - objašnjava sindikalistica.

Dodaje da iz dostupnih informacija može pretpostaviti da je riječ o osobama koje moraju sezonskim radom popunjavati kućni budžet jer su s mirovinama od oko dvije tisuće kuna na granici siromaštva.

- Već to siromaštvo koje vas tjera da u mirovini morate ići raditi kako biste platili grijanje itekako je ponižavajuće - kaže Štulić.

Pitamo je smatra li da ovakve ponude ruše cijenu rada na tržištu. Djelomično da, odgovara. Kaže da bi penzioneri zaradili 50 posto od plaće koju inače primaju radnici primjerice na radnom mjestu prodavača. Kad se sve zbroji i oduzme, riječ bi bila o mizernih 1.600 kuna neto.

- Bili bismo zadovoljni da vidimo da na oglasima za posao pišu koja to prava nude poslodavci: pravo na odgovarajući smještaj za rad u sezoni, pravo na naknadu za odvojeni život, iznos plaće koju nude umirovljenicima. A more i sunce poslodavci ne trebaju nuditi. To ionako ne ovisi o njima - kaže Zlatica Štulić, koja je zatražila informacije u vezi plaćanja i uvjeta smještaja za sezonce iz Sparovog oglasa.

Informaciju smo od Spara zatražili i mi, ali do zaključenja broja odgovor nije stigao.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više